Priče iz Inspira grupe

Upoznaj naš tim. Ovo su priče naših zaposlenih.

Научила сам да је фирма већа од мене

У фебруарском броју Економетра, насловна репортажа посвећена је Инфостуд групи, а ми овде издвајамо део у којем је из личног угла описана Бранислава Гајић Станојевић, наша директорка корпоративног развоја и једна од оснивача компаније. Хвала редакцији и аутору на уступљеном тексту.

Да ли си током студија имала замисао да ћеш се бавити предузетништвом и каква су била твоја очекивања и планови?

Инфостуд смо покренули када сам ја тек уписала факултет, тако да, иако сам у току студија радила и у другој фирми и опробавала се повремено као новинар, јер сам то и студирала, некако ми је било јасно да дугорочно желим да радим за себе. У току студија, додуше, још нисам знала у шта ће Инфостуд тачно порасти и како ће се развијати, али чим сам дипломирала, посветила сам му се потпуно и пуном паром. У том моменту, за даљи развој Инфостуда је било кључно да се неко од оснивача потпуно посвети и ја сам онда као директор кренула да од једне полуформалне и непрофитне приче направим фирму. Са својих 25 година, тада нисам баш знала како се то ради, али убола сам добар правац, гурнула свом снагом и у ходу учила о бизнису и менаџменту и пеглала грешке.

Шта је најважније што си научила у предузетништву?

Да је фирма већа од мене и да је потребно да нађем начин да се она успешно шири и расте својим током и кроз процесе и активности о којима ја не морам чак ни пуно да знам, нити да будем део њих.

Колико је овај облик “интернет предузетништва” сличан осталим делатностима у предузетништву – од пољопривреде до текстила? У чему је предност овога што си ти изабрала и како то користиш?

Основе менаџмента и принципи стратешког менаџмента мислим да су исти или слични у различитим бизнисима. На пример, још тамо 2005. године, читала сам Адижесове животне циклусе развоја предузећа, да бих схватила где смо ми и шта треба уопште да радим. Наравно, на те основне ствари се надограде правила и специфичности одређене делатности. Лепота дигиталног бизниса за мене је у томе што је брз и динамичан. Затим, што се лако покреће и у мањим срединама, попут наше Суботице, чиме доприносимо децентрализацији економске моћи земље, за шта верујем да је јако здраво. Осим тога, када немам дан пун оних чувених састанака, могу да узмем лаптоп и радим из кафића или од куће, и то ми пуно значи.

Међу првим си ВИП добитницима пасоша за ЕУ, добила си “Цвет успеха за жену змаја” УПЖ, имаш децу и породицу, имаш свој блог… шта још? Како успеваш да све координираш? Да ли имаш помоћ и чију?

Имам велику помоћ мужа, као и наших родитеља, што је изузетно значајно када имаш троје деце и фирму… и оно, као… пријатеље, нека лична интересовања, а и некад би можда само спавао. Када нам је стигла наша девојчица, мој муж је одлучио да остане у кући и да се он ангажује више око породичних ствари док су деца мала. Сада видим колико је то било од непроцењивог значаја за нашу децу и породицу, а и колики је то знак његове храбрости. Мени је била потребна велика храброст да постанем мало више као он и схватим да је грчевито држање за посао само држање онога што ми је познато и где “знам шта радим”.

Какве су твоје амбиције на пословном, а какве на личном плану? Имаш ли планове?

Ја немам проблем са мањком планова, идеја и циљева. Управо зато, план ми је да мало о’ладим са плановима и пустим да се ствари мало више саме дешавају.

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje