Priče iz Inspira grupe

Upoznaj naš tim. Ovo su priče naših zaposlenih.

Zašto posetiti Machine Learning konferenciju

Nina Tikvicki i Željko Crnjaković su u Subotici glavna lica ispred Inspira Hub-a. Pored velikog broja događaja koji organizuju u ovom najpoznatijem mestu okupljanja IT zajednice oni stoje i iza organizacije Machine Learning konferencija koja ove godine po treći put okuplja profesionalce iz oblasti mašinskog učenja i AI. Reklo bi se ove godine nikad aktuelnije.


U jeku priprema za konferenciju koja se održava 19. i 20. maja na Paliću izdvojili su vreme da daju osvrt na prošle i upoznaju nas sa ovogodišnjom agendom konferencije i daljim planovima Inspira Hub-a.

Šta nas očekuje ove godine na ML konferenciji? Šta je to drugačije u odnosu na prošle dve?

Nina: Machine Learning konferencija je prvenstveno događaj namenjen profesionalcima, ekspertima i biznisima koji koriste (ili žele da koriste) rešenja i alate kroz tehnologije obrade podataka, mašinskog učenja i veštačke inteligencije. Pošto nas je korona zadesila tačno nakon prve konferencije 2019, koja je pokazala da postoji ne samo dovoljno veoma uspešnih i stručnih ljudi i projekata koji se mogu predstaviti na ovakvoj konferenciji nego i da postoji dovoljno interesovanja za širenje i primenu ovih tehnologija u biznisu, imali smo zapravo dva puta iskustvo „prve konferencije“. Pod time mislim da smo i 2022. godine gotovo od početka morali da budimo svest oko postojanja i značaja ovog događaja kao i prvi put.

Ove godine, konačno imamo pravi, organski nastavak događaja koji planiramo da radimo svake godine, da ga unapređujemo i da širimo zajednicu oko njega.

Mašinsko učenje i veštačka inteligencija su u fokusu svima ove godine. Okosnica tema, pored studija slučaja koji se tiču obrade podataka (Data Science i Big Data) jesu i obrada prirodnog jezika, recommender sistemi, GPT, compute vision.

Po prvi put prelazimo ove godine na engleski kao zvaničan jezik konferencije, zato što postoji veliki broj stručnjaka koji su došli u Srbiju da rade iz inostranstva baš u ovim oblastima, od kojih će neki biti gosti predavači, ali isto tako i posetioci koji će moći da nauče nešto od naših predavača i da nastave da se usavršavaju u ovim oblastima.

Koja je uloga Inspira Hub-a u organizaciji konferencije? Koliko je ovakav događaj važan za razvoj potencijala Subotice i okoline?

Željko: Inspira Hub je organizator ove konferencije u potpunosti. Kompletna logistika, dogovori, organizacija i odgovornost je na nama, ali isto tako znamo koje su nam jake i slabe tačke i tamo gde treba radimo sa stručnim saradnicima oko obezbeđivanja kvaliteta kako programa konferencije tako i ugođaja za posetioce.

Subotica ima veliki potencijal za organizaciju stručnih događaja. Ona je idealno mesto za kongresni turizam po lokaciji, veličini grada, okruženju, povezanosti sa drugim gradovima, ali i stručnosti. Spoj manjeg mesta, blizine Palića, prirode i urbanosti sa činjenicom da Subotica ima i razvijeno tržište na kojem posluju brojne uspešne kompanije čini ovaj grad idealnim mestom za stručna okupljanja i razmenu znanja. Ono što Subotici fali jesu kongresni prostori, koji su u ovom trenutku dosta ograničeni. Prepoznavanjem Subotice kao mesta za kongresni turizam, dolazimo do potencijalnog razvoja za turizam, radna mesta, infrastrukture i još mnogo toga.

Zašto je odabran Palić kao mesto održavanja konferencije?

Nina: Palić je odabran zbog prelepog ambijenta u periodu kada se održava konferencija, kao i zbog kongresne sale koju nudi Velika terasa. Dovoljno je blizu Subotice, a opet je mesto koje ima poseban, nezaboravan šarm. Poseta Paliću tokom maja meseca nudi fantastično vreme, prelep ambijent i idealan spoj uživanja i posla koji naši posetioci mogu iskusiti.

Šta su vaši planovi za dalje?

Željko: Što se tiče konferencije, plan je da nastavimo sa ovim bitnim godišnjim događajem i da ga svake godine unapređujemo na neki način, nudeći učesnicima pregled najnovijih trendova u tehnologijama i temama koje obrađujemo, kao i da je širimo na međunarodnu publiku.

Dodatno, plan je da postavimo Suboticu i Palić kao jedne od centralnih mesta za razmenu znanja na teme obrade podataka, mašinskog učenja, veštačke inteligencije i novih tehnologija, što ćemo raditi organizovanjem i drugih događaja, edukacija i okupljanja koja će obrađivati ove teme.

Prijave su otvorene, rezervišite svoje mesto i vidimo se na Paliću!

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje