Vesti

Donosimo novosti iz Inspira grupe.

За 24 часа студенти осмислили апликацију за аукције и сајт за мајсторе

  • Početna
  • Vesti
  • За 24 часа студенти осмислили апликацију за аукције и сајт за мајсторе

У Суботици је трећу годину за редом одржано студентско такмичење за програмере и економисте БизКод, у организацији Инфостуд групе. Учествовало је више од педесет студената, у четрнаест тимова.

У Суботици је трећу годину за редом одржано студентско такмичење за програмере и економисте БизКод, у организацији Инфостуд групе. Учествовало је више од педесет студената, у четрнаест тимова.

У овом двоструком хакатону студенти Високе техничке школе и Економског факултета из Суботице имали су на располагању 24 сата да на најбољи начин реше програмерски или пословни проблем који су им задали ментори из Инфостуда. Да је њихова идеја довољно добра и примењива у пословној пракси, студенти су после непроспаване ноћи морали да увере и жири, а најбољи тимови освојили су и лепе награде.

„Презадовољан сам што смо од идеје која је пре неколико година настала случајно, уз пиће, дошли до такмичења које се већ трећи пут дешава у Суботици и то на две сцене – ИТ и бизнис. Ово је сјајно искуство за све. За студенте је шанса да раде практичне ствари, слушају и уче од ментора, прихвате различито мишљење и опробају се у јавном наступу. За нас у Инфостуду то је прилика да радимо са младим људима који доносе неку нову енергију“, осврнуо се Бранимир Гајић, један од директора Инфостуд групе на ово такмичење.

Роберт Хајнал, шеф ИТ сектора сајта Послови, био је један од ментора програмера и члан жирија у Код делу такмичења. „Задатак је био направити аукцијски сајт, али надали смо се да ће да такмичари користити и мобилне платформе, што су и урадили. Функционалност је носила највише бодова и то је одредило победника, будући да су победници користили Андроид апликацију. Заправо највише нас је пријатно изненадило да су користили ову платформу, и то full native, будући да постоје и хибридне апликације. Они су буквално у програмском језику Јава писали све и чак су имплементирали push нотификације. Похвално је да су то урадили за 24х и то је примарно издвојило победника. Оно што је још сјајно код оваквих хакатона јесте да студенти стичу искуство рада у компанији, уче да примене своје знање и раде у тиму, под временским притиском и показали су велику зрелост.“

Пред будућим економистима био је изазов да предложе и разраде бизнис идеју, која би се односила на следећу потенцијалну област на коју би Инфостуд могао да прошири пословање. „Било је доста занимљивих предлога, али победила је пословна идеја мајсторски.рс, где би повезивали младе људе који тек завршавају средњу школу у занатским областима и нудили њихове услуге поправки путем сајта. Победнички тим је заокружио целину друштвено одговорним приступом, где су разрадили део да су њихови старији мајстори ментори младим колегама. Имали су и сјајан наступ на презентацији и заиста су нас уверили да то може да функционише у пракси, што је суштина“, каже Андријана Мазињанин, ментор и члан жирија Биз дела такмичења, иначе и вођа овог пројекта.

Пратећи догађај такмичења БизКод#3 била је панел дискусија на тему Колико је пракса важна? Од студената до професионалаца. Представници Инфостуд групе, Високе техничке школе и Економског факултета из Суботице у конструктивној дискусији, дошли су до закључка да је у проналажењу најефикаснијег образовног система потребан системски рад компанија, факултета и локалне заједнице.

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje