Priče iz Inspira grupe

Upoznaj naš tim. Ovo su priče naših zaposlenih.

Два основца из Суботице покренула сајт EduCompass – водич за упис средње школе

  • Početna
  • Priče iz Inspira grupe
  • Два основца из Суботице покренула сајт EduCompass – водич за упис средње школе

Ово је прича о Матеју и Марку, основцима две суботичке школе који су одлучили да кроз своје знање програмирања помогну вршњацима у избору средње школе. Обратили су се Инспира групи за помоћ, па у складу са нашим опредељењем да помажемо развој дигиталне писмености и предузимљивости младих, осим финансијске помоћи желимо и да пронесемо добар глас о овим вредним момцима.

Матеја Срејић је ученик осмог разреда Основне школе ”Соња Маринковић”, док је Марко Поповић седми разред у Основној школи ”Иван Горан Ковачић”. Друже се од малена и кренули су програмирати већ са 9 година у језику Scratch. Од тада су напредовали на App Inventor, Python, C++, а касније и на Web Програмирање. Њихов сајт EduCompass освојио је прво место на конкурсу ”Пројектна недеља” 2023. године коју организује Техничка школа „Иван Сарић“. За сада се база сајта односи на суботичке школе, али је план да прошире на целу земљу.


Матеја Срејић нам открива одакле им идеја за сајт и који су лични, али и планови пројекта надаље. Шта је EduCompass?

EduCompass (https://educompass.rs/) је web сајт који помаже осмацима да одаберу праву средњу школу у складу са својим интересима. На порталу могу се пронаћи све суботичке средње школе и њихови образовни профили. На главну функцију вебсајта (“претрага“) корисник унесе језик на коме жели да похађа средњу школу, очекивани број поена за упис и области рада односно области које њега интересују и наш систем ће му препоручити све доступне смерове за њега. На порталу корисник (осмак) може да израчуна наведене поене за упис (https://educompass.rs/calculator/) као и да види ресурсе за упис, тј. важне датуме и документа (https://educompass.rs/resources/). EduCompass смо представили директорима основних школа и осмацима смо поделили флајере. Пронашли смо спонзора, Инспиру групу. Општина Суботица нас је такође подржала у смислу ширења нашег пројекта медијима.

Како сте дошли на идеју да покренете ову апликацију?

Матеја: С обзиром да сам осми разред суочио сам се са проблемом да нисам знао коју средњу школу бих желео уписати. Истраживао сам опције, али на који год извор да сам наишао испоставило се да није ажуриран дуже време. Званични часописи ”Конкурс” и ”Информатор” од Министарства излазе тек крајем маја односно почетком јуна, а верујемо да је то прекасно јер би осмаци тада већ требали да имају идеју шта би да упишу. Зато смо направили EduCompass који целе године има ажуриране податке о средњошколским смеровима.

Како је реаговала ваша околина, школа и породица?

За пројекат на почетку није знало доста људи, сем породице која је на први поглед била одушевљена, али смо онда промовисали портал у свим основним школама у Суботици преко флајера. Истог дана смо добили позитивне коментаре од познатих и непознатих у нашем граду, и те седмице нам је вебсајт посетило више од 1300 људи, док је главна функција претраге била покренута преко 600 пута, што доказује колико је портал помогао заједници.

Колико су компаније из Суботице препознале потенцијал апликације и колико су биле вољне да ти помогну?

Молбу за подршку пројеката смо пре лансирања упутили на мејл адресе неколико суботичких фирми, а представник из Инспира групе нам је одговорио истог дана и одмах су препознали бенефите које би EduCompass могао пружити осмацима и били су и више него отворени да нас подрже.

Који су твоји планови за даље, а каква је будућност EduCompass-a?

Како се, поред програмирања, такмичим и из математике, информатике и страних језика, циљ за ближу будућност ми је да још више усавршавам те вештине, док за даљу будућност да оснујем своју технолошку фирму. Средњошколско образовање бих похађао у Новом Саду. Што се тиче пројекта за следећу школску годину првенствено желимо да олакшамо “онбординг“ процес односно главну функцију нашег портала, а такође нам је циљ да проширимо покривеност EduCompass-а на још пар већих градова у Србији. Желимо да унапредимо наш труд у области промоције и тиме повећамо домет људи којима наш портал може помоћи. Побољшање постојећих функција нам је такође на листи.


Колико је апликација помогла ђацима који сада уписују средњу школу, какви су њихови утисци?

Моји другари из других школа су ми рекли да је апликација помогла скоро сваком осмаку кога познају. Наравно, било је и оних којима флајер није привукао пажњу али су ипак касније испробали наш портал. Док је те седмице (када смо рекламирали пројекат) функција претраге била покренута преко 600 пута, до сада је тај број скочио на ~1300, што показује од коликог је заправо значаја EduCompass, узимајући у обзир да у Суботици има 2.000 осмака.

Да ли се осећаш да друштво или школа подржава младе да буду покретачи нових ствари или то зависи само од личног ангажовања ученика?

Да. Подржале су нас суботичке ИТ фирме, подржала Општина Суботица, подржале су нас школе тиме што су нам допустиле да се рекламирамо међу њиховим ђацима, а најважније од свих су нас подржали пријатељи, не само њиховим лепим речима и присуством на нашим презентацијама, и што даље рекламирају наш пројекат својим другарима које ми можда не познајемо, него и тиме што активно користе портал. Чак и они који нису подржавали пројекат од почетка су били суочени са реалношћу да ће их наш пројекат пратити кроз њихов пут у средњу школу.

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje