Priče iz Inspira grupe

Upoznaj naš tim. Ovo su priče naših zaposlenih.

Dragi Product Manager-u, hvala ti za sve

Hvala tu što vodiš računa o tome da kvalitet i kvantitet naše isporuke bude konstantan, da približno po sprintu dobijemo taskova koliko u proseku i odradimo – u skladu sa našim velocity-jem. A i kul mi je kada se kao ceo tim takmičimo sami sa sobom, pa se potrudimo da nam svaki sprint bude bolji od prethodnog.

Večiti balanseru i pregovaraču kome bi pozavideli i tvorci popularnih kurseva uspešne komunikacije! Ti si taj koji mora da usaglasi biznis i IT, pazi da ne budemo pretrpani tiketima, a u isto vreme da pomiri zahteve sa svih strana. Kada se neko iz biznisa prišunja programerskom boksu u nadi da preko veze progura neki svoj zahtev, ti si na prvoj liniji odbrane, atvoj najteži zadatak je da kažeš NE. Ti si taj koji odlučuje šta je hitnije, šta radimo sada, a šta kasnije, na svojoj vagi uvek premeravaš dugoročne vs. kratkoročne koristi i rizike.

Hvala tu što vodiš računa o tome da kvalitet i kvantitet naše isporuke bude konstantan, da približno po sprintudobijemo taskova koliko u proseku i odradimo – u skladu sa našim velocity-jem.A I kul mi je kada se kao ceo tim takmičimo sami sa sobom, pa se potrudimo da nam svaki sprint bude bolji od prethodnog; sećam se da smo jednom imali preko 200 bodova, da je kriva naših poena na burnup chartu preskočila granice grafika koji imamo na zidu u našoj Milunci (sali za sastanke), pa smo lepili dodatne papire. Posle smo malo usporili, nismo ovo ponovili, što je sasvim okej, plato je ponekad poželjan. To nas često posavetuješ, kada se previše zahuktamo, da stanemo, iskuliramo, ne pregorimo. Divno je znati da neko neko brine o tebi i sa tog aspekta.

Kada probijemo rokove, ti si tu da smiriš situaciju i da objasniš biznisu da smo malo potcenili projekat,ponekad okrivimo legacy kod (što često i nije daleko od istine). Bilo je i trenutaka kada smo u nešto uložili mesec dana, da bismo nakon puštanja uvideli da ipak nije dobra ideja i onda vraćaj sve! Tada smo shvatili da smo zaboravili na dobro, staro ispitivanje korisnika. Iako je tada baš bolelo, čak i kada se dese ovakve neplanirane situacije, tu je retrospektiva na kraju svakog sprinta, gde sagledamo šta smo dobro radili, šta je moglo bolje, gde smo pogrešili i koje lekcije možemo da naučimo. Mi svoje greške zaista cenimo i malo je reći da ih pamtimo – zapisujemo ih i kao pravi štreberi zaključke ponovo čitamo na kvartalnom nivou, gledamo šta smo zaista naučili i trudimo se da ne pravimo iste greške.

Tu si i da osiguraš da mi programeri u potpunosti razumemo zašto stvaramo određeni proizvod, koji problem će da reši i kome će najviše da koristi. Uz tebe, postajemo svesnijida kada radimo, planiramo, kuckamo kod, uvek mislimo na naše korisnike.Naučio si nas da razmišljamo kako će to njima pomoći i da stvari posmatramo iz njihove perspektive, njihovog ugla. Ipak je vredelo da ponavljaš to i više desetina puta. ? Nadam se da nam ne zameraš što je bilo potrebno više od godinu dana da nas podsećaš da mislimo na mobile-first dizajn strategiju kada kreiramo neku funkcionalnost.

Ti koji znaš sve sajtove za zapošljavanje, i domaće i strane, redovno pratiš konkurenciju, svaku formu na njihovim sajtovima poznaješ koliko i naše, kako se otvara, koje su opcije u pretrazi,oduševiš se kada im nađeš neki bugić.Dešavalo se da si umesto mene nalazio pluginove koje su instalirali. Uvek imaš u rukavu neki predlog kako da se unapredimo, ti si taj zbog koga smo inovativni i testiramo svoje granice.

Da bi nam uštedeo vremena I omogućio da nabudžimo sajt sa što više novih featura,uspeo si da savladaš MySQL I mesecima nas više ne zatrpavaš tiketima za statistiku.Sada sa lakoćom pišeš velike querije sa nekoliko joinova i kao imenik si zapamtio barem trećinu od 800 tabela koje imamo. Primetio sam da nas sve ređe pitaš. Uprkos tome, priznajem da volim da presečem svoj rad sa nekom dobrom statistikom, sreća pa i dalje samo mi programeri imamo pristup Live bazi, tako da i ta želja mi se ostvari.

Ponekad zamenimo uloge, pa si ti nama tehnička i konsultativna podrška i nesebično pružaš savete kada treba nešto da implementiramo u kod. Kada nam je potreban dobar SEO analitičar – tu si. Ne moramo da plaćamo kurseve Google Analitike i Google Tag Managera, jer su stručnjaci pored nas.

Naše pauze za jelo su neizostavni ritual radnog dana, ne moramo ni da pitamo jedni druge koju kombinaciju jela hoćemo kada idemo da kupimo kinesku hranu. Takođe je poznato ko u timu više preferira giros, ko pljesku, ko jaja sa bukovačom ili dobri stari čorbasti pasulj. Druženja su česta takođe, kome šta odgovara – da li pivo-dva-tri-(cenzura) petkom posle posla, stoni tenis, bilijar, šetnja subotičkom peščarom vikendom, pecanje, a prošle godine smo i modifikovali naša druženja za online upotrebu.Ranije si bio strog kada smo probili termine stand-up daily sastanaka, sada nam je poneko razvlačenje i skretanje sa teme oprošteno, jer se manje viđamo uživo.

Hvala ti za tvoj magičan set veština – biznis, tehničke i komunikacijske. A posebno što se pored tebe razvijam ne samo kao programer, nego kao i čovek i sa sigurnošću mogu da kažem da tako misle i ostali programeri (i dizajneri) koji stoje iza Poslovi Infostud grupe sajtova.

Tvoj Luka.

P.S. Tražimo novog kolegu, ako kidaš PHP, javi se, čekamo te u Subotici!

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje