Vesti

Donosimo novosti iz Inspira grupe.

Otvorena je laboratorija „Stjepan Han“ koja će predstavljati Centar izvrsnosti za Software Product Management na Ekonomskom fakultetu u Subotici

  • Početna
  • Vesti
  • Otvorena je laboratorija „Stjepan Han“ koja će predstavljati Centar izvrsnosti za Software Product Management na Ekonomskom fakultetu u Subotici

Okupljanjem studenata, profesora i predstavnika kompanije Inspira grupa
zvanično je otvorena laboratorija „Stjepan Han“,na Ekonomskom fakultetu u Subotici, koju je renovirala i opremila Inspira grupa (nekadašnja Infostud grupa).

Laboratorija nosi ime čuvenog profesora Ekonomskog fakulteta – Stjepana Hana, jer je upravo on bio začetnik razvoja Poslovne informatike na teritoriji bivše Jugoslavije.

Zahvaljujući profesoru Hanu, Subotica i Ekonomski fakultet mogu da se pohvale dugom tradicijom obrazovanja studenata u oblasti Poslovne informatike, tačnije od 1973. godine, a do danas je iz ove oblasti diplomiralo oko 1800 studenata.

Poslovna informatika predstavlja interdisciplinarnu oblast jer objedinjuje informatička, menadžerska i poslovno-ekonomska znanja i veštine. Poslovni informatičar je jedna od najtraženijih profesija poslednjih godina, sa stalnim trendom rasta.

Laboratorija „Stjepan Han“ će Ekonomskom fakultetu služiti za održavanje vežbi i predavanja u okviru redovnih nastavnih aktivnosti, ali je u planu i da u što kraćem periodu izraste u Centar izvrsnosti za upravljanje softverskim proizvodima.

Laboratorija „Stjepan Han“ nosi ime našeg bivšeg profesora i dekana Stjepana Hana koji se smatra pionirom Poslovne informatike ne samo na našem fakultetu već i na teritoriji cele bivše Jugoslavije. Zahvaljujem se Inspira grupi koja je naš fakultet prepoznala kao adekvatnog partnera na ovom projektu. Otvaranjem ovog Centra, pre svega, poboljšavaju se uslovi rada i studiranja na našem fakutetu, ostvaruje se čvršća saradnja sa privredom, prate se potrebe privrede kroz razvoj i promociju upravljanja softverskim proizvodima.

Dekan prof. dr Nebojša Gvozdenović

Branimir Gajić, direktor Inspira grupe je ocenio da je za budućnost tržišta rada u Subotici jako važno pratiti potrebe privrede, te nastavne programe prilagođavati tome. Zbog toga je važna sinergija na relaciji prosveta – privreda, što je i jedan od ciljeva organizacije IT Subotica 2030. Nju, osim Inspira grupe čini još pet kompanija i obrazovnih institucija, uključujući i Ekonomski fakultet. U cilju bolje edukacije kaodrova, ova kompanija stavila je na raspolaganje svoje vreme, iskustvo, znanje i ekspertizu.


Prednosti digitalnog doba u kom živimo nisu rezervisane samo za programere, nego i za druga tehnološka i ne-tehnološka zanimanja, jer sa zrelošću naše IT industrije razvijaju se kompleksne IT usluge kao i razvoj sopstvenih proizvoda što povećava potrebu za drugim tehnološkim, ali i ne-tehnološkim zanimanjima. To smo prepoznali unutar Inspira grupe, pa smo posebnu pažnju posvetili ulaganju u produkt menadžere, svesni da zvanična edukacija za ovu poziciju ne postoji u obrazovnom sistemu. Ovom saradnjom sa Ekonomskim fakultetom usmereni smo na definisanje kompetenci za budući profil koji će poslovnoj zajednici pomoći da dobije dobar kadar, a Ekonomskom fakultetu da podigne kvalitet nastave novim profilom koji je zanimanje budućnosti.

Branimir Gajić, Direktor Inspira grupe

Centar izvrsnosti je svojevrstan omaž pioniru informatike na ovim prostorima prof. Stjepanu Hanu o čijem radu i nasleđu je govorio njegov nekadašnji kolega i prijatelj prof. dr Stevan Vasiljev, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u penziji i jedan od pionira marketinga na prostoru bivše Jugoslavije.

Koordinator Centra izvrsnosti za upravljanje softverskim proizvodom doc. dr Mirjana Marić istakla je da se ubrzano radi na definisanju kompetenci i neophodnih znanja koje budući profil produkt menadžera treba da savlada, kako bi bili dobri kandidati za posao u nekoj od kompanija iz oblasti tehnologija i internet poslovanja što će dugoročno omogućiti napredniji razvoj srpske digitalne industrije.


Laboratorija posvećena profesoru Stjepanu Hanu, nastala je kao jedan od rezultata višegodišnje saradnje Ekonomskog fakulteta u Subotici i Inspira grupe. Sama ideja je osmišljena i uobličena kroz saradnju rukovodioca Katedre za poslovnu informatiku prof. dr Predraga Matkovića i osnivača i direktora Inspira grupe Branimira Gajića. Svakako da ova ideja nije samo u računarima i klupama, koje se nalaze u laboratoriji Stjepan Han. Ona se prostire mnogo dalje, a njena realizacija zahteva ozbiljan rad na razvoju Centra izvrsnosti u oblasti upravljanja softverskim proizvodima.

Doc. dr Mirjana Marić, Koordinator Centra izvrsnosti za upravljanje softverskim proizvodom

Inspira grupa i Ekonomski fakultet u Subotici su prepoznali rastući značaj profila produkt menadžera i potrebu fakulteta da takve profile u budućnosti gradi. Centar izvrsnosti će upravo biti to mesto koje će okupljati istraživače sa našeg fakulteta iz oblasti ekonomije, menadžmenta i poslovne informatike, praktičare iz privrede i studente zainteresovane za razvoj sopstvenih kompetenci u oblasti upravljanja
softverskim proizvodima. Trenutno smo u fazi istraživanja, definisanja i klasifikovanja kompetenci koje budući profil produkt menadžera treba da ima. Po završetku ove faze definisaćemo neophodna konkretna znanja, veštine i
sposobnosti menadžera, a potom i set kurseva koje bismo ponudili i našim studentima i svima zainteresovanima koji žele da razvijaju kompetence u ovoj oblasti. Neformalni kursevi će biti prvi korak u edukaciji, sa idejom da se u bliskoj budućnosti kroz inoviranje studijskih programa ovi sadržaji uvedu u proces formalnog obrazovanja, rekla je doc. dr Mirjana Marić, koordinator Centra.

Dr Mirjana Marić naglasila je da će Centar pored kurseva, oblast upravljanja softverskim proizvodima razvijati i kroz niz drugih aktivnosti:

▪ Saradnjom Fakulteta i privrede u definisanju predmeta i problema istraživanja prilikom izrade doktorskih disertacija i master teza studenata;
▪ Saradnjom Fakulteta i privrede u realizaciji empirijskih istraživanja vezanih za ovu oblast, a u cilju pisanja naučno istraživačkih radova;
▪ Sprovođenjem istraživačko-razvojnih projekata u saradnji sa privrednim partnerima,
finansiranih iz trećih izvora finansiranja (pokrajinski, republički, evropski fondovi i slično);
▪ Sprovođenjem istraživačko-razvojnih projekata u saradnji sa privredim partnerima,
finansiranih i usmeravanih od strane privrednih subjekata.

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje