Vesti

Donosimo novosti iz Inspira grupe.

Подацима Инфостуд групе до сазнања зашто људи одлазе из Србије

  • Početna
  • Vesti
  • Подацима Инфостуд групе до сазнања зашто људи одлазе из Србије

Тим ИнфостудДата, један је од четири победника изазова „Подацима до бољег разумевања процеса депопулације, чији је циљ да се стекну нови увиди о процесу смањења становништва у Србији, на основу података и њихове анализе и моделовања. Изазов је организовала Лабораторија за убрзани развој УНДП-а у Србији у партнерству са Популационим фондом Уједињених нација (УНФПА).

Анализом података о огласима за посао, структури послова који се нуде, као и броју и карактеристикама људи који траже запослење, добићемо информацију о томе колико људи се из године у годину пријави за посао у иностранству, која су то радна места за која се најчешће пријављују, као и о броју апликација за стипендије и праксе у иностранству на годишњем нивоу. Додатне информације добићемо и на основу анализе текстова тих огласа, уз помоћ различитих НЛП алата.

У наредних девет месеци, колико траје имплементација пројекта, мултидисциплинарни тим ће податке које Инфостуд група поседује анализирати, моделовати и презентовати на начин који ће омогућити што разумљивије објашњење процеса депопулације радно способног становништва из Србије. На крају пројекта пружиће одговоре не нека од следећих питања: која демографска група највише претендује на одлазак из земље, да ли тај тренд кроз године расте или опада, где највише наши људи желе да оду да раде, које релевантне информације садрже текстови огласа за послове у иностранству, и сл.

„Све ово сазнаћемо кроз обраду и анализу података прикупљених кроз сајт Послови Инфостуд и НајСтудент, и понашања његових корисника годинама уназад. Десеточлани тим чине колеге различитих профила – од статистичара, ИТ стручњака, до дата сциенце стручњака и менаџера. Инфостуд се нашао у друштву респектабилних установа што нас све чини поносним и мотивисаним да дамо свој допринос у бољем разумевању једног од најважнијих друштвених проблема са којима се Србија суочава у последњих неколико деценија“, рекла је у име ИнфостудДата тима Исидора Гатарић.

Осим Инфостуд групе, на конкурсу Програма УН за развој (УНДП) и УНФПА-а, подржани су пројекти још три техничко-истраживачка тима, а то су: тим БиоСенс Института из Новог Сада, истраживачки тим са Харвард Универзитета, и научни тим са Географског факултета у Београду.

Сви подаци биће јавно доступни на сајтовима Инфостуд групе и биће у функцији бољег разумевања процеса депопулације, како би допринели ефикаснијем доношењу мера за сузбијање одлива радно способног становништва из наше земље.

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje