Priče iz Inspira grupe

Upoznaj naš tim. Ovo su priče naših zaposlenih.

Како изгледају први дани у Инфостуд групи

Као послодавац, желимо да нове колеге стекну знања потребна за обављање нове улоге, али и да се у том процесу осећају задовољно и мотивисано.  Како бисмо то постигли,  имамо индивидуални приступ ка сваком новом запосленом и трудимо се да пружимо подршку како би процес привикавања на нови посао и нову средину протекао што брже и једноставније.  

Долазак на нови посао велики је догађај за сваког човека који са собом може да носи извесну дозу стреса. Као послодавац, желимо да нове колеге стекну знања потребна за обављање нове улоге, али и да се у том процесу осећају задовољно и мотивисано.  Како бисмо то постигли,  имамо индивидуални приступ ка сваком новом запосленом и трудимо се да пружимо подршку како би процес привикавања на нови посао и нову средину протекао што брже и једноставније.  

All onboard!

Наша прича почиње када кандидат прихвати понуду за посао. Од тог тренутка радимо на томе да се што пре осећа као део велике породице. До доласка на посао је у контакту са ХР тимом и са будућим ментором. Колеге из људских ресурса га обавештавају о даљим корацима, прослеђују неопходне информације, а будући ментор га упознаје са сектором и Инфостуд групом тако што му шаље:

-Водич за новозапослене, у ком је детаљно представљена историја Инфостуд групе, култура, које су наше вредности, очекивања, како изгледа обука код нас и још много тога. Водич за новозапослене је писан са циљем да на јасан и занимљив начин приближи Инфостуд групу новим колегама. Садржи одговоре на најважнија питања која интересују све оне који се спремају за свој први радни дан у новој компанији.

Презентацију тима.  Важно је знати у какву екипу долазиш! 🙂 Ментор шаље презентацију тима у који нам долази нови колега, која садржи фотографије и представљање сваког члана тима појединачно. На овај начин будуће колеге се упознају са тимом у који долазе, са основним информацијама о најближим колегама и уопштено стичу (надамо се позитиван) први утисак.  

Добродошао, обећавамо ти да ћеш код нас пуно научити!

Увођење нових људи у посао је задатак коме приступамо озбиљно, пре свега кроз посебно прилагођен план обуке и избор ментора чије знање и искуство треба да помогну у овом процесу.

Верујемо да је улога ментора изузетно важна, зато их пажљиво бирамо. Сваки нови колега има свог ментора који га прати кроз процес обуке. Њихов главни задатак јесте да буду подршка новозапосленима у процесу обуке, да активно слушају, преносе знања и вештине. Поред преношења знања, својим искреним и конструктивним саветима ментор и остале колеге су ту да одговоре на питања, недоумице или идеје које новозапослени буде имао.  

За сваку позицију имамо прилагођен план обуке који је организован је по данима и садржи конкретне теме са којима ће се у првих неколико недеља колеге упознавати. Оваквим планом смо желели да приближимо запосленима на који начин ће упознавати са свим процесима у самом почетку, са ким ће сарађивати и која је динамика усвајања нових знања. План обуке садржи теоријске елементе где се запослени упознаје са процедурама и правилима компаније и саме позиције али и практични, како би се знања квалитетније усвојила. Обухвата период од око месец дана и за то време се не очекује потпуна оперативност, већ константно учење.

Први радни дан је прошаран формалним и неформалним процедурама, а за сваког новозапосленог првог радног дана организован је и ручак са ментором, како би попричали и ван канцеларије. По доласку се обилазе канцеларије, кува се кафа, упознају колеге, организација, писана и неписана правила понашања… Првог дана новозапосленом се представља план обуке како би знао којом динамиком ће се она одвијати. У наредним данима се озбиљније приступа упознавању са компанијом, вредностима, циљевима и самом позицијом. На самом почетку има доста теорије јер нам је важно да се запослени упозна са процедурама групације, а потом и са конкретним правилима који су у вези са конкретном позицијом. Иако теорија звучи досадно, брзо се примењује у пракси. Нове колеге већ у другој, трећој недељи са менторима прелазе на практичне задатке, било да је то постављање огласа, разговор са клијентом… Потпуну подршку у процесу адаптације пружа ментор, колеге из тима са надређенима као и колеге из сектора људских ресурса.

Као и сваки почетак ни овај није лак. Потпуно је природно да се у новој средини, са толико ствари које треба упознати и савладати, колега често осећа као једини преживели на пустом острву, али баш зато смо и написали овај водич за непознату територију. 

Мињино искуство  

А ко ће боље да дочара прве утиске него колега који је  недавно почео да ради са нама? Питали смо колегу Мињу који је од недавно члан тима, да подели како су протекле његови први дани у Инфостуд групи.

„Био сам прилично узбуђен што вероватно није нека новина када почињеш на новом радном месту, али оно што ме је изненадило је величина компаније, број запослених, људи који циркулишу, опен спаце канцеларије, певање дечије песме за Тићин рођендан, сви су били прилично ведри. Имао сам неки осећај као да су сви тај дан дошли на посао само да упознали мене, што је супер ствар. Све ме је сачекало спремно: лап топ, шоља за кафу, мајица, блокчићи, оловка, сви стартни налози на лап топу… стварно невероватно! Посебно бих истакао функцију ментора у тим првим данима, а наш заједнички ручак представља лепу добродошлицу и некако неформално зближава кандидата и компанију. Првог дана ментор је желео чује да ли се слажем са предлогом обуке који су ми унапред послали, или нешто желим да коригујем, што је стварно за сваку похвалу. 

Генерално, толико помоћи у почетним данима, упознавању бизниса и људи нисам раније имао прилику да доживим. Сва обука је прилагођена мом темпу учења и на дневном нивоу смо се чекирали како обрађујем информације које добијам, да ли је лако, тешко, споро, брзо, изазовно. За три недеље обуке нисмо имали ни једно померање сатнице, канцеларије, сви „предавачи“ појављивали су се на време на местима где смо их очекивали и били расположени да одговарају на моја многобројна питања.  

Након обуке

Након што прође обука и период адаптације на ново окружење, колеге из ХРа имају разговор са новим колегама са циљем да прикупе свеже повратне информације о квалитету, значају, пропустима обуке, као и да чују идеје колега како можемо овај процес да унапредимо. А верујте, стално га унапређујемо. 🙂

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje