Priče iz Inspira grupe

Upoznaj naš tim. Ovo su priče naših zaposlenih.

Milena i Jelena, naši ERP konsultanti

Naše koleginice Milena Dragić i Jelena Babić, produkt menadžeri za procese između centrale i biznisa, su među prvih 17 polaznika kursa za ERP konsultanta u Srbiji. Ekonomski fakultet u Subotici uz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu je pokrenuo kurs kao odgovor na rastuću potrebu IT industrije za ovim kadrom. Inspira grupa je u svojim redovima našla dva izuzetna kandidata za usavršavanje u tom polju, ali je to bio lakši deo posla. Pravi izazov je bio za njih dve da tokom pet meseci kursa putuju četiri puta nedeljno u Novi Sad na predavanja, uspešno žonglirajući porodicu i posao. Evo kako je to izgledalo iz njihovih uglova.

Kako je bilo vratiti se ponovo u školske klupe?

M: Vraćanju u školske klupe je prethodio dug put razmišljanja, preispitivanja i kolebanja sa ciljem donošenja odluke o upisu na kurs. Da nije bilo Jelene kao saputnika i sapatnika, možda ne bih ni krenula tim putem. Bio nam je jasan dogovor od samog početka – ako se odlučimo za kurs, odustajanje nije opcija. Odluka je ponekad bila teška, ali podrška koju smo pružale jedna drugoj bila je ključna. U teškim trenucima kada smo se obe predomišljale, jedan telefonski poziv bio je dovoljan da sruši pomisao o odustajanju. Bile smo jedna drugoj podrška, motivacioni govornici i psiholozi u isto vreme.

J: Iskreno, mene je ovo samo prebacilo iz jedne školske klupe u drugu jer sam već pohađala neku prekvalifikaciju koja me privatno zanima. Ali nije mi teško pao ovaj preokret jer je posao ERP konsultanta nešto što me je privlačilo još od momenta kada smo implementirali MIS2Open 2013. godine kada sam počela da radim u Infostudu. Tada sam o tome maštala. Zato sam odlučila da moram sebi dati šansu, pa makar i toliko godina kasnije. I nisam se pokajala.

Koliko je bilo izazovno organizovati posao i porodicu tokom trajanja kursa?

M: Eeh… ovo je bolje da pitaš one koji su stoički podneli tih 5 meseci, prvenstveno mislim na porodicu a potom i na kolege sa posla. Organizacija posla, porodice i kursa bila je izuzetno izazovna. Bilo je dana kada sam obavljala posao, putovala za Novi Sad na predavanja, vraćala se kući po mraku, a zatim uveče učila. Najteže mi je padalo što sam provodila manje vremena sa porodicom, ali suprug je bio kao i uvek neizmerna podrška. Bilo je mnogo odricanja, ali je vredelo. Tokom tog perioda, radile smo samo hitne i prioritetne poslove, ali strah od propuštanja nečega bio je stalno prisutan.

J: Činjenica da se obuka održavala u Novom Sadu nam je baš otežavala stvar, zbog toga je bilo veoooma izazovno jer smo mnogo vremena provodile na putu. Ali nekako je sve lakše kada „muku“ sa nekim podeliš, pa smo tako Milena i ja na smenu jedna drugu slušale i bodrile. I naravno, bez podrške porodice ovo ne bi bilo moguće. Suprug, babe, dede, svako je dao svoj doprinos da ovo izguram do kraja. Deca su imala dovoljno pažnje, a ja sam se trudila vikendom da im nadoknadim naše vreme.

Na koji način su vam kolege bile podrška na ovom putu?

M: Kolege su bile izuzetna podrška. Sreća je i čast imati ove ljude kraj sebe. Pratile su svaki naš odlazak na ispit, ohrabrivale nas tradicionalno, bodrile u svakom trenutku i radovale se zajedno s nama kada bismo položile. Često smo se smejale zajedno, događajima sa putovanja koje smo im prepričavale. Trudile su se preuzeti dodatne poslove kako bi nas rasteretile. Njihova podrška bila je jednako važna kao podrška porodice.

J: Kolege su bile ogromna moralna podrška. Prolivali su vodu za nama, i radovali se svakom našem položenom ispitu. I nadređeni su pokazali puno razumevanje i, koliko su mogli, relaksirali su naše radne obaveze tokom tih pet meseci. Beskrajno sam zahvalna na tome sa kakvim divnim ljudima radim!

Koliko vam kurs sada znači na radnoj poziciji koju obavljate?

M: Od učešća u projektu implementacije ERP-a se gradio moj karijerni put u pravcu razvoja, ovaj kurs je bio prekretnica u mom napredovanju ka novoj radnoj poziciji u Korporativnom razvoju. Osim promene pozicije, smatram da ću mnoge naučene oblasti moći da primenjujem u svakodnevnom radu obzirom da radim na projektima i kao produkt i kao project menadžer. Prošli smo kroz kvalitetne i fokusirane edukacije po pitanju crtanja procesa sa primenom inženjerskih notacija, preko SQL baza podataka (što smatram da može unaprediti komunikaciju i razumevanje sa IT kolegama), kreiranja raznih BI (bussines inteligence) izveštaja u smislu rada i analize velike količine podataka, prikupljenih iz raznih izvora, kao i metodologiju vođenja projekata (faze, alati…) koja je primenjiva na sve projekte, ali je nama na predavanju usko predstavljeno na primeru implementacije jednog ERP sistema. U primenjivost ne treba sumnjati jer već koristim alate za crtanje procesa u svom radu, od toga polazim na svakom projektu.

J: Kurs odlično naleže na našu radnu poziciju u Korporativnom razvoju jer je kreiran tako da bude spona između IT-a i biznisa (u širem smislu te reči) – da ekonomistima daje uvide u neka tehnička znanja (o bazama podataka, SAP-u, BI alatima), a inženjerima o korporativnom poslovanju, integrisanim poslovnim procesima, upravljanju projektima i sl. Završavanje kursa za ERP implementatora pružilo mi je dublje razumevanje kompleksnosti ERP sistema, i znanje kako da efikasnije analiziram, planiram i implementiram neka buduća ERP rešenja.

https://www.instagram.com/p/CyLYqG7to4I

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje

Povezane priče

Produkt marketar – važna spona digitalnog proizvoda i njegovog korisnika

Zamisli da radiš na sajtu koji posećuje pola Srbije, koji je voljeni brend i koji ...

Pročitaj više