Priče iz Inspira grupe

Upoznaj naš tim. Ovo su priče naših zaposlenih.

Dva osnovca iz Subotice pokrenula sajt EduCompass – vodič za upis srednje škole

Ovo je priča o Mateju i Marku, osnovcima dve subotičke škole koji su odlučili da kroz svoje znanje programiranja pomognu vršnjacima u izboru srednje škole. Obratili su se Inspira grupi za pomoć, pa u skladu sa našim opredeljenjem da pomažemo razvoj digitalne pismenosti i preduzimljivosti mladih, osim finansijske pomoći želimo i da pronesemo dobar glas o ovim vrednim momcima.

Mateja Srejić je učenik osmog razreda Osnovne škole ”Sonja Marinković”, dok je Marko Popović sedmi razred u Osnovnoj školi ”Ivan Goran Kovačić”. Druže se od malena i krenuli su programirati već sa 9 godina u jeziku Scratch. Od tada su napredovali na App Inventor, Python, C++, a kasnije i na Web Programiranje. Njihov sajt EduCompass osvojio je prvo mesto na konkursu ”Projektna nedelja” 2023. godine koju organizuje Tehnička škola „Ivan Sarić“. Za sada se baza sajta odnosi na subotičke škole, ali je plan da prošire na celu zemlju.


Mateja Srejić nam otkriva odakle im ideja za sajt i koji su lični, ali i planovi projekta nadalje. Šta je EduCompass?

EduCompass (https://educompass.rs/) je web sajt koji pomaže osmacima da odaberu pravu srednju školu u skladu sa svojim interesima. Na portalu mogu se pronaći sve subotičke srednje škole i njihovi obrazovni profili. Na glavnu funkciju vebsajta (“pretraga“) korisnik unese jezik na kome želi da pohađa srednju školu, očekivani broj poena za upis i oblasti rada odnosno oblasti koje njega interesuju i naš sistem će mu preporučiti sve dostupne smerove za njega. Na portalu korisnik (osmak) može da izračuna navedene poene za upis (https://educompass.rs/calculator/) kao i da vidi resurse za upis, tj. važne datume i dokumenta (https://educompass.rs/resources/). EduCompass smo predstavili direktorima osnovnih škola i osmacima smo podelili flajere. Pronašli smo sponzora, Inspiru grupu. Opština Subotica nas je takođe podržala u smislu širenja našeg projekta medijima.

Kako ste došli na ideju da pokrenete ovu aplikaciju?

Mateja: S obzirom da sam osmi razred suočio sam se sa problemom da nisam znao koju srednju školu bih želeo upisati. Istraživao sam opcije, ali na koji god izvor da sam naišao ispostavilo se da nije ažuriran duže vreme. Zvanični časopisi ”Konkurs” i ”Informator” od Ministarstva izlaze tek krajem maja odnosno početkom juna, a verujemo da je to prekasno jer bi osmaci tada već trebali da imaju ideju šta bi da upišu. Zato smo napravili EduCompass koji cele godine ima ažurirane podatke o srednjoškolskim smerovima.

Kako je reagovala vaša okolina, škola i porodica?

Za projekat na početku nije znalo dosta ljudi, sem porodice koja je na prvi pogled bila oduševljena, ali smo onda promovisali portal u svim osnovnim školama u Subotici preko flajera. Istog dana smo dobili pozitivne komentare od poznatih i nepoznatih u našem gradu, i te sedmice nam je vebsajt posetilo više od 1300 ljudi, dok je glavna funkcija pretrage bila pokrenuta preko 600 puta, što dokazuje koliko je portal pomogao zajednici.

Koliko su kompanije iz Subotice prepoznale potencijal aplikacije i koliko su bile voljne da ti pomognu?

Molbu za podršku projekata smo pre lansiranja uputili na mejl adrese nekoliko subotičkih firmi, a predstavnik iz Inspira grupe nam je odgovorio istog dana i odmah su prepoznali benefite koje bi EduCompass mogao pružiti osmacima i bili su i više nego otvoreni da nas podrže.

Koji su tvoji planovi za dalje, a kakva je budućnost EduCompass-a?

Kako se, pored programiranja, takmičim i iz matematike, informatike i stranih jezika, cilj za bližu budućnost mi je da još više usavršavam te veštine, dok za dalju budućnost da osnujem svoju tehnološku firmu. Srednjoškolsko obrazovanje bih pohađao u Novom Sadu. Što se tiče projekta za sledeću školsku godinu prvenstveno želimo da olakšamo “onbording“ proces odnosno glavnu funkciju našeg portala, a takođe nam je cilj da proširimo pokrivenost EduCompass-a na još par većih gradova u Srbiji. Želimo da unapredimo naš trud u oblasti promocije i time povećamo domet ljudi kojima naš portal može pomoći. Poboljšanje postojećih funkcija nam je takođe na listi.


Koliko je aplikacija pomogla đacima koji sada upisuju srednju školu, kakvi su njihovi utisci?

Moji drugari iz drugih škola su mi rekli da je aplikacija pomogla skoro svakom osmaku koga poznaju. Naravno, bilo je i onih kojima flajer nije privukao pažnju ali su ipak kasnije isprobali naš portal. Dok je te sedmice (kada smo reklamirali projekat) funkcija pretrage bila pokrenuta preko 600 puta, do sada je taj broj skočio na ~1300, što pokazuje od kolikog je zapravo značaja EduCompass, uzimajući u obzir da u Subotici ima 2.000 osmaka.

Da li se osećaš da društvo ili škola podržava mlade da budu pokretači novih stvari ili to zavisi samo od ličnog angažovanja učenika?

Da. Podržale su nas subotičke IT firme, podržala Opština Subotica, podržale su nas škole time što su nam dopustile da se reklamiramo među njihovim đacima, a najvažnije od svih su nas podržali prijatelji, ne samo njihovim lepim rečima i prisustvom na našim prezentacijama, i što dalje reklamiraju naš projekat svojim drugarima koje mi možda ne poznajemo, nego i time što aktivno koriste portal. Čak i oni koji nisu podržavali projekat od početka su bili suočeni sa realnošću da će ih naš projekat pratiti kroz njihov put u srednju školu.

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje