Vesti

Donosimo novosti iz Inspira grupe.

Најцесце заблуде у вези са студентским семинарима

  • Početna
  • Vesti
  • Најцесце заблуде у вези са студентским семинарима

Одлазак на студентски семинар је одлична прилика да се споји лепо и корисно. Путовање, стицање нових пријатеља, корисни и занимљиви стручни садржаји, као  и приликада се обогати ЦВ су довољни разлози да се студенти током лета пријаве на неки од бројних програма. Најчешће организатори семинара обезбеђују смештај и храну током боравка, а студентима остаје да покрију трошкове превоза.

Одлазак на студентски семинар је одлична прилика да се споји лепо и корисно. Путовање, стицање нових пријатеља, корисни и занимљиви стручни садржаји, као и прилика да се обогати ЦВ су довољни разлози да се студенти током лета пријаве на неки од бројних програма. Најчешће организатори семинара обезбеђују смештај и храну током боравка, а студентима остаје да покрију трошкове превоза.

СајтNajStudent.com, који пружа информације о различитим студентским програмима и стипендијама, наводи најчешће заблуде које академци имају у вези са учешћем на семинарима и летњим школама.

Немам довољно висок просек

Просек оцена није пресудан за организаторе свих семинара. Мада се у неким случајевима учесници семинара бирају на основу академског успеха, често је битније како је написано мотивационо писмо или да ли постоји добра препорука. Организатори програма су углавном свесни да да висок просек не мора да буде главни показатељ да су се одлучили за правог кандидата.

Не говорим најбоље енглески језик

Велики број младих људи има осећај да не говори најбоље енглески језик и због тога се уздржавају да га користе. Често се дешава да студенти оду са оскудним знањем језика на семинар, али се добро снађу и у великој мери побољшају свој „практични“ енглески. Није редак случај да се студенти у овим ситуацијама изненаде колико добро заправо говоре стране језике.

Да би ме примили треба да будем активиста у некој организацији

Прво питање је да ли организатори семинара траже „активисту“? Постоје програми који су намењени само члановима одређених организација и то је јасно назначено у њиховом опису. Међутим, велики број програма је намењен свим студентима, без обзира на конкретно чланство. Чак и ако се од потенцијалних учесника тражи одређено искуство, друге квалификације као што су убедљиво мотивационо писмо, оптимизам, ентузијазам и велика жеља за учествовањем могу да буду довољан разлог да буду позвани на семинар.

Како да платим учешће на семинару

Од програма до програма, варирају износи који је потребно уплатити за учешће на семинару. У највећем броју случајева, организатори покривају трошкове боравка, уз неке мале трошкове учешћа, а пут се финансира самостално. У случају да се студенти заинтересују за неки од скупљих семинара, прво се треба распитати да ли организатори дају стипендије учесницима, а потом да ли је могуће добити пуно или делимично спонзорство. Трошкове пута или смештаја такође је могуће свести на минимум, што је привилегија студената, коју би било штета не искористити.

Студентски семинари су само за старије студенте

Студенти са прве године су у често у заблуди да се на семинаре примају искључиво старији студенти. У понуди семинара не преовлађују они са тачно дефинисаним старосним ограничењима. У највећем броју случајева, старост учесника се креће у распону година од 18 до 30.

Не знам никога ко би ишао са мном

Поента међународних омладинских програма је упознавање са новим људима, остваривање нових пријатељстава, размена мишљења и учење о другим културама. Највећи део организатора ће се постарати да се у једној соби нађу људи из различитих земаља. Управо оваква познанства дају праву чар студентским семинарима.

Конкурисао сам али су ме одбили

Многи учесници различитих студентских манифестација су и по неколико пута били одбијени пре него што су присуствовали неким догађајима ове врсте. Чињеница је да се једним одласком на овакав семинар улази у у круг људи који размењују информације о сличним програмима, а долази и до упознавања са организаторима. Временом, писање доброг мотивационог писма и проналазак правог семинара постаје све једноставније. Сва је прилика да се након првог одласка на неки од програма младим људима јако допадне овај вид дружења и учења и да пожеле да понове овакво искуство.

Боље ћу се провести ако одем са друговима на летовање

Отићи на студентски семинар и не провести се добро – за то треба бити баш талентован. Ови програми су сами по себи место где се срећу млади људи, а најчешће је забава и предвиђена у самом програму семинара, често и као доминантан садржај. Добре пријатеље је могуће имати широм света, а језичка и културна разноликост не треба да буде препрека на том путу.

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje