Priče iz Inspira grupe

Upoznaj naš tim. Ovo su priče naših zaposlenih.

Искуство је важно, али жеља за учењем помера језичак на ваги

Када се запошљавате на било којој позицији врло је важно да сазнате што више о тиму којем се прикључујете, јер ваш успех зависи и од њих. Пуно о будућој “екипи” може да вам каже управо вођа тима, онај који организује посао и који ће од момента запослења пратити ваш рад.

Гордана Јовичић је менаџер у продајном тиму Poslovi Infostud и њен задатак је да одабере најбоље “играче” у своју екипу. Њихов циљ је да кроз ослушкивање потреба клијената осмисле најбољи микс услуга који задовољава њихове потребе.

На питање која је улога менаџера у продајном тиму, Гордана истиче да је она доста занимљива и комплексна.

– „С једне стране се активно бавим продајним тимом, његовим члановима и усавршавањем, али и праћењем начина рада. С друге стране, мој посао је „зачињен“ и врло сложеним одлукама које се понекад дешавају на свакодневном нивоу. Оне су везане за бизнис, за продајну политику, за дефинисање процедура, правила у начину рада са клијентима“ – описује Гордана.

Иако се ствари мењају понекад и на дневном нивоу, постоје одлуке и процедуре којима се сви у тиму воде, па и она сама.

– „Често заједно са продајним тимом преиспитујемо правила и дефинишемо нова. Ослушкујемо тржиште, потребе клијената, па учимо о правцу у ком бисмо желели да идемо, припремамо “терен” и тако стижемо и до промена. Изузетно су нам битни увиди са тржишта које нам обезбеђује наш продајни тим. Они нам указују на ствари које се дешавају “напољу”, а ми онда брејнстормингујемо, проналазимо нова решења и прилагођавамо се стању на терену. То нам омогућава да будемо флексибилни и да брзо одговоримо на промене које се неминовно дешавају. На исти начин ослушкујемо и пратимо шта је клијентима битно, тако да прилагођавамо и услуге тржишту и потребама клијената“ – истиче Јовичић.

Њен посао додатно чини занимљивим, тим успешним, а клијенте задовољним управо оно на чему се и Инфостуд као компанија заснива.

– „Посао ми олакшавају Инфостудове вредности – храбри смо, предузимљиви смо, вреднујемо снагу тима и играмо фер. То нам је важно и у раду са клијентима, а и у одабиру кандидата – ми се “тражимо” по томе“, каже Гордана.

Увек нам је на уму добробит наших клијената

Како наглашава, продајном тиму Инфостуда је циљ да заиста нађу добра ХР решења и стварају партнерске односе са клијентима и да то траје годинама. Због тога им клијенти верују, и сматрају их пре свега својим саветницима.

– „Вредност „играмо фер“ се претаче у одлуке ка тиму, ка клијентима, али и на бизнис одлуке које су везане за тржиште и услуге. Самим тим је олакшан процес доношења одука. Увек имамо у свести да се ништа не ради на уштрб клијената, већ са идејом да развијамо дугорочне партнерске односе“ – истиче.

Још једна важна ствар, улогу менаџера чини комплексном, а то је свакодневна подршка тиму и појединцу – грађење људи кроз индивидуални приступ, кроз тимске састанке и кроз заједничка дружења.

– „Управо је зато сложено – са једне стране имам бизнис испред себе, а са друге стране тим, који треба да расте, да се развија, а коме треба неко ко ће их пратити и коме ће се они обратити. Са друге стране, имам индивидуалца, који има своје амбиције, своје жеље, и којем треба да се посветим“ – објашњава Гордана Јовичић.

Битно нам је да у људима препознамо „искру“ која покреће ствари напред

Пре него што се уђе у формирање тима, дефинишу се компетенце – шта је то што Инфостудов тим треба да има да би био најбољи, као што и јесте.

– „Тражимо људе који задовољавају те основне критеријуме, али тражимо и ту њихову специфичну енергију“ – истиче Гордана.

Оно друго што је важно јесте поклапање Инфостудових и кандидатових вредности.

– „Ми сматрамо да је наш систем обуке и менторства изузетно развијен и на њему смо радили годинама, односно сматрамо да се све може научити уколико постоји добро изграђен систем вредности. Када постоји воља, када постоји позитиван став и жеља, онда се остварују и резултати“ – каже Гордана.

Гордана истиче да је добитна комбинација када кандидат има одговарајуће компетенце за посао и када у себи носи вредности које Инфостуд цени и негује.

– „Већ на интервјуу за посао се то види. Ја као менаџер одмах шватим да ли неко има “ту искру” да покреће ствари, да каже оно чувено – све можемо. Када то препознамо, све је онда лако“ – објашњава Јовичић.

Сам процес запошљавања почиње креирањем огласа за продајног саветника – он треба да буде јасан, кандидат у њему треба да се препозна, да осети оно што Инфостуд тражи и да се одлучи да приступи њиховом продајном тиму.

– „Огласи причају једну причу – шта је то што тражимо, шта је то што нудимо. Потом иде прегледање пријава – упарујемо оно што читамо у ЦВ-у са оним што тражимо од кандидата, а онда се контактирају ти кандидати и заказују интервјуи“ – описује процес одабира кандидата Гордана.

Током интервјуа процењују шта је то што кандидата покреће, шта му је битно у послу и упоређују се са оним што Инфостуд тражи.

– „Водимо се оним што су заиста прошли. Не постављамо хипотетичка питања у виду – шта би урадио у оваквој ситуацији. Фокусирамо се на оно што се већ десило и шта је кандидат већ урадио у конкретној ситуацији – објашњава.

– „Интервјуи нису увек исти. Некад имамо два разговора пре саме одлуке, некад, када имамо више кандидата, правимо и групне интервјуе да чујемо више кандидата у исто време, јер се на тај начин види енергија функционисања у тиму“ – описује Гордана.

Поносни смо на свој систем обуке

Према речима Гордане Јовичић као вође продајног тима Послова Инфостуд, ко год да уђе у тим, и колико год имао искуства, за њега има места у одговарајућем сегменту.

– „Уколико су кандидати испунили све критеријуме при разговору за посао, а немају пуно искуства у раду са клијентима, они почињу од обуке која је тако усмерена да их води од једноставнијих до сложенијих продајних сегмената“ – каже Јовичићева.

Искуство у послу продајних саветника игра велику улогу, а нарочито у односу и комуникацији са клијентима.

– „Свако пролази кроз исту обуку. Онај са мање искуства учи, а онај са више брже упловљава у већ оформљен процес рада“ – објашњава менаџерка и додаје: „Кандидати који имају богато радно искуство са правним лицима се врло брзо укључују у сложеније продајне процесе“.

Када се продајни саветници запосле, њихов развојни пут тек почиње

Гордана истиче да је најважније када су Инфостудове обуке у питању несебично дељење знања.

– „То је наша једна велика моћ. Ми константно размењујемо искуства и унапређујемо знање – каже Јовичићева.

Годинама уназад се радило на ономе што је данас обука.

– „Пружа се у сваком смислу подршка новозапосленима. Постоји комплетан план који је дефинисан и по сатима и по данима и за цео месец. Новом колеги се додељује ментор који га прати, а опет има сегмената које ће морати да прође са сваким продајним саветником, који добија задатак да одређену материју пређе са новом особом. Обука траје од месец до месец и по дана, а њој се посвећује доста пажње. Дакле, учествује цео тим, а ментор то координира и прати – објашњава Гордана.

Након обуке, ако је особа спремна добиће своје клијенте.

– „Ментор је и даље ту као подршка тој особи, као и цео тим. Нове колеге имају увек коме да поставе питање и да реше недоумицу. Ментор је у приправности наредна три месеца“ – каже менаџерка.

У Инфостуду истичу да приликом сваког процеса учења важна та повратна информација коју новозапослени редовно добија.

– „Самом обуком се развојни пут не завршава. Ми на нивоу тима имамо константне прилике за учење и за надограђивање. Имамо сет радионица, имамо и теме које обрађујемо и којих се подсећамо, али посећујемо и разне конференције, семинаре. Такође, умрежавамо се са клијентима и учимо и о њима и о њиховим потребама и о самом тржишту“ – напомиње Гордана.

Пуна подршка развоју индивидуалних потенцијала

– „Пратимо и потребе тима, због чега смо и осмислили сет интерних радионица, где питамо шта је то што можда њима, недостаје, чега треба да се дотакнемо чешће, које теме да прелазимо“ – каже Јовичићева.

Што се тиче индивидуалних преференци, одржавају се индивидуални састанци са запосленима где се размењују утисци о свему, како о резултатима, о клијентима, о тржишту тако и о томе како су они задовољни послом и собом.

– „Често после састанака са запосленима видим “правац” и оно на чему треба радити више, проценим потенцијал и у ком смеру треба да тече даљи развој колеге“ – описује Гордана.

– „Комуникација је отворена. Постоји слобода да мени неко каже да је видео неки семинар, неку конференцију, да га занима да научи нешто ново. Онда заједно правимо договор о даљим корацима узимајући у обзир потребе посла, али и жеље запосленог и правац у ком он жели да се развија“ – наглашава менаџерка.

Њена порука је да свако ко нешто заиста жели, то и може да постигне.

Желимо да су нам запослени задовољни и стално радимо на развоју бенефиција

Инфостуд својим запосленима даје веома велики спектар бенефиција, али Гордана Јовичић сматра да је најважније напоменути да се негује култура здравља.

– „Подржавамо здрав живот, подржавамо рекреацију и одржавање менталног здравља. Требају нам људи који су задовољни, јер је то највеће богатство фирме. У том смислу имамо wеллнесс, спортске активности по жељи, фитпасс, различите видове подршке родитељима, добровољно здравствено осигурање“ – наводи менаџерка.

Инфостуду је важна повратна информација од запослених, па се често бенефиције прилагођавају и унапређују.

– „Велика је бенефиција развој и учење. Користимо сваку прилику за добру конференцију у земљи и иностранству“ – истиче Јовичићева.

Како запослени виде Гордану као вођу тима

Милан Ерцег, Миња Лалошевић и Момир Врањеш успешно обављају посао продајног саветника у Инфостуду годинама уназад. Сва тројица истичу да верују да не би били тако успешни да нису имали подршку менаџмента. Ипак, истичу да им је управо квалитетан однос са Горданом Јовичић крчио пут у пословном развоју.

– „Гордана је та која прва охрабрује да одмах решавамо све недоумице и имамо пуну слободу да јој се обратимо за сва питања или помоћ која нам је потребна. Ту политику подржава цео менаџмент, па не постоје баријере у комуникацији“ – каже Милан.

Миња истиче да после две и по године сарадње може да каже да је менаџерка у тиму продајних саветника правична и да запослени са њом имају добру комуникацију.

– „Гоца води рачуна о свом тиму, односно о сваком његовом члану. Добро нас координира и усмерава, а истовремено се залаже за нас. Она унапређује ствари и помера систем унапред“ – каже Лалошевић.

Момир Врањеш сматра да је управо Гордана Јовичић заслужна за тимски дух који влада међу запосленима у продаји Инфостуда.

Због чега неко треба да постане члан продајног тима Послова Инфостуд

– „Овај тим је пре свега заиста ТИМ, људи се и развијају и уче и пуно раде, али остану тимски играчи“ – каже Гордана. Према њеним речима сваки дан у Инфостуду је испуњен и анегдотама и дружењем.

– „Код нас се заједничка окупљања и дружења са нестрпљењем ишчекују. Ми волимо да проводимо време заједно и у томе уживамо, што ми је показатељ да смо сви на правом путу и у послу и у тиму“. Гордана Јовичић стога поручује свима онима који желе да се развијају у области продаје, а спремни су да вредно раде, пуно уче, али и да се добро осећају и забављају на послу: „Продајни тим Инфостуда вас са задовољством ишчекује“.

Уколико желите да се развијате лично и професионално и сматрате да бисте се уклопили у тим, пријавите се на оглас за продајног саветника.

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje