Вести

Доносимо новости из Инспира групе.

Сазрели смо за промену имена

Од идеје потекле од прочитаног текста у Политици до једне од првих интернет компанија у Србији која развија шест бизниса и десет сајтова унутар Групе, пут је дуг 22 године. За Инфостуд су сви чули, из скоро сваког града у Србији, из сваке генерације. Постао је важан део наших интернет почетака, јер када су кренули са студентским сајтом, те 2000. године, проценат становништва који је користио интернет био је једноцифрен. Инфостуд група је дигитализовала тржиште, уз њихове сајтове смо научили да тражимо посао, аутомобил, некретнину, осигурање, гуме или резервне делове. Тако да је поприлично велики број наших практичних и животних одлука решен на макар једном од сајтова Групе.

Од скоро под именом Инспира група, ова српска компанија добија нови залет за развијање нових услуга, унапређење дигиталног тржишта и подизање дигиталне писмености у Србији. Бранимир Гајић, оснивач и директор Инспира групе, лице је новембарског броја Bizlife-а који нас уводи у причу како је компанија одлучила да као добар корпоративни родитељ свом првом и највећем бизнису Пословима уступи име Инфостуд и који су даљи правци развоја кровне компаније – Инспира групе.

Детаљи са интерне прославе новог имена Групе

Зашто сте одлучили после више од 20 година постојања под именом Инфостуд да промените име Групе?

Почели смо као информативни сајт за студенте, па смо пратећи пут младог човека схватили да му након студија треба посао. Тако се родио сајт Poslovi.Infostud у оквиру Групе који је постао толико утицајан на тржишту да су људи са правом почели да тај сајт називају Инфостудом, иако смо ми у међувремену пословање проширили на оглашавање аутомобила, некретнина, осигурање и е-трговину. Људи су у потрази за послом у претраживач пре куцали инфостуд него посао. То је био јасан знак да морамо направити разлику међу компанијама.

Колико је трајао процес дефинисања новог имена?

Дужи низ година како су Послови јачали, шум у перцепцији је постајао све гласнији, али је одлука сазрела пре годину дана када смо и кренули са конкретнијим корацима.

Прво смо имали истраживање међу запосленима, затим и на тржишту како бисмо потврдили перцепцију коју јавност има на релацији Послови – Инфостуд група. Затим смо у другој фази укрстили стратегију Централе са стратегијом Послова, а потом као добар корпоративни родитељ одлучили да свом бизнису препустимо то име по коме га сви знају.

Тада је кренула интензивна трећа фаза дефинисања новог имена и визуелног идентитета. Она је трајала неколико месеци током којих је мала група за ребрендинг у сарадњи са агенцијом радила на дефинисању новог имена, логотипа и наратива.

Да ли се са новим именом нешто мења у односу Групе према бизнисима?

Ново име за почетак доноси јасноћу за Инфостуд који је са своја четири подбизниса  (послови, хр лаб, стартуј и helloworld) постао Центар за запошљавање и развој каријере. Истовремено доноси и јасноћу Групи која осим Инфостуда развија још 5 веома успешних интернет бизниса. Желимо да надахњујемо, мотивишемо, покрећемо и даље своје бизнисе да дођу до свог пуног потенцијала. Позитивна промена, индукована растом, из Инфостуда у Инспира групу показује додатну свежину, снагу и ведрину коју желимо да и други виде. На почетку треће декаде пословања, а након великог раста и позиционирања на тржиштима, сада је фокус на јачање темеља, компетенци, процеса како би Централа-група била још већи ослонац бизнисима у Групи.

Да ли ново име подразумева и ново обећање нашим корисницима?

Ново име ће додати енергетски залет овом здравом тренду наше садашње фазе пословања. Желимо да будемо дигитални животни сапутник својих корисника, а то није мало обећање. И верујемо да ће нови идентитет додатно подстакнути све нас да будемо бољи и успешнији у томе. Сајтове Инспира групе сваки дан посети око 400.000 корисника и потребна је велика доза енергије, воље, надахнућа, коју наши запослени имају, да би се било у току са животним, пословним и технолошким трендовима и развијале све ове области. Остајемо и надаље иновативни у начину пословања, праћењу тржишних и технолошких трендова и подизања нивоа услуга својим корисницима.

Инфостуд група је годинама један од најпожељнијих послодаваца. Важи запослени као Инфостудовци су најбољи амбасадори. Да ли се са променом имена нешто мења у погледу Инспира групе као послодавца?

Стабилан смо систем од 300 запослених у два града и покривамо изузетно широк круг образовних профила – од набавке и логистике до програмера и data science тимова. Зато сматрам великим успехом то што смо добром комуникацијом помирили све делове система, и вредности и принципе Групе уткали не само у њихов начин рада,  већ и на приватни план. Цела Суботица нас зна као Инфостудовце, па је можда запосленима највећа промена у том називу, иако ће део система наставити да се тако зове. Базичне вредности које нас одликују као доброг послодавца који игра фер, вреднује снагу тима, промовише предузимљивост и поздравља храброст остају окосница и Инспира групе. 

Почели сте и остали у Суботици? Да ли вам је измештеност из Београда икад била препрека у послу?

Локација у Суботици, као мањем граду је одувек носила и своје предности и мане. Већи квалитет живота, мање потрошеног времена на саобраћај значи више времена за себе, породицу, посао, мирнији живот и већи фокус је на плус страни. Мање тржиште рада и честе потребе за путовањем на састанке је на другој страни. Али у пост корона свету, са освешћивањем предности дигиталних технологија, као и значаја животног простора, те негативне стране су мање изражене. Тако да Суботица остаје наше средиште и исходиште и на локалу Инспира група ће као и до сада бити мотор развоја у предузетничкој, али и сфери информационих технологија.

Екипа Инфостуда у Суботици 2007.

Наше опредељење је да јачамо и друге мање градове и да подстичемо мобилност радне снаге која је у ИТ-ју изражена. Томе сведочи активна сарадња са образовним установама, затим пакет пресељења у Суботицу који нудимо запосленима до кровне иницијативе коју радимо кроз организацију ИТ Суботица 2030 чији смо оснивач. Тако да ту нема дилеме, настављамо даље још већим трудом да унапређујемо окружење у којем живимо. Национално смо оснивачи и чланови многих организација, међу којима издвајам Дигиталну Србију кроз чије акције остварујемо  позитиван утицај на друштво Србије и препознати смо као фер играч који унапређује тржишне и пословне праксе. Београд има довољно великих и јаких технолошких играча, Нови Сад и Ниш такође. Ми држимо добар темпо са ове друге стране – мањих градова у узлету.

Да ли је промена имена у овом тренутку нестабилне геополитичке и економске ситуације била за вас била добра одлука?

Промена имена из Инфостуд у Инспиру је добро планирана и припремљена одлука. Велика је и има пуно различитих стратешких и оперативних последица. То је немогуће урадити без добре анализе и плана. И да, храбра је одлука, мењати име усред ових актуелних економских и политичких неизвесности. Али је и дугорочно добра одлука.

Инфостуд-Инспира група је настала заправо на храбрим одлукама. Храбро је било да се покрене интернет бизнис почетком 2000-их када је број интернет корисника у Србији био једноцифрен у %. Али и да се добије шанса да будемо први на тржишту. Храбро је било и да напустим успешну каријеру у банци и пређем на три пута мања примања, јер сам проценио да је тржиште и Инфостуд довољно ојачао да је потребно да сви оснивачи издвоје пун фокус.

Имате искуства у банкарском сектору, потом развоју стартапа, а онда и у управљању једном од највећих интернет компанија код нас. Који је ваш савет онима који почињу?

За почетак план, план, план. Шта год да крећете потребно је промислити и направити план. Не мора бити савршен, сигурно није, али је промишљен и онда нешто урадите, научите и промените план. Па тако испочетка. Без плана је тешко, да не кажем немогуће. А слепо се држати плана у данашње време, када је промена једина константа, је исто немогуће. Тако да се иницијални план стално прилагођава новим околностима.

Бранимир Гајић, оснивач и директор Инспира групе

Будите храбри и спремни да узмете прорачунати ризик. Без препознавања пословног тренутка, прилике и храброг ускакања у њу, иако носи ризике, нема напретка. Битан је само принцип – Protect the Downside, не преузимати ризик који ће вас потопити, то је лудост, а не храброст. И трећа ствар за крај. Користите туђе знање и искуство. Велика је вероватноћа да шта год да радите, то није уникатно на свету, да је неко ту дилему, проблем, изазов већ решио и то много пута. Постојеће доказане пословне и менаџмент праксе можете применити и олакшати ваш развој. Тако да учите од других кад год је то могуће. Обуке, курсеви, предавања, ментори, послови партнери, саговорници… користите постојеће знање и – убрзајте се. ????

Крупан играч на локалу

ИТ Суботица 2030 основана је 2021. године и повезује водеће суботичке ИТ компаније са образовним установама у том граду са циљем едукације и останка младих у земљи, али и развојем Суботице као регионалног ИТ центра. Осим развоја информационих технологија, ИТ Суботица 2030 низом друштвених и еколошких активности унапређује Суботицу као место за живот, студирање и рад. „Развој Суботице и едукација младих нам је једнако важна као и развој наших бизниса, јер овакве иницијативе воде напред целу заједницу, али и мотивишу и покрећу људе на добре промене“, каже Бранимир.

Извор: BizLife

Посао у Инспира групи

Погледај како је радити код нас и конкуриши на неку од отворених позиција, стипендију или праксу.

Упознај нас боље