Priče iz Inspira grupe

Upoznaj naš tim. Ovo su priče naših zaposlenih.

Подаци су у основи сваке бизнис одлуке

Агнеш Буцко је део маркетинг тима сајта 4зида већ две и по године. Студиозно и посвећено чешља бројке, анализира податке и заједно са остатком екипе предлаже маркетиншке активности које убрзано воде сајт 4зида ка тржишном врху.

Свакодневно се прате постављени циљеви, анализирају ефекти и оптимизују активности, а у основи сваке бизнис одлуке су – подаци. ? Прочитај како Аги описује своју улогу сектору маркетинга, и ако се проналазиш, чекирај конкурс који је у току.

У којим сегментима се улази у дубину аналитике и у каквој је то спрези са самим развојем бизниса?

Анализа се ради у сваком сегменту развоја производа, а и приликом промоције услуге и функционалности према различитим циљним групама. Заправо, свака активност започиње постављањем правих питања и хипотеза, а одговор се може добити само добром анализом. Најчешће кренемо од података до којих лако можемо доћи путем Гоогле Аналyтицс, а користимо и одређене тхирд партy софтвере за добијање података. Осим тога, никад се не сме заборавити на квалитативне информације са терена и потребно је обратити посебну пажњу на феедбацк од људи који су у директној комуникацији са клијентима и посетиоцима. 

Када се све то ‘стави на папир’’, онда се зна где је почетна тачка и у овој фази може да се одлучи у ком правцу идемо. Такође анализа не мора увек бити комплексна. Један продуцт маркетар је задужен да прати гомилу интерних и екстерних индикатора и да анализира промене кроз време.  

Да ли постоји нешто што је кључно од компетенци и личних особина које треба да поседује особа која се бави овим послом?

Постоји неколико компетенција које су битне да би неко био добар продуцт маркетар, али ако би требало да истакнем једну, то је дефинитивно жеља за истраживањем проблема и преиспитивањем постојећег стања. Оно што сам ја највише научила на овој позицији за 2,5 године јесте да се ништа не подразумева. Малтене за све постоји неки индикатор, бројка или објашњење, а мој задатак је да дођем до тога. На тај начин доношење одлука је много лакши процес. 

Осим тога, један продуцт маркетар најчешће држи пуно тога у својим рукама, врти се око различитих тема, па је неопходно да ради на пројектима и задацима на систематичан начин. Добра организација и способност разлагања информација на делове је нешто што је дефинитивно вештина доброг продуцт маркетара. 

Који су основни принципи међусекторске сарадње у вашем тиму, да ли ту има неких изазова?

Мислим да је у свакој компанији неопходно да различити сектори уско сарађују. По мом мишљењу, ово је стандард. Продуцт маркетари највише сарађују са сектором развоја и продаје. Ово се остварује с једне стране кроз УX истраживања са посетиоцима и клијентима и на тај начин, уз помоћ сектора развоја, долазимо до информација о потребама и навикама корисника. Такође, маркетинг има улогу у планирању функционалности,  јер је неопходно да маркетинг елементи воде корисника до његовог крајног циља. 

Мени лично је најизазовнија сарадња са сектором продаје, али и највише учим од њих. Ово звучи контрадикторно, али су често такве ситуације најбоље прилике за учење. Размишљање продаваца зна бити другачије од начина размишљања маркетара. Они су свакодневно на терену и сусрећу се са различитим клијентима, потребама и добијају директно све повратне информације на „првој линији фронта“ ?. А на нама је да проценимо у којим ситуацијама је потребно да се укључи маркетинг и када можемо помоћи и подржати активности продаје.

Колико је важно да се стално самостално учи, истражује, и како одржати корак са струком која свакодневно напредује?

Сматрам да је на било којој позицији у једној ИТ фирми неопходно да се човек развија, учи и прати трендове.  Мој лични став је да треба сви да нађемо мотивацију зашто желимо да знамо више и да напредујемо. Када је тај услов испуњен пут до знања и информација се лако нађе. С једне стране, мислим да треба да искористимо прилике које пружа наша околина. Најлакше је учити од искуснијих колега. Наш тим у 4зида је увек вољан да дели информације. С друге стране увек можемо и да учимо од конкуренције и да испратимо неке добре иностране примере. 

Ако би требало у једној реченици да сумирам шта значи бити продуцт маркетар, рекла бих да је то микс аналитичког размишљања, респонзивног маркетинга и креативности,  јер није увек лако доћи до података и учинити неку функционалност занимљивом према различитим циљним групама. Заправо то чини овај посао јединственим, посебно у бизнису који се брзо развија и расте. Ако ти све ово звучи интересантно позивам те да постанеш мој колега и део маркетинг тима сајта са двомилионском посетом.

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje