Vesti

Donosimo novosti iz Inspira grupe.

Свемир каже може: искуство наше студенткиње са летњег програма на Кембриџу

  • Početna
  • Vesti
  • Свемир каже може: искуство наше студенткиње са летњег програма на Кембриџу

Николија Бојковић је студенткиња прве године Електротехничког факултета у Београду, а њен таленат и интересовање према областима програмирања, математике и физике помогли су јој да ове године постане учесница летњег програма на Универзитету Кембриџ, под називом“Engineering Summer Programme at Girton College, Cambridge”. Инфостуд група је покрила део трошкова за одлазак на камп, а Николија нам се по повратку у Србију јавила са утисцима из престонице светског знања.

Надамо се да ће се кроз њену причу и у другим младим људима пробудити искра за сличним искуством.

Само учешће на датом програму је велико искуство за мене. Током четири недеље проведене на Гиртон колеџу на Универзитету Кембирџ сам имала прилику да окусим студентски живот тамо. Програм се састојао од три модула: The Jet Engine, Nanotechnology and Quantum technologies. Било је инспиративно, али морам признати и изазовно, пратити предавања професора који су једни од највећих стручњака на свету у овим областима. Предавања су сјајно конципирана и интерактивна, али оно што их издваја јесте љубав и посвећеност професора према ономе што раде која се осети. Такође, отворени су за разговор и ван предавања, није чудно затећи их у холу како доручкују, ручају или вечерају са нама. На тај начин сам поред предавања имала прилику да чујем више о њиховом каријерном путу, истраживањима које спроводе, али и саветима за нас младе студенте.

Које нове методе и знања си стекла приликом обуке и у којој мери се изучавање области програмирања, математике и физике разликује у односу на Србију наш начин образовања?

Оно што се разликује у подучавању тамо у односу на Србију јесте да је акценат на самосталном раду. Односно, професори на предавањима објасне довољно да пробуде искру радозналости и интересовања, а задатак студената је да то касније продубе и разумеју боље што је добар систем. Оно што ми се допада јесте атмосфера која истиче науку и знање као циљ, а не учење само ради добре оцене. Током програма сам стекла одређена теоријска знања, али и научила више о њиховој примени, као што је на пример примена наночестица у прављењу вакцина против вируса КОВИД19, примена кола састављених од 1-Д жица и квантних тачака, Ултра-Фан као будућућност аеро мотора.

Који је био најзанимљивији део обуке и колико ће ти стечено знање значити у даљем учењу и развоју каријере?

Поред учења за курс, учествовање у другим активностима које Кембриџ пружа је такође интересатно. Његова историја је задивљујућа, импресивно је чути ко је све похађао студије тамо. Формалне вечере као једна од традиција су за мене упечатљива искуства. Можете их замислити као у филмовима, сви су формално обучени, сређени, вечера је сервирана, све лепо изгледа. Идеја због које их организују јесте повезивање међу студентима, али и повезивање студената и професора. Током вечере се воде занимљиве дискусије, почев од класичних тема за разговор до размењивања идеја и коментарисања различитих научних истраживања. Такође, оно што је обележило моје искуство тамо јесу познанства са људима широм света која сам стекла. Сазнала сам више о различитим кутурама. Верујем да ће нека од пријатељстава остати истрајна. Овај програм је отворио нове видике за мене, али и заинтересовао више за рад у науци и академији.

Шта имаш да поручиш својим вршњацима и свим младим људима који би желели да иду твојим путем? На који начин и они могу постати део неког сличног програма?

Својим вршњацима бих поручила да следе своје снове, остану истрајни и вредни. Постоји велики број квалитетних програма за које се могу пријавити, тако да саветујем да прате и да се информишу како би се на време пријавили. Такође, поред примања, велика препрека у одласку српских студената на овакве програме јесу финансијска средства потребна за покривање цене програма. Већина програма не пружа стипендију, али верујем да вреди покушати пронаћи спонзора у својој земљи. Из мог искуства можете видети да је помогло.

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje

Povezane vesti

Прва генерација ученика Политехничке школе под менторском палицом Инфостуд групе успешно завршила школовање

Прва генерација техничара за дигиталну графику Политехничке школе у Суботици ј...

Прочитај више