Priče iz Inspira grupe

Upoznaj naš tim. Ovo su priče naših zaposlenih.

Tražite posao u prodajnom timu? Zašto ne biste radili baš u Infostudu?

Poslovi Infostud je sajt na koji smo bar nekada odlazili u potrazi za zaposlenjem. Međutim, i sam Infostud zbog širenja i povećanja obima posla često zapošljava nove ljude. Ovog puta predstavljamo poziciju prodajnog savetnika na sajtu Poslovi Infostud i detaljnije opisujemo kako izgleda njihov posao.

Prodajni savetnici su u stalnom kontaktu sa poslodavcima, tj. kompanijama koje su u potrazi za zaposlenima. Oni analiziraju zahteve klijenata i daju im savete i preporuke u vezi sa korišćenjem paketa Infostudovih usluga koji mogu da zadovolje njihove potrebe.

Milan Erceg i Minja Lalošević uspešno obavljaju posao prodajnog savetnika u Infostudu godinama unazad i opisuju kako izgleda organizacija rada:

– Prodaja ima 20-tak članova, podeljenih po segmentima – Alfa, Beta i Gama. Oni koji rade u Alfi sarađuju sa “ulaznim klijentima” – onima koji prvi put posluju sa Infostudom. Beta, u kojem ja radim, pretežno je usmeren ka klijentima sa umerenim potrebama za zapošljavanjem, dok su u Gama segmentu oni koji najviše zapošljavaju na godišnjem nivou – objašnjava Milan Erceg.

Minja radi kao prodajni savetnik u Gama timu sa još jednim kolegom. Beta segment čine tri prodajna savetnika, a ostali su u Alfa timu.

Šta tačno radi prodajni savetnik?

Kako Minja objašnjava, posao prodajnog savetnika obuhvata prodaju paketa oglasa, kao i miks različitih zanimljivih usluga – promocije na društvenim mrežama, korišćenje baze kandidata, usluge koje pomažu poslodavcima da se kandidatima bolje predstave.

– Sa klijentima komuniciramo putem mejla i telefonom, a osim standardnih sastanaka, od kada je počela korona, sve češće se susrećemo i onlajn. Nakon toga procenjujemo koliko su sastanci bili uspešni i doveli do prodaje – kaže Minja.

Šta je potrebno od iskustva i znanja, koje se to veštine traže?

– Onaj ko konkuriše na poziciju prodajnog savetnika u okviru kompanije Infostud poželjno je da ima radnog iskustva, a idealno bi bilo da je radio u na prodaji usluga pravnim licima. U tom slučaju se sigurno susreo sa kreiranjem ciljeva, postavljanjem targeta i radio na uspostavljanju dobrih odnosa sa klijentima – napominje Milan.

– Ipak, nije nužno da klijenta vodi neko sa iskustvom, ali onda već prvih dana novi kolega treba da pokaže konkretne veštine kao što su: komunikacija bez poštapalica, uverljiv govor, i spremnost da se neguju dobri međuljudski odnosi, ali i želja da se uklopi u novi tim – dodaje Minja.

– Prodajni savetnik treba da bude neposredan u komunikaciji, srdačan i prijatan. Važno je da ga zanima šta se dešava na tržištu, da redovno prati trendove i promene. Mora da bude dobro informisan i spreman da se konstantno usavršava. – smatra Milan.

Kako izgleda proces rada?

Infostud u portfoliju ima 14.000 aktivnih poslodavaca.

– Najveći deo tržišta, odnosno poslodavaca koji traže zaposlene, to čini preko sajta Infostud. Među “ulaznim klijentima” je ogroman broj velikih kompanija, ali i mali poslodavci koji se svakodnevno pojavljuju, a koji oglašavaju jednu, dve ili tri radne pozicije tokom godine. Svi oni se klasifikuju kao “ulazni klijenti” i odmah im se dodeljuje prodajni savetnik koji ih vodi – objašnjava Minja kako izgleda proces rada.

Aktivnosti prodaje su podeljene ravnomerno tokom godine.

– Na nama je da prepoznamo potrebe klijenata na osnovu prethodnih izveštaja i njihove dinamike oglašavanja, nakon čega im dajemo predloge za dalju saradnju. Sa klijentom razgovaramo kako planira da se razvija u narednom periodu, na koji način želi da testira tržište i da li ima u planu nova zapošljavanja. Na osnovu zajedničkog dogovora, u skladu sa potrebama klijenta se kreira set usluga, koje mi nakon toga realizujemo i redovno pratimo učinak. Na taj način imamo kompletan uvid u to što klijent želi da postigne i osmišljavamo načine na koje naša saradnja može da se razvije – ističe Minja Lalošević.

Prema Milanovim rečima, kada radite u prodaji, svakodnevno se susrećete sa raznim targetima – nedeljnim, mesečnim, kvartalnim i godišnjim.

– Svako od nas ima i dnevne planove koje sami kreiramo, a aktivno učestvujemo i u postavljanju svih ostalih ciljeva. Imamo potpunu slobodu da sami osmislimo kako će nam izgledati radni dan.Puno je sastanaka što sa klijentima i interno u firmi. Ako je neko dodatno angažovan na nekim projektima, onda se sastanci odvijaju i sa timovima iz drugih sektora – objašnjava Erceg.

Jedan radni dan

– Ako gledamo iz ugla svakodnevnih aktivnosti, tu su mahom slanje ponuda na e-mejlove i komunikacija sa klijentima putem telefona. Imamo dva timska sastanka u toku nedelje – ponedeljkom i sredom. Tada sumiramo proteklu sedmicu i pričamo o planovima za sledeću – kaže Milan.

Infostud ima klizno radno vreme – od 7 do 9 časova se može otpočeti posao, a završava se u intervalu između 15 i 17 časova.

– Svakog jutra se okupljamo se u okviru svog prodajnog tima i uz prvu kafu pravimo planove za taj dan. Zatim prelazimo na posao – čitamo mejlove od prethodnog dana, analiziramo planove, a onda se posvećujemo konkretnim zadacima – kaže Minja.

On ističe da je fokus na tome da klijenti budu zadovoljni.

– Oni prepoznaju naš trud, doživljavaju nas kao partnere jer uvek vodimo računa o njihovim potrebama i zato veoma uvažavaju naš savet. – dodaje Minja.

Kako nastaje portfolio i ko su klijenti?

Svako od prodajnih savetnika ima određeni broj klijenata sa kojim sarađuje.

– U Alfa timu se radi sa klijentima koji se prvi put oglašavaju. Kako se saradnja razvija, nude im se nove mogućnosti. U zavisnosti od njihovih potreba za zapošljavanjem mogu da pređu ili u Beta ili u Gama segment. Lični portfolio prodajnog savetnika se formira na osnovu segmentiranja i na kvartalnom i na godišnjem nivou, a ne na bazi industrije kojom se bave. Svako od nas ima klijente i u auto-industriji i u farmaciji i drugim sektorima… – objašnjava Milan, a Minja dodaje:

– Portfolio nije konačan, on se menja. Kako klijenti rastu, tako se i menjaju usluge. Moji današnji klijenti su velike banke, zatim velike telekomunikacione kuće, poznati proizvodni brendovi, medicinski centri, kladionice…

Zašto je dobro raditi posao prodajnog savetnika u kompaniji Infostud?

Milan Erceg sa ponosom ističe da je Infostud fima u kojoj vlada izuzetno dobra i vesela radna atmosfera.

– Dodatni plus je to što postoji prostor za lični razvoj i afirmaciju u skladu sa željama zaposlenih – naglašava Erceg.

Kako Minja napominje, neguje se zdrav pristup ostvarenju ciljeva – nije nužno da se proda više od onoga koliko je klijentu potrebno.

– U današnje vreme to nije čest slučaj. Verovatno bi nekog iznenadilo da često sputavamo poslodavce da neracionalno troše. Kao što smo rekli, akcenat je na njihovim potrebama i u skladu sa time želimo da im damo realnu procenu sa kojim sredstvima mogu da dođu do zacrtanih ciljeva. Zadovoljstvo je mnogo veće kada imamo za to podršku menadžmenta. Zato još jednom ponavljam, naša uloga je pre svega savetodavna, pa tek onda prodajna i to nam se dobrim vraća. Infostud raste iz godine u godinu i po broju zaposlenih i po finansijskim ostvarenjima u procentima koje neke kompanije mogu samo da sanjaju. To sve zajedno čini jedan dobar paket za razvoj karijere – ističe  Minja Lalošević.

Kolektiv koji je pričljiv, jer je to potreba posla, mora biti odlično mesto za vaš razvoj. Kako članovi tima kažu, “Dovoljno je da sa sobom doneseš ono što ti jesi, a oni će se potruditi da se osećaš dobro.”

Ukoliko ste se pronašli u opisu posla, i smatrate da biste se dobro uklopili u tim, prijavite se na oglas za prodajnog savetnika!

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje