Vesti

Donosimo novosti iz Inspira grupe.

„Data Scientist“ u žiriju za najbolje matematičare

  • Početna
  • Vesti
  • „Data Scientist“ u žiriju za najbolje matematičare

Stevan Ostrognac, naš senior inženjer veštačke inteligencije, je zaljubljenik u matematiku, programiranje i automatizaciju, koji se preko 10 godina aktivno bavi različitim podoblastima veštačke inteligencije, a najviše obradom prirodnog jezika. Na ovogodišnjem MATF Hakatonu, u okviru 24-časovnog programerskog takmičenja gde su mladi i entuzijastični timovi imali zadatak da dizajniraju i izrade softversko rešenje na zadatu temu, imao je priliku da oceni njihov rad i prenese im svoje iskustvo.

Studentska Unija matematičara (SUMA), 9. i 10. aprila na Matematičkom fakultetu održala je drugi po redu „MATF Hackathon“ – timsko takmičenje programera, osmišljeno tako da se pokažu programerske sposobnosti, kreativnost i snalažljivost u timskom radu.

Infostud grupa bila je počasni sponzor projekta, a na takmičenju je učestvovalo 14 timova koji su prošli kvalifikacije. Žiri su činili Stevan Ostrogonac, senior inženjer veštačke inteligencije Infostud grupe, profesorke sa Matematičkog fakulteta i predstavnici Studentske unije matematičara.

Takmičenje je imalo za cilj da mladi programeri za kratko vreme dizajniraju i izrade softversko rešenje na zadatu temu.

Za pobednike su pripremljene i vredne novčane nagrade, a timovi koji su odneli pobedu su: „Paranoid Androids“, „SLAV Co“ i „Neverica“.

Nakon hakatona Stevan Ostrogonac je preneo svoje utiske:

– Učesnici su pokazali impresivan nivo razumevanja procesa razvoja softvera i u kratkom vremenskom intervalu rešili veoma kompleksan zadatak koji je sadržao, između ostalog, elemente netrivijanog matematičkog proračuna. Takođ pokazali su ogromnu kreativnu energiju kroz korišćenje različitih tehnologija, što je žiriju posao učinilo značajno težim, ali i interesantnijim.

Ostrogonac se osvrnuo i na sam događaj, ističući da su organizatori odradili sjajan posao i bili na visini zadatka budući da se sve odvijalo online, što sa sobom uvek nosi mnoštvo organizacionih i tehničkih izazova.

– Ipak, najupečatljiviji je način na koji su se takmičari međusobno organizovali i u hodu prilagođavali različitim izazovima, što me uverava da će dolazeća generacija predvoditi značajne tehnološke inovacije – zaključuje Stevan Ostrogonac.

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje