Priče iz Inspira grupe

Upoznaj naš tim. Ovo su priče naših zaposlenih.

Пет закључака са Employer Branding конференције у Лисабону

Employer Branding, или брендирање послодавца како ми у Инфостуду то волимо да кажемо, није нова дисциплина, ни у ХР-у, нити у комуникацијама. Постоји од када је актуелан појам запошљавања и однос фирма-запослени, а статистика каже да се тек половина компанија стратешки бави овим питањем

Employer Branding, или брендирање послодавца како ми у Инфостуду то волимо да кажемо, није нова дисциплина, ни у ХР-у, нити у комуникацијама. Постоји од када је актуелан појам запошљавања и однос фирма-запослени, а статистика каже да се тек половина компанија стратешки бави овим питањем. Свако жели најбоље раднике, као и да промовише квалитете које нуди као послодавац. Али нови моменат је то да се на тржиштима као што је наше, све више ставља фокус на дефицитарност квалитетних кандидата, а онда се јавља и потреба да се стратешки поставимо према том новом проблему. На питања како доћи до набољих могућих кандидата, не само на основу безличних параметара, већ узимајући у обзир културу и заједничке вредности, где је у самој организацији компаније тај „врућ кромпир“ и зашто се између стручњака за људске ресурсе и комуникације води мали рат у чијем дворишту је та лопта, неке од одговора чули смо на четвром Wорлд Емплоyер Брандинг Даy који је ове године окупио око 700 стручњака из ове области са свих меридијана, од 15 до 17. маја у Лисабону.

1. Размишљајте стратешки

EVP (Employee Value Proposition) не мора да буде толстојевског обима и стила, али неопходан је темељ за све ЕБ активности. И та врста документа не настаје само у ХР и маркетинг секторима, где добија финалне обрисе и оживљава у пракси, већ је део стратешког правца компаније и свакако је укљученост менаџмента у овој фази креирања стратегије не само пожељна, већ и неопходна. У овом правцу је размишљала компанија Марс, која је пре свега морала да реши проблем разнородних брендова, који је овом мултинационалном гиганту правио шум у комуникацији према потенцијалним кандидатима широм света. Keли Марек Бартикевиц, ЕБ специјалиса Марса управо је поентирала тиме како ЕБ стратегија мора бити усклађена са курсом пословног развоја компаније и као други изазов који су успешно превазишли навела је примену глобалног ЕВП-ја на денцетрализоване огранке, међу различитим културама.

2. Будите аутентични

Ни један послодавац не жели у свом тиму људе који се не уклапају у радну културу и вредности компаније. Ако вам се дешава да имате високу флуктуацију и да истраживањима степена задовољства запослених, као што је наш Пулсер, добијете ниске оцене, или само знате и осећате да атмосфера у компанији није најбоља, преиспитатајте колико се ваш ЕВП и комуникација према кандидатима које желите да привучете истински поклапа са искуством запослених. Сви се трудимо да компаније представимо као предивно место за рад, али… то је добро само уколико је тачно. Уколико нпр. рад од куће није део ваше културе, него само изузетак од правила, одолите искушењу да то комуницирате као вредност за кандидате.Svante Randlert,Business & People Advisor у фирми Great Resultдонео је према мом мишљењу једно од предавања са највише поенти, а једна од њих била је да аутентичност бренда послодавца лежи пре свега у ангажованости запослених, која се не огледа у простој мотивацији, већ у емотивној компоненти која чини појединца повезаног са компанијом.

3. Негујте и поштујте различитости (Бе Yоурселф)

Мисллим да је Диверситy реч конференције. ? Потенцирање различитости у организацијској култури, запошљавање осетљивих група и апсолутно поштовање свачијег националног, верског или сексуалног идентитета је „must“ у грађењу здраве корпоративне културе. Сјајно предавање Холлy Лигнелл из ЛинкедИна управо је скренуло пажњу на то да је могуће оснажити бренд послодавца истицањем различитости. Она пак не би значила ништа без инклузивног приступа запошљавању и развијања осећања припадности запослених организацији. Амазон се такође сусреће са изазовима разноврсности култура, као глобални бренд, а Фејсбук је дао пример бивше војне инжењерке која је због сексуалног опредељења била на мети строгог окружења. Кроз кратак видео о њеном животу и раду у компанији, представили су један од својиих кључних принципа у запошљавању.

4. Причајте приче

Authentic Employer Branding: It works. Whendonetold right. Људи не желе статистике из ваше компаније, њих ће привући приче ваших запослених са којима могу да се идентификују. Како жена полицајац балансира између посла и приватног живота, или како се програмер у банци сналази међу банкарима, нпр. Оно што те приче треба да садрже јесте животност, пуно примера и на крају конкретне савете на који начин се одређени изазови превазилазе. Тако ће кандидати упозати и профил људи са којима ће проводити дане на послу, али и упознати се са радном позицијом и окружењем из прве руке. За то су нам блог текстови, видео тестемонијали и ливе укључења запослених главни комуникацијски алати, за чију продукцију не треба жалити ресурсе. О видеу као алату слушали смо од колегиница из Фејсбука, али морам да признам да је њихов наступ разочарао, могуће да је и политика приватности компаније таква да је онемогућила садржајнију презентацију на конференцији. Нетфлиx је као канал за причање прича одабрао подкаст, који препоручују као ефикасно и јефтиније решење у односу на друге формате. Куриозитет је да се брендирањем послодавца у овој гигантској платформи бави само један човек, који је пре пар година сам расписао радно место за ЕБ специјалисту на које га је менаџемент поставио након конкурса који није затворен. Признао је да је шест месеци са посла одлазио очајан, али сад је ок. ?

5. Запошљавамо људе, а не профиле

На крају дана, када примамо некога у своју пословну породицу, било би добро да не губимо из вида да је то персона са сопственим идентитетом, чак се надамо што јачим. ? Начин на који ће уклопити у нашу компанију у великој мери утицаће и на пословне резултате, и не само то. Невећи шоумен на конференцијиJohan Driessens,CEO (Chief Enthusiasm Officer) & oснивач у компанији Брендед.Карирс, који се за потребе ове конференције маскирао у Супермена и имао феноменалну плесну тачку, дао је преглед пет кључних мотиватора који резултирају задовољним запосленима: могућност да буду то што јесу, могућност да постану оно што желе (лифелонг леарнинг), пријатељство, поверење и добра атмосфера. Неко је као пример тог пријатељства испричао причу из једне немачке компаније у којој је 700 пријатеља радило прековремено да замене колегу који је неговао сина болесног од леукемије.

Било је доста сјајних примера креативних Емплоyер Брандинг кампања, а дефинитивно је на мене највећи утисак оставила кампања #хуманцхемистрy, која је спојила све добре праксе које о којима се на овој конференцији говорило. Добра стратегија, сјајна реализација, спајање вредности компаније са њеном истинском сврхом и најважније од свега, запослени су испричали ту причу.

Заправо су сврха и идентитет послодавца кључни параметри у развоју бренда. Када једном дођете до тога ко сте, због чега постојите и шта нудите, велике су шансе да привучете праве кандидате. Јер, како зрачимо, тако привлачимо.

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje