Priče iz Inspira grupe

Upoznaj naš tim. Ovo su priče naših zaposlenih.

Od prvog praktikanta Infostuda do šefa razvoja softvera

Robert Hajnal, šef razvoja softvera sajta poslovi.infostud.com ima laskavu titulu prvog praktikanta Infostuda. U naše prostorije kročio je prvi put u novembru 2007. kao student poslovne informatike, ali tada mu nije povereno da piše kod, već nešto mnooogo zanimljivije.

Robert Hajnal, šef razvoja softvera sajta poslovi.infostud.com ima laskavu titulu prvog praktikanta Infostuda. U naše prostorije kročio je prvi put u novembru 2007. kao student poslovne informatike, ali tada mu nije povereno da piše kod, već nešto mnooogo zanimljivije.

Kako sam završio ovde?

Tokom treće godine studija nisam znao šta ću sa svojim životom i na infostudovom sajtu slučajno sam pronašao oglas da se traži praktikant. Primili su me i tako sam postao prvi praktikant Infostuda. Nisam ni slutio da ću se tu kasnije i zaposliti pošto je praksa trebalo da traje mesec dana. Međutim, nakon tih mesec dana sam tražio od Baneta (suvlasnika Infostuda) da mi produže praksu za još mesec dana, toliko mi se svidelo. Tada je Infostud bio u prostorijama nekadašnjeg Namateksa, stare subotičke firme u kojoj mi je nekada radila mama, tako da sam i to protumačio kao znak sa neba. To su bile male kancelarije, skoro pa smo sedeli jedni drugima na glavama. A nije nas bilo mnogo, dvadeset sedmoro. Sećam se da sam na jednom A5 papiru, koji je bio zalepljen na monitoru, imao imena i kontakte svih kolega. Interesantno je da je većina ljudi i dalje tu. Od tada, pa do danas, preturio sam preko glave tri selidbe, a kontakte odavno ne držim na monitoru jer nas sada ima oko 170.

Moj posao prvog praktikanta bio je prilično zanimljv, posebno kada se poredi sa onim što danas rade praktikanti. Imao sam tačnu satnicu šta i kada radim. Ujutru rano slao sam faksove, što je bilo zanimljivo jer se plašim telefoniranja, neprijatno mi je i zbog toga ga izbegavam. „Dobar dan, ovde Infostud, da li mogu dobiti signal za fax?“, to je bila moja pesmica i znao sam je napamet. (Napomena za mlade kolege: Faks je preteča mejla).

Nakon „faksiranja“ pregledao sam novine iz kojih sam seckao oglase za posao, a kasnije sam dobio zadatak da unosim sadržaj na sajtove. Tada sam prvi put na sajtu video nešto što sam ja radio, dakle konkretne rezutate rada, i imao lep osećaj da sam negde ostavio trag. Kao najmađi imao sam i zaduženje da skupljam porudžbine za doručak, što je izgledalo kao u američkim filmovima. Znao sam da se dobro organizujem, tako da je svaki infostudovac bio punog stomaka i produktivan. Na kraju dana, sve fakture koje sam slao preko faksa pakovao sam u koverte i nosio na poštu.

Amerika ili Infostud?

Posle prakse osetio sam potrebu da uradim nešto konkretnije sa svojim životom, pa sam pozvao druga da odemo u Ameriku na Work and travel. Želeo sam da steknem neko iskustvo, zaradim novac i uložim ga u dobijanje setirfikata za engleski jezik, kako bih posle mogao da upišem neki američki univerzitet. Međutim, u tom periodu dok je trajalo sređivanje papira za inostranstvo, od Infostuda sam dobio ponudu da se zaposlim kao programer. Dvoumio sam se da li da odem u Ameriku ili prihvatim ponudu. Međutim, budući da je moj odlazak u inostranstvo u tom trenutku bio dosta neizvestan, prihvatio sam ponudu i od maja 2008. postao deo Infostud ekipe.

Onda počinje prava priča. Naime, na fakultetu sam učio osnove C++ i najbolje sam znao Javu, a ništa od toga nisam mogao da primenim u Infostudu jer se u tim programima nije radilo. Zbog toga sam morao da naučim PHP a Infostud mi je obezbedio obuku.

Nakon što sam ozbiljno pristupio građenju sebe kao programera, ušao sam i u biznis logiku kako ne bih bio samo puki izvršilac, već da bih i razumeo potrebu zašto se nešto radi, i tako učestvovao u pronalaženju rešenja. Uključivanje u donošenje važnih poslovnih odluka, definisanje prioriteta i pravljenje planova, osećam kao važan rast u svojoj karijeri.

Danas sam član upravnog odbora i šef razvoja softvera za sajt poslovi.infostud.com, koji je prvi i najveći biznis Infostud grupe.

Kako od praktikanta doći do šefa razvoja softvera

  • Biti znatiželjan, pokazivati interesovanje i razmišljati o detaljima
  • U-važavati sistem, alate, pravila i procedure. Naravno, važno je biti i fleksibilan, ali ako se nešto može uraditi sistemski onda tako i raditi
  • Uvoditi inovacije koje ubrzavaju ili olakšavaju posao, bilo da se one tiču razvoja softvera, bilo da je reč o procedurama i načinu rada
  • Imati širok dijapazon interesovanja, od programiranja do vođenja biznisa

Za mlade kolege

Svako iskustvo koje steknete je dragoceno, bilo da ga steknete kao praktikant ili kao zaposleni. Važno je pronaći kompaniju u kojoj možete da iskažete svoje najbolje osobine. Infostud i ja smo se pronašli. Ponudili su mi alate i atmosferu, uzvratio sam razvojem i željom za napretkom zajedno sa firmom. Ne tražimo uvek ljude sa velikim iskustvom, već one koje imaju sličnu viziju kao i mi i koji su spremni da rade na sebi.

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje