Vesti

Donosimo novosti iz Inspira grupe.

Проглашени Најбољи послодавци у 2010. години по мишљењу запослених

  • Početna
  • Vesti
  • Проглашени Најбољи послодавци у 2010. години по мишљењу запослених

Резултати другог по реду Инфостудовог истраживања о задовољству запослених показали су да је Апатинска Пивара Апатин д.о.о. „Најбољи послодавац 2010. године“ у категорији великих предузећа која су учествовала.

Резултати другог по реду Инфостудовог истраживања о задовољству запослених показали су да је Апатинска Пивара Апатин д.о.о. „Најбољи послодавац 2010. године“ у категорији великих предузећа која су учествовала. Занимљиво је да је осим титуле свеукупно најбољег послодавца у Србији по мишљењу запослених, ова компанија проглашена и послодавцем са најбољим развојним могућностима, најбољим међуљудским односима и најбољим радним условима. Друго место међу великим предузећима освојио је Геронтолошки центар Суботица, постајући тако прва државна институција која је освојила ову престижну награду. Интересантно, ове године због преклапања резултата задовољства запослених, треће место за Најбољег послодавца 2010. у категорији великих предузећа поделиле су компаније Societe Generale Banka Srbija и Vip Mobile d.o.o.

Специјално признање посебном делу пројекта „Најбољи послодавац за особе са инвалидитетом“ добила је компанија Metro Cash & Carry d.o.o.

С друге стране, Најбољи послодавац у категорији малих и средњих предузећа је фирма HintTech која је по први пут учествовала у овом истраживању. Поред титуле најбољег послодавца у категорији малих и средњих предузећа, запослени у овом предузећу сматрају да је њихов послодавац онај са Најбољим радним условима. Друго место у категорији Најбољи послодавац и титулу послодаваца са Најбољим развојним могућностима међу малим и средњим предузећима, по други пут за редом, освојио је Microsoft Software d.o.o. Да и даље води бригу о својим запосленима, потврдило је и предузеће Hahn + Kolb d.o.o. које је такође по други пут освојило треће место међу малим и средњим предузећима, као и награду за Најбоље међуљудске односе.

Свечана додела награда најбољим послодавцима одржала се 24. новембра 2010. године у Београду.

На Инфостудов конкурс за титулу „Најбољег послодавца 2010“ пријавило се 35 великих компанија и малих и средњих предузећа које су у истраживање укључиле преко 5100 запослених омогућивши им да процене задовољство следећим аспектима посла који раде: корпоративна комуникација, радни услови, организација рада, развојне могућности, међуљудски односи, лојалност запослених, задовољство радним местом.

Овај Инфостудов пројекат осмишљен је и покренут са намером да се препознају послодавци који имају најбоље укупне услове за рад по мишљењу њихових запослених, као и награде компаније које највише воде рачуна о задовољству својих запослених. На тај начин јавно се промовишу добри примери из пословне праксе у Србији а сами послодавци се упознају са степеном задовољства својих запослених, након чега могу радити на евентуалним унапређењима њиховог положаја.

Опширније о добитницима и део атмосфере можете погледати на званичној страници.

Шта кажу резултати истраживања?

Резултати показују да су у кризној години још виши збирни резултати него пре кризе што само говори да су овогодишње компаније учеснице бринуле о задовољству запослених у протеклој години без обзира на све тешкоће које су имале у пословању.

Када је оцењивана Корпоративна комуникација, око 5100 анкетираних запослених релативно ниже је оценило чињеницу да су нешто слабије упознати са радом других сектора, колико се питају за мишљење, колико имају утицаја на одлуке које се доносе, колико су упознати са пословним и финансијским резултатима предузећа и колико су упознати са проблемима са којима се предузеће суочава. Једно од решења свакако може бити постизање већег степена транспарентности унутар компанија.

Код оцењивања организације посла и могућности напредовања на нивоу свих предузећа резултати показују да већина запослених оцењује да је посао добро организован и испланиран, да успевају да ураде посао до краја радног времена и да могу професионално да се усавршавају. Ипак, запослени су мање задовољни у којој мери им послодавци омогућавају чланство у струковним удружењима, што нису упознати са могућностима за прелазак са једног радног места на друго и што нису укључени у решавање битних проблема.

Код процењивања Међуљудских односа и и лојалност на нивоу свих предузећа већина запослених осећа да су сви у служби истог циља , имају осећај заједништва и међузависности и лојални су свом предузећу. Ипак, запослени су мање уверени да се према свима поступа на исти начин, примењујући и поштујући исте стандарде и да се у довољној мери организују активности које унапређују тимски рад.

Када су говорили о задовољству радним местом запослени свих предузећа је задовољно како им је радно место опремљено и колико се њихова знања и спосбности користе на тој позицији. Запослени су мање задовољни како су радна места вреднована колико им је омогућено напредовање са свог радног места.

Ко су биле компаније учеснице?

У овом јединственом истраживању анализирани су ставови запослених из читаве Србије а који долазе из пријављених компанија:AmRest d.o.o., Apatinska pivara Apatin d.o.o., Asseco SEE, AstraZeneca UK Limited, City Records, CMC-Closer Marketing Club, Coca-Cola HBC, Delta Automoto d.o.o., Delta Generali Osiguranje a.d.o., DHL International Beograd d.o.o. (DHL Express), Eminent d.o.o., Erste Bank a.d., Gerontološki Centar Subotica, Gowi d.o.o., GP Auto Shop d.o.o., Grand Casino d.o.o., Hahn+Kolb d.o.o., HintTech, Marfin Bank a.d., Metro Cash & Carry d.o.o., Microsoft software d.o.o., Navigator d.o.o., NS Plakat d.o.o., Office Shoes d.o.o., Opportunity bank a.d., PiN Computers, PSTech d.o.o., Razvojna banka Vojvodine a.d., S-Leasing d.o.o., Societe Generale Banka, Sport Vision d.o.o., Swiss Production TRS, Tojo d.o.o., Transportšped a.d., Vip mobile d.o.o.

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje