Vesti

Donosimo novosti iz Inspira grupe.

Svemir kaže može: iskustvo naše studentkinje sa letnjeg programa na Kembridžu

  • Početna
  • Vesti
  • Svemir kaže može: iskustvo naše studentkinje sa letnjeg programa na Kembridžu

Nikolija Bojković je studentkinja prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a njen talenat i interesovanje prema oblastima programiranja, matematike i fizike pomogli su joj da ove godine postane učesnica letnjeg programa na Univerzitetu Kembridž, pod nazivom“Engineering Summer Programme at Girton College, Cambridge”. Infostud grupa je pokrila deo troškova za odlazak na kamp, a Nikolija nam se po povratku u Srbiju javila sa utiscima iz prestonice svetskog znanja.

Nadamo se da će se kroz njenu priču i u drugim mladim ljudima probuditi iskra za sličnim iskustvom.

Samo učešće na datom programu je veliko iskustvo za mene. Tokom četiri nedelje provedene na Girton koledžu na Univerzitetu Kembirdž sam imala priliku da okusim studentski život tamo. Program se sastojao od tri modula: The Jet Engine, Nanotechnology and Quantum technologies. Bilo je inspirativno, ali moram priznati i izazovno, pratiti predavanja profesora koji su jedni od najvećih stručnjaka na svetu u ovim oblastima. Predavanja su sjajno koncipirana i interaktivna, ali ono što ih izdvaja jeste ljubav i posvećenost profesora prema onome što rade koja se oseti. Takođe, otvoreni su za razgovor i van predavanja, nije čudno zateći ih u holu kako doručkuju, ručaju ili večeraju sa nama. Na taj način sam pored predavanja imala priliku da čujem više o njihovom karijernom putu, istraživanjima koje sprovode, ali i savetima za nas mlade studente.

Koje nove metode i znanja si stekla prilikom obuke i u kojoj meri se izučavanje oblasti programiranja, matematike i fizike razlikuje u odnosu na Srbiju naš način obrazovanja?

Ono što se razlikuje u podučavanju tamo u odnosu na Srbiju jeste da je akcenat na samostalnom radu. Odnosno, profesori na predavanjima objasne dovoljno da probude iskru radoznalosti i interesovanja, a zadatak studenata je da to kasnije prodube i razumeju bolje što je dobar sistem. Ono što mi se dopada jeste atmosfera koja ističe nauku i znanje kao cilj, a ne učenje samo radi dobre ocene. Tokom programa sam stekla određena teorijska znanja, ali i naučila više o njihovoj primeni, kao što je na primer primena nanočestica u pravljenju vakcina protiv virusa KOVID19, primena kola sastavljenih od 1-D žica i kvantnih tačaka, Ultra-Fan kao budućućnost aero motora.

Koji je bio najzanimljiviji deo obuke i koliko će ti stečeno znanje značiti u daljem učenju i razvoju karijere?

Pored učenja za kurs, učestvovanje u drugim aktivnostima koje Kembridž pruža je takođe interesatno. Njegova istorija je zadivljujuća, impresivno je čuti ko je sve pohađao studije tamo. Formalne večere kao jedna od tradicija su za mene upečatljiva iskustva. Možete ih zamisliti kao u filmovima, svi su formalno obučeni, sređeni, večera je servirana, sve lepo izgleda. Ideja zbog koje ih organizuju jeste povezivanje među studentima, ali i povezivanje studenata i profesora. Tokom večere se vode zanimljive diskusije, počev od klasičnih tema za razgovor do razmenjivanja ideja i komentarisanja različitih naučnih istraživanja. Takođe, ono što je obeležilo moje iskustvo tamo jesu poznanstva sa ljudima širom sveta koja sam stekla. Saznala sam više o različitim kuturama. Verujem da će neka od prijateljstava ostati istrajna. Ovaj program je otvorio nove vidike za mene, ali i zainteresovao više za rad u nauci i akademiji.

Šta imaš da poručiš svojim vršnjacima i svim mladim ljudima koji bi želeli da idu tvojim putem? Na koji način i oni mogu postati deo nekog sličnog programa?

Svojim vršnjacima bih poručila da slede svoje snove, ostanu istrajni i vredni. Postoji veliki broj kvalitetnih programa za koje se mogu prijaviti, tako da savetujem da prate i da se informišu kako bi se na vreme prijavili. Takođe, pored primanja, velika prepreka u odlasku srpskih studenata na ovakve programe jesu finansijska sredstva potrebna za pokrivanje cene programa. Većina programa ne pruža stipendiju, ali verujem da vredi pokušati pronaći sponzora u svojoj zemlji. Iz mog iskustva možete videti da je pomoglo.

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje

Povezane vesti

Prva generacija učenika Politehničke škole pod mentorskom palicom Infostud grupe uspešno završila školovanje

Prva generacija tehničara za digitalnu grafiku Politehničke škole u Subotici j...

Pročitaj više