Vesti

Donosimo novosti iz Inspira grupe.

Već 18 godina živimo i radimo u Subotici

Svoj 18. rođendan proslavili smo u prostijama Savremene galerije Subotica, u krugu svojih saradnika, prijatelja i članova porodice.

Svoj 18. rođendan proslavili smo u prostijama Savremene galerije Subotica, u krugu svojih saradnika, prijatelja i članova porodice.

Jedna od troje osnivača, Branislava Gajić, punoletstvo kompanije doživljava kao neodvojivi deo njenog života. „Kako sam ja rasla i gradila „Infostud“, tako je on gradio mene. I zato je to mnogo više od biznis priče, to je lična priča“, rekla je Gajić.

Po njenim rečima, svaka faza razvoja bila je specifičan izazov.

„Kada smo tako mali, to je posebna vrsta priče, kada pređemo 20 zaposlenih, to više nije samo ona porodična atmosfera, to je poseban izazov. Kada uđemo u neki novi biznis, to je novi izazov. Kada krenemo da se širimo i dođemo do 180 zaposlenih – to je tek poseban izazov: kako raditi sa njima, razvijati ih, tako da neki budu bolji od nas u nekim stvarima, a mi da ipak budemo korisni i dalje. Kako kombinovati ljude u Beogradu sa ljudima koji rade u Subotici…“, kaže Gajić.

Posebno se zahvalila saradnicima koji su radili sa njima od samog početka, gradeći internet tržište u eri dial-upa, najčešće od kuće, a posebno roditeljima, podsetivši da je kompanija dugo bila registrovana na kućnoj adresi njenih i Branimirovih roditelja, koji su se bavili računovodstvom i za koje kaže da bi tada sigurno bili srećniji da su se posvetili daljem školovanju, da nisu toliko verovali u njihov biznis, koliko su verovali u njih.

Njen brat, takođe jedan od osnivača, Branimir Gajić, paralelno sa razvojem sopstvene kompanije je radio u bankarskom sektoru, što je donosilo i znanje, iskustvo, ali i sredstva za finansiranje start-up-a.

Tek u petoj godini postojanja, po njegovim rečima, „Infostud“ je postao profitabilan, a tek nakon toga, pored protivljenja roditelja, napustio je bankarski posao i posvetio se svojoj kompaniji. „Taj prelazak je doveo do toga da se svo troje u potpunosti posvetimo „Infostudu“. To je bio pravi trenutak da se konsolidujemo i da postanemo kompletno posvećen tim za pobede u narednim godinama. Do te 2006. godine gotovo niko nije čuo za nas, samo naši korisnici u svemu tome. 2007. je došao ADSL, internet je eksplodirao i svi hoće da nas kupe. Dolazi ozbiljna, međunarodna konkurencija i samo našom kompletnom posvećenošću, celog tima osnivača, našim međusobnim fer odnosima, uspeli smo da se izborimo i da ostanemo prvi od tada pa na dalje na svim tržištima na kojima jesmo“, seća se Branimir Gajić.

Tvorac Infostud porodice, ali van porodice Gajić je Stefan Salom, koji ga gleda kao ostvarenje pojedinih mladalačkih maštarija, poput brendiranih automobila.

Kako je rasla kompanija, tako su rasle i njegove „maštarije“, pa je tako „Infostud“ postao inicijator prekvalifikacija za programere o trošku države i jedan od osnivača udruženja „Digitalna Srbija“ koju čine kompanije iz IT sektora, po kojima je naša zemlja prepoznatljiva u svetu, s inicijativom da generacije koje dolaze budu što više obučene za nove tehnologije kroz školstvo.

„Ono što mene posebno motiviše je nada da ćemo kroz taj proces izgradnje našeg društva doživeti da i naša deca izaberu da ostanu u Srbiji jer veruju da je to za njih prava stvar i da neće morati da odu napolje. I to je jedan od način za koji se ja nadam da mi vraćamo dug. Ne samo lokalnoj zajednici, nego i celom društvu“, zaključuje Salom.

Od samog početka do danas, kada predstavlja jedan od najpoznatijih srpskih Start-up-ova i vodeću kompaniju u sferi internet poslovanja u zemlji, „Infostud“ je bio i ostao veran Subotici, gde je i dalje sedište i najveći deo aktivnosti kompanije koja danas vodi biznise u oblasti zapošljavanja, automobilizma, nekretnina, osiguranja i obrazovanja. Uz nezaobilazne kancelarije u Beogradu.

Tri četvrtine vlasništva nad kompanijom je i dalje u rukama Branislave, Branimira i Stefana, dok je jedna četvrtina prvo bila pod kontrolom britanske Dejli mejl grupacije, a sada finske medijske grupacije Alma Media.

Preuzeto sa sajta Magločistač

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje