Vesti

Donosimo novosti iz Inspira grupe.

Представници Инфостуда присуствовали јавној дебати о Предлогу програма државне подршке ИТ сектору

  • Početna
  • Vesti
  • Представници Инфостуда присуствовали јавној дебати о Предлогу програма државне подршке ИТ сектору

Првим састанком Владе и представника српког ИТ сектора, међу којима су и представници Инфостуда,  отворене је   јавна дебата о Предлогу програма државне подршке ИТ сектору. Представници Инфостуда изнели су своја коментаре на овај програм, као  и предлоге за његово побољшање.

У Палати Србија у Београду представљен је Програм државне подршке ИТ сектору као и предлог програма за подршку ИТ индустрији у Србији. О овом програму су заједно са 50-ак представника ИТ фирми и организација, међу којима су били и представници Инфостуда, разговарали министар Динкић и његови саветници.

Препознајући информационе технологије као делатност са највећом стопом привредног раста у свету, Влада Републике Србије на челу са Министарством финансија и привреде, одлучила је да подстакне развој ИТ сектора у Србији у четири сегмента: стартап, аутсорсинг, развој и извоз оригиналних софтверских производа и подршка развојим центрима мултинационалних компанија. Подстицајне мере, по предлогу Владе су пореске олакшице за софтверске компаније, подршка извозницима софтвера, унапређење законских оквира и образовања као и промоција домаће ИТ индустрије у свету.

У дискусији која се развила на дебати, српски софтвераши су изнели низ проблема, али и предлога за побољшање предложеног документа. Компаније које послују на интернету као што су Инфостуд, Лимундо и др. запошљавају велики број програмера али у суштини не продају софтвер, па је изнет захтев да Влада омогући запошљавање програмера под истим условима у свим ИТ компанијама, не само оним које се баве продајом софтвера.

Коментаришући предлог програма Бранимир Гајић, један од оснивача Инфостуда, изјавио је за портал Стартит да је најбитније у наредном периоду дугорочно и стратешки радити на образовању нових ИТ кадрова, што је неопходно за развој ИТ индустрије, као и на укључивању Интернет бизниса у програме подршке због његовог значаја за запошљавање. При том је истакао и важност приближавања Интернета и ИТ-ја свим људима, као и значај спречавања “гетоизације” у ИТ сфери.

„Само ове појединачне мере на Инфостуд неће утицати значајно, али стратешко опредељење државе и дужи рад на развоју ИТ индустрије и ИТ свести код становништва ће сигурно имати позитиван ефекат и на нас. Уколико Интернет бизниси остану искључени из мера подстицаја за ИТ фирме у најмању руку ћемо се осећати запостављено, а биће нам и отежан развој јер ћемо бити мање конкурентни по питању плата програмера у односу на произвођаче софтвера “ – закључио је Бранимир Гајић.

Министар Динкић је затражио од присутних на састанку у Палати Србија да у наредних неколико недеља интензивно шаљу предлоге и сугестије за унапређење предложеног Програма који ће се већ крајем фебруара наћи на дневном реду Владе и који би требало прву снажну промоцију да доживи на предстојећем Цебит-у.

Целокупан програм подршке се може погледати овде .

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje