Priče iz Inspira grupe

Upoznaj naš tim. Ovo su priče naših zaposlenih.

Sociolog u IT galaksiji

Marija Cvijetković, product owner sajta poslovi.infostud.com za svoj posao koristi znanja iz tri različite oblasti – sociologije, crtanja i razvoja sajtova.

Marija Cvijetković, product owner sajta poslovi.infostud.com za svoj posao koristi znanja iz tri različite oblasti – sociologije, crtanja i razvoja sajtova.

Kako sam završila ovde?

Kao i svaki sociolog, posle završenog faksa uplašila sam se da su šanse da pronađem posao jednake tome da te Džoni Dep pozove na dejt. Otvaram svoj blog za karikature, i pripremam crtanje portreta bakica kao keca u rukavu za preživljavanje.

Međutim, kada sam prošla u drugi krug za jednu poziciju u Infostudu, videla sam svoju priliku. Za intervju sam se pripremala kao za ispit, sa sve istom količinom pročitanog teksta i popijenog kofeina. Kao pravi štreber, ispisala sam rokovnik sa podacima o kompaniji. Upitala sam sebe kako jedan sociolog može da doprinese kompaniji, bez ubijanja kolega od dosade raznim teorijama. Kreiram prezentaciju sa predlozima koju nosim sa sobom na intervju.

Ovu poziciju nisam dobila, ali mi je ponuđena praksa, što je ispalo kao odlična prilika. Sada već nekoliko godina radim u razvojnom timu sajta Poslovi.infostud.com. Ovo je vrlo dinamična i zanimljiva pozicija (product owner). Privilegija je raditi na najvećem sajtu za zapošljavanje u Srbiji. Iza svakog njegovog dela, stoji ogroman trud mojih kolega koji su posvećeni da što više ljudi pronađe posao koji voli.

Radni dan nikada ne liči na prethodni i postoji mnogo prostora za učenje o IT-u, ali i samim trendovima na tržištu rada. Ideja ove pozicije jeste da programerima pružiš pravac, uzimajući u obzir potrebe korisnika.

BUDI PROAKTIVAN

Društvenjake bih volela da ohrabrim da ne zažmure na IT i da pokušaju da usavrše bar neku digitalnu veštinu.

Na internetu postoji pregršt besplatnih resursa za učenje. Veoma znači kada pokažeš tvom budućem poslodavcu da si samostalno razvijao blog i/ili naučio da koristiš alate poput Photoshop-a, Google Analitics-a ili WordPress-a.

Ne moraš nužno da učiš programiranje da bi dobio posao. Tu su i brojni poslovi koji koketiraju sa društvenim naukama, a se tiču razvoja digitalnog proizvoda, marketinga, SEO-a, UX-a, vođenja društvenih mreža ili istraživanja tržišta. Takođe, postoji i mnoštvo zanimljivih prilika u polju analize podataka (iliti ono kada mrziš statistiku na faksu, pa joj se posle izvinjavaš jer te hlebom hrani).

Žonglirala sam sociologijom i slikanjem i pitala se koja će loptica da mi ostane u ruci. Na kraju je ispalo nešto treće. U neku ruku, spoj oba – društvene teorije i kreativnosti, zadenut u IT ruho. Ako ti prekvalifikacija deluje nemoguće, seti se mog primera!

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje