Vesti

Donosimo novosti iz Inspira grupe.

Predstavnici Infostuda prisustvovali javnoj debati o Predlogu programa državne podrške IT sektoru

  • Početna
  • Vesti
  • Predstavnici Infostuda prisustvovali javnoj debati o Predlogu programa državne podrške IT sektoru

Prvim sastankom Vlade i predstavnika srpkog IT sektora, među kojima su i predstavnici Infostuda,  otvorene je   javna debata o Predlogu programa državne podrške IT sektoru. Predstavnici Infostuda izneli su svoja komentare na ovaj program, kao  i predloge za njegovo poboljšanje.

U Palati Srbija u Beogradu predstavljen je Program državne podrške IT sektoru kao i predlog programa za podršku IT industriji u Srbiji. O ovom programu su zajedno sa 50-ak predstavnika IT firmi i organizacija, među kojima su bili i predstavnici Infostuda, razgovarali ministar Dinkić i njegovi savetnici.

Prepoznajući informacione tehnologije kao delatnost sa najvećom stopom privrednog rasta u svetu, Vlada Republike Srbije na čelu sa Ministarstvom finansija i privrede, odlučila je da podstakne razvoj IT sektora u Srbiji u četiri segmenta: startap, autsorsing, razvoj i izvoz originalnih softverskih proizvoda i podrška razvojim centrima multinacionalnih kompanija. Podsticajne mere, po predlogu Vlade su poreske olakšice za softverske kompanije, podrška izvoznicima softvera, unapređenje zakonskih okvira i obrazovanja kao i promocija domaće IT industrije u svetu.

U diskusiji koja se razvila na debati, srpski softveraši su izneli niz problema, ali i predloga za poboljšanje predloženog dokumenta. Kompanije koje posluju na internetu kao što su Infostud, Limundo i dr. zapošljavaju veliki broj programera ali u suštini ne prodaju softver, pa je iznet zahtev da Vlada omogući zapošljavanje programera pod istim uslovima u svim IT kompanijama, ne samo onim koje se bave prodajom softvera.

Komentarišući predlog programa Branimir Gajić, jedan od osnivača Infostuda, izjavio je za portal Startit da je najbitnije u narednom periodu dugoročno i strateški raditi na obrazovanju novih IT kadrova, što je neophodno za razvoj IT industrije, kao i na uključivanju Internet biznisa u programe podrške zbog njegovog značaja za zapošljavanje. Pri tom je istakao i važnost približavanja Interneta i IT-ja svim ljudima, kao i značaj sprečavanja “getoizacije” u IT sferi.

„Samo ove pojedinačne mere na Infostud neće uticati značajno, ali strateško opredeljenje države i duži rad na razvoju IT industrije i IT svesti kod stanovništva će sigurno imati pozitivan efekat i na nas. Ukoliko Internet biznisi ostanu isključeni iz mera podsticaja za IT firme u najmanju ruku ćemo se osećati zapostavljeno, a biće nam i otežan razvoj jer ćemo biti manje konkurentni po pitanju plata programera u odnosu na proizvođače softvera “ – zaključio je Branimir Gajić.

Ministar Dinkić je zatražio od prisutnih na sastanku u Palati Srbija da u narednih nekoliko nedelja intenzivno šalju predloge i sugestije za unapređenje predloženog Programa koji će se već krajem februara naći na dnevnom redu Vlade i koji bi trebalo prvu snažnu promociju da doživi na predstojećem Cebit-u.

Celokupan program podrške se može pogledati ovde .

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje