Priče iz Inspira grupe

Upoznaj naš tim. Ovo su priče naših zaposlenih.

Од првог практиканта Инфостуда до шефа развоја софтвера

Роберт Хајнал, шеф развоја софтвера сајта послови.инфостуд.цом има ласкаву титулу првог практиканта Инфостуда. У наше просторије крочио је први пут у новембру 2007. као студент пословне информатике, али тада му није поверено да пише код, већ нешто мнооого занимљивије.

Роберт Хајнал, шеф развоја софтвера сајта послови.инфостуд.цом има ласкаву титулу првог практиканта Инфостуда. У наше просторије крочио је први пут у новембру 2007. као студент пословне информатике, али тада му није поверено да пише код, већ нешто мнооого занимљивије.

Како сам завршио овде?

Током треће године студија нисам знао шта ћу са својим животом и на инфостудовом сајту случајно сам пронашао оглас да се тражи практикант. Примили су ме и тако сам постао први практикант Инфостуда. Нисам ни слутио да ћу се ту касније и запослити пошто је пракса требало да траје месец дана. Међутим, након тих месец дана сам тражио од Банета (сувласника Инфостуда) да ми продуже праксу за још месец дана, толико ми се свидело. Тада је Инфостуд био у просторијама некадашњег Наматекса, старе суботичке фирме у којој ми је некада радила мама, тако да сам и то протумачио као знак са неба. То су биле мале канцеларије, скоро па смо седели једни другима на главама. А није нас било много, двадесет седморо. Сећам се да сам на једном А5 папиру, који је био залепљен на монитору, имао имена и контакте свих колега. Интересантно је да је већина људи и даље ту. Од тада, па до данас, претурио сам преко главе три селидбе, а контакте одавно не држим на монитору јер нас сада има око 170.

Мој посао првог практиканта био је прилично занимљв, посебно када се пореди са оним што данас раде практиканти. Имао сам тачну сатницу шта и када радим. Ујутру рано слао сам факсове, што је било занимљиво јер се плашим телефонирања, непријатно ми је и због тога га избегавам. „Добар дан, овде Инфостуд, да ли могу добити сигнал за фаx?“, то је била моја песмица и знао сам је напамет. (Напомена за младе колеге: Факс је претеча мејла).

Након „факсирања“ прегледао сам новине из којих сам сецкао огласе за посао, а касније сам добио задатак да уносим садржај на сајтове. Тада сам први пут на сајту видео нешто што сам ја радио, дакле конкретне резутате рада, и имао леп осећај да сам негде оставио траг. Као најмађи имао сам и задужење да скупљам поруџбине за доручак, што је изгледало као у америчким филмовима. Знао сам да се добро организујем, тако да је сваки инфостудовац био пуног стомака и продуктиван. На крају дана, све фактуре које сам слао преко факса паковао сам у коверте и носио на пошту.

Америка или Инфостуд?

После праксе осетио сам потребу да урадим нешто конкретније са својим животом, па сам позвао друга да одемо у Америку на Wорк анд травел. Желео сам да стекнем неко искуство, зарадим новац и уложим га у добијање сетирфиката за енглески језик, како бих после могао да упишем неки амерички универзитет. Међутим, у том периоду док је трајало сређивање папира за иностранство, од Инфостуда сам добио понуду да се запослим као програмер. Двоумио сам се да ли да одем у Америку или прихватим понуду. Међутим, будући да је мој одлазак у иностранство у том тренутку био доста неизвестан, прихватио сам понуду и од маја 2008. постао део Инфостуд екипе.

Онда почиње права прича. Наиме, на факултету сам учио основе C++ и најбоље сам знао Javu, а ништа од тога нисам могао да применим у Инфостуду јер се у тим програмима није радило. Због тога сам морао да научим PHP а Инфостуд ми је обезбедио обуку.

Након што сам озбиљно приступио грађењу себе као програмера, ушао сам и у бизнис логику како не бих био само пуки извршилац, већ да бих и разумео потребу зашто се нешто ради, и тако учествовао у проналажењу решења. Укључивање у доношење важних пословних одлука, дефинисање приоритета и прављење планова, осећам као важан раст у својој каријери.

Данас сам члан управног одбора и шеф развоја софтвера за сајт послови.инфостуд.цом, који је први и највећи бизнис Инфостуд групе.

Како од практиканта доћи до шефа развоја софтвера

  • Бити знатижељан, показивати интересовање и размишљати о детаљима
  • У-важавати систем, алате, правила и процедуре. Наравно, важно је бити и флексибилан, али ако се нешто може урадити системски онда тако и радити
  • Уводити иновације које убрзавају или олакшавају посао, било да се оне тичу развоја софтвера, било да је реч о процедурама и начину рада
  • Имати широк дијапазон интересовања, од програмирања до вођења бизниса

За младе колеге

Свако искуство које стекнете је драгоцено, било да га стекнете као практикант или као запослени. Важно је пронаћи компанију у којој можете да искажете своје најбоље особине. Инфостуд и ја смо се пронашли. Понудили су ми алате и атмосферу, узвратио сам развојем и жељом за напретком заједно са фирмом. Не тражимо увек људе са великим искуством, већ оне које имају сличну визију као и ми и који су спремни да раде на себи.

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje