Priče iz Inspira grupe

Upoznaj naš tim. Ovo su priče naših zaposlenih.

Naučila sam da je firma veća od mene

U februarskom broju Ekonometra, naslovna reportaža posvećena je Infostud grupi, a mi ovde izdvajamo deo u kojem je iz ličnog ugla opisana Branislava Gajić Stanojević, naša direktorka korporativnog razvoja i jedna od osnivača kompanije. Hvala redakciji i autoru na ustupljenom tekstu.

Da li si tokom studija imala zamisao da ćeš se baviti preduzetništvom i kakva su bila tvoja očekivanja i planovi?

Infostud smo pokrenuli kada sam ja tek upisala fakultet, tako da, iako sam u toku studija radila i u drugoj firmi i oprobavala se povremeno kao novinar, jer sam to i studirala, nekako mi je bilo jasno da dugoročno želim da radim za sebe. U toku studija, doduše, još nisam znala u šta će Infostud tačno porasti i kako će se razvijati, ali čim sam diplomirala, posvetila sam mu se potpuno i punom parom. U tom momentu, za dalji razvoj Infostuda je bilo ključno da se neko od osnivača potpuno posveti i ja sam onda kao direktor krenula da od jedne poluformalne i neprofitne priče napravim firmu. Sa svojih 25 godina, tada nisam baš znala kako se to radi, ali ubola sam dobar pravac, gurnula svom snagom i u hodu učila o biznisu i menadžmentu i peglala greške.

Šta je najvažnije što si naučila u preduzetništvu?

Da je firma veća od mene i da je potrebno da nađem način da se ona uspešno širi i raste svojim tokom i kroz procese i aktivnosti o kojima ja ne moram čak ni puno da znam, niti da budem deo njih.

Koliko je ovaj oblik “internet preduzetništva” sličan ostalim delatnostima u preduzetništvu – od poljoprivrede do tekstila? U čemu je prednost ovoga što si ti izabrala i kako to koristiš?

Osnove menadžmenta i principi strateškog menadžmenta mislim da su isti ili slični u različitim biznisima. Na primer, još tamo 2005. godine, čitala sam Adižesove životne cikluse razvoja preduzeća, da bih shvatila gde smo mi i šta treba uopšte da radim. Naravno, na te osnovne stvari se nadograde pravila i specifičnosti određene delatnosti. Lepota digitalnog biznisa za mene je u tome što je brz i dinamičan. Zatim, što se lako pokreće i u manjim sredinama, poput naše Subotice, čime doprinosimo decentralizaciji ekonomske moći zemlje, za šta verujem da je jako zdravo. Osim toga, kada nemam dan pun onih čuvenih sastanaka, mogu da uzmem laptop i radim iz kafića ili od kuće, i to mi puno znači.

Među prvim si VIP dobitnicima pasoša za EU, dobila si “Cvet uspeha za ženu zmaja” UPŽ, imaš decu i porodicu, imaš svoj blog… šta još? Kako uspevaš da sve koordiniraš? Da li imaš pomoć i čiju?

Imam veliku pomoć muža, kao i naših roditelja, što je izuzetno značajno kada imaš troje dece i firmu… i ono, kao… prijatelje, neka lična interesovanja, a i nekad bi možda samo spavao. Kada nam je stigla naša devojčica, moj muž je odlučio da ostane u kući i da se on angažuje više oko porodičnih stvari dok su deca mala. Sada vidim koliko je to bilo od neprocenjivog značaja za našu decu i porodicu, a i koliki je to znak njegove hrabrosti. Meni je bila potrebna velika hrabrost da postanem malo više kao on i shvatim da je grčevito držanje za posao samo držanje onoga što mi je poznato i gde “znam šta radim”.

Kakve su tvoje ambicije na poslovnom, a kakve na ličnom planu? Imaš li planove?

Ja nemam problem sa manjkom planova, ideja i ciljeva. Upravo zato, plan mi je da malo o’ladim sa planovima i pustim da se stvari malo više same dešavaju.

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje