Priče iz Inspira grupe

Upoznaj naš tim. Ovo su priče naših zaposlenih.

Prof. dr Zlatko Čović, sa Visoke tehničke škole strukovnih studija u Subotici o saradnji sa Inspira grupom

11 uspešnih godina saradnje: Odlazak na Međunarodnu PHP konferenciju u Minhen

Saradnja sa kompanijom Inspira grupa (tadašnja Infostud grupa) je započela 2012. godine kada je ekipa studenata Visoke tehničke škole strukovnih studija u Subotici (VTŠ) pobedila na državnom finalu takmičenja Imagine Cup i na taj način se plasirala na svetsko finale koje je održano u Sidneju u Australiji. Inspira grupa je već tada prepoznala potencijal koji postoji u našim studentima, našoj Školi i profesorima. Te 2012. godine, pružila nam je pomoć u vidu sponzorstva za izradu reklamnog materijala kao i za kreiranje brendiranih majica i kačketa u kojima smo nastupali u Sidneju. Ovo takmičenje je bilo presudno za uspešan nastavak naše izvandredne saradnje.

Narednih godina, Inspira grupa je sponzorisala timove studenata sa VTŠ-a koji su učestvovali u istom takmičenju. Svi ti timovi su bili sastavljeni od kreativnih i inovatinih studenata, tako da je podrška od strane kompanije bila veoma bitna.

Nakon toga smo zajedno u jednom neformalnom razgovoru sa Branimirom Gajićem došli na ideju da pokrenemo studentsko takmičenje. Takmičenje je startovalo pod nazivom BizKod. Ovo takmičenje je već postalo neka vrsta subotičkog brenda, a ove godine biće održano osmi put. Svake godine beležimo sve veće interesovanje za njega.

Paralelno sa ovim projektima, krenulo se u realizaciju programa stipendiranja studenata – Inspira Start programa, i kreiranju studentskog kutka u prostorijama Visoke tehničke škole strukovnih studija u Subotici. Kutak je 2023. godine ponovo preuređen i predat studentia na korišćenje. Kao kruna saradnje koja traje 11 godina, u potpunosti je obnovljena računarska laboratorija u prostorijama naše Škole.

Nakon svečanog otvaranja BizKod 7 takmičenja, Branimir Gajić i kolege iz Inspira grupe su mi ponudile mogućnost da otputujem na jednu međunarodnu stručnu konferenciju u inostranstvu. To je praktično bio poklon za 11 uspešnih godina saradnje.

Odluka nije bila laka, jer u Evropi postoji veliki broj kvalitetnih konferencija. Pošto su glavne oblasti kojima se bavim web programiranje, razvoj integrisanih web sistema, učenje bazirano na hakatonu, a jedna od glavnih tehnologija u procesu edukacije PHP, odlučio sam se da posetim Međunarodnu PHP konferenciju u Minhenu. U Minhenu sam boravio 3 dana, od toga 2 dana na konferenciji. Imao sam priliku da poslušam izvanredna predavanja, da se upoznam sa ljudima iz različitih oblasti informatike.

Iskustvo i novo znanje koje sam stekao tokom boravka u Minhenu mi je pomoglo da se još više usavršavam i da to sve uspešno prenesem mojim studentima koji će biti uspešni strukovni inženjeri informatike. Na konferenciji je bio prisutan i moj kolega sa VTŠ-a, prof. dr Janoš Šimon koji redovno učestvuje kao član žirija na BizKod takmičenju.

Svi ovi projekti, takmičenja i konferencije su razlozi zbog kojih ja na svojim časovima ističem važnost saradnje visokog obrazovanja i privrede. Studentima prenosim iskustva, govorim pozitivne stvari o Inspira grupi i pokušavam da ih motivišem i inspirišem da se dodatno usavršavaju i da iskoriste svaku šansu koja im se pruži tokom studiranja.

prof. dr Zlatko Čović, pomoćnik direktora za odnose sa javnošću i studentima

Verovatno su te reči bile i jedan od razloga zašto smo ove godine imali rekordan broj prijava za Inspira Start program stipendiranja od strane kompanije Inspira grupa. Verujem da izbor nije bio lak, ali smo na kraju dobili tri izvanredna kandidata, koji su uspešno prošli program selekcije i koji su prošle nedelje potpisali svoje ugovore o stipendiranju.

Želio bih da se zahvalim Inspira grupi na svemu što je do sada pružila Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Subotici, našim studentima i profesorima. Meni je iskustvo boravka na konferenciji bilo neprocenjivo. Hvala još jednom!

prof. dr Zlatko Čović, pomoćnik direktora za odnose sa javnošću i studentima

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje

Povezane priče

Internet prodaja guma – Transformacija navika kupaca

Internet Prodaja Guma je 2009. bila prva internet prodavnica guma u Srbiji, a ulas...

Pročitaj više
bizkod hakaton

BizKod Hakaton: Saveti i iskustva iz ugla učesnika

Osmi BizKod hakaton se uveliko zahuktava, pripreme se polako privode kraju a pr...

Pročitaj više

BizKod 8: Razvoj, timski duh i preduzimljivost

Inspira grupa sad već decenijama raste zahvaljujući želji za rastom i razvojem na...

Pročitaj više