Приче из Инспира групе

Упознај наш тим. Ово су приче наших запослених.

Зашто посетити Machine Learning konferenciju

Нина Тиквицки и Жељко Црњаковић су у Суботици главна лица испред Инспира Хуб-а. Поред великог броја догађаја који организују у овом најпознатијем месту окупљања ИТ заједнице они стоје и иза организације Machine Learning konferencija која ове године по трећи пут окупља професионалце из области машинског учења и АИ. Рекло би се ове године никад актуелније.


У јеку припрема за конференцију која се одржава 19. и 20. маја на Палићу издвојили су време да дају осврт на прошле и упознају нас са овогодишњом агендом конференције и даљим плановима Инспира Хуб-а.

Шта нас очекује ове године на МЛ конференцији? Шта је то другачије у односу на прошле две?

Нина: Machine Learning конференција је првенствено догађај намењен професионалцима, експертима и бизнисима који користе (или желе да користе) решења и алате кроз технологије обраде података, машинског учења и вештачке интелигенције. Пошто нас је корона задесила тачно након прве конференције 2019, која је показала да постоји не само довољно веома успешних и стручних људи и пројеката који се могу представити на оваквој конференцији него и да постоји довољно интересовања за ширење и примену ових технологија у бизнису, имали смо заправо два пута искуство „прве конференције“. Под тиме мислим да смо и 2022. године готово од почетка морали да будимо свест око постојања и значаја овог догађаја као и први пут.

Ове године, коначно имамо прави, органски наставак догађаја који планирамо да радимо сваке године, да га унапређујемо и да ширимо заједницу око њега.

Машинско учење и вештачка интелигенција су у фокусу свима ове године. Окосница тема, поред студија случаја који се тичу обраде података (Data Science i Big Data) јесу и обрада природног језика, recommender sistemi, GPT, compute vision.

По први пут прелазимо ове године на енглески као званичан језик конференције, зато што постоји велики број стручњака који су дошли у Србију да раде из иностранства баш у овим областима, од којих ће неки бити гости предавачи, али исто тако и посетиоци који ће моћи да науче нешто од наших предавача и да наставе да се усавршавају у овим областима.

Која је улога Инспира Хуб-а у организацији конференције? Колико је овакав догађај важан за развој потенцијала Суботице и околине?

Жељко: Инспира Хуб је организатор ове конференције у потпуности. Комплетна логистика, договори, организација и одговорност је на нама, али исто тако знамо које су нам јаке и слабе тачке и тамо где треба радимо са стручним сарадницима око обезбеђивања квалитета како програма конференције тако и угођаја за посетиоце.

Суботица има велики потенцијал за организацију стручних догађаја. Она је идеално место за конгресни туризам по локацији, величини града, окружењу, повезаности са другим градовима, али и стручности. Спој мањег места, близине Палића, природе и урбаности са чињеницом да Суботица има и развијено тржиште на којем послују бројне успешне компаније чини овај град идеалним местом за стручна окупљања и размену знања. Оно што Суботици фали јесу конгресни простори, који су у овом тренутку доста ограничени. Препознавањем Суботице као места за конгресни туризам, долазимо до потенцијалног развоја за туризам, радна места, инфраструктуре и још много тога.

Зашто је одабран Палић као место одржавања конференције?

Нина: Палић је одабран због прелепог амбијента у периоду када се одржава конференција, као и због конгресне сале коју нуди Велика тераса. Довољно је близу Суботице, а опет је место које има посебан, незабораван шарм. Посета Палићу током маја месеца нуди фантастично време, прелеп амбијент и идеалан спој уживања и посла који наши посетиоци могу искусити.

Шта су ваши планови за даље?

Жељко: Што се тиче конференције, план је да наставимо са овим битним годишњим догађајем и да га сваке године унапређујемо на неки начин, нудећи учесницима преглед најновијих трендова у технологијама и темама које обрађујемо, као и да је ширимо на међународну публику.

Додатно, план је да поставимо Суботицу и Палић као једне од централних места за размену знања на теме обраде података, машинског учења, вештачке интелигенције и нових технологија, што ћемо радити организовањем и других догађаја, едукација и окупљања која ће обрађивати ове теме.

Prijave su otvorene, rezervišite svoje mesto i vidimo se na Paliću!

Посао у Инспира групи

Погледај како је радити код нас и конкуриши на неку од отворених позиција, стипендију или праксу.

Упознај нас боље