Priče iz Inspira grupe

Upoznaj naš tim. Ovo su priče naših zaposlenih.

Mašinsko učenje dolazi na Palić

Mesec maj u mom srcu ima posebno mesto. Tri puta sam u maju, držeći plišanu korpu u ruci, uzbuđeno koračao ka porodilištu i svaki put iznova otkrio kako ljubav, baš kao i vasiona, neprestano raste. Danas je za mene maj sinonim za zahvalnost, druženje, nove početke i razne lepe trenutke.

Verovatno ste pomislili da čitate sastav na temu „Proleće u mom kraju“, ali ovo je zapravo priča o još jednom majskom povodu za druženje, kao i nova poznanstva, ali i učenje. I ljudsko i mašinsko ?. Naime, po treći put se, 19. i 20. maja ove godine na Paliću održava konferencija vezana za mašinsko učenjeMachine Learning Conference.

U proteklih godinu dana desilo se toliko promena na nivou naučne paradigme u oblasti mašinskog učenja i srodnih oblasti, da nam se svima vrti u glavi i trudimo se, za početak, da se orijentišemo. A koji bi mogao biti bolji način od razmene znanja i iskustava na jednom ovakvom događaju. I još sve to u prelepom prolećnom ambijentu na Paliću.

Ovaj dvodnevni događaj će, iako je primarno ove godine posvećen oblasti kompjuterske vizije, obuhvatiti i niz predavanja iz oblasti obrade prirodnog jezika, sistema za preporučivanje sadržaja i mnogih drugih praktičnih tema. Predavači nam dolaze iz različitih okruženja, a većina ih ima iskustva i u akademskim krugovima i u privredi, te možemo očekivati sjajan odabir tema među kojima će svako naći nešto interesantno za sebe.

Za romantične ljubitelje nauke, biće reči o upotrebi mašinskog učenja u oblasti astronomije, tačnije detekciji meteora pomoću svetlosnih tragova koje oni za sobom ostavljaju. Takođe, imaćemo priliku da slušamo o transferu umetničkog stila u obradi slike, što je nešto sa čime se sada već svi susrećemo u raznim zanimljivim aplikacijama.

Oni sa osećajem za biznis će sigurno uživati u predavanjima vezanim za sisteme za preporučivanje, s obzirom na to da se radi o tehnologijama koje korisnicima sajtova pomažu da dođu do relevantnih sadržaja za drastično manje vremena nego kada bi samostalno pretraživali sadržaje.

U ovom domenu predstaviće se i Inspira grupa, u okviru koje se već neko vreme radi na kreiranju kompleksne infrastrukture za rad sa podacima, kao i na sistemu za preporučivanje sadržaja na sajtovima poput Poslovi Infostud, HelloWorld i 4zida. Ovim sistemom trenutno je podržano preko milion korisnika sajtova Inspira grupe, a broj sadržaja (oglasa) na pojedinim sajtovima meri se u desetinama hiljada.

Jedna od gorućih tema u oblasti veštačke inteligencije su veliki jezički modeli. Njih sada već ima, čini se, gde god pogledamo, ali najviše se govori o sistemu chatGPT. Na konferenciji ćemo saznati nešto više o konceptima poput transformera, koji su ono „ispod haube“ tih jezivo moćnih mašina. Jedno predavanje posvećeno je i stanju srpskog jezika u ovoj novoj eri razvoja veštačke inteligencije.

dr Stevan Ostrogonac, senior inženjer veštačke inteligencije

Pored svih ovih sjajnih tema, saznaćemo i kakvu primenu veštačka inteligencija ima u medicini, izdvajanju ključnih informacija iz pravnih dokumenata i još mnogo toga.

Naravno, za profesionalce seniore naći će se i par predavanja o praktičnim temama vezanim za postavke i održavanja kompleksnih sistema, greškama koje valja izbeći i, naravno, savetima o tome kako to izvesti.

Predavanja su, svakako, centralni deo konferencije. Međutim, najvrednija znanja se stiču kroz opuštene razgovore sa koleginicama i kolegama. Za to će, prema programu, biti sasvim dovoljno vremena i prilika. Taman da saznamo malo više i o ostalim uzbudljivim projektima na kojima se radi.

U ime Inspira Hub-a i Inspira Grupe, želim da vas pozovem da nam se pridružite na ovom jedinstvenom događaju koji spaja akademiju i privredu i pruža sjajan pregled stanja u oblasti mašinskog učenja iz različitih uglova. Vidimo se na Paliću 19. i 20. maja! ?

dr Stevan Ostrogonac, senior inženjer veštačke inteligencije

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje