Vesti

Donosimo novosti iz Inspira grupe.

Faze razvoja Infostud grupe – II deo

Kroz priču o fazama razvoja Infostud grupe pokušaću da prenesem šta smo naučili, šta smo dobro uradili, ali i šta nismo. Ove etape nimalo slučajno primenjive su na sve što radite u životu, jer da biste znali da li ste na pravom putu neophodno je da prođete kroz: opstanak, širenje i samospoznaju.

U našem slučaju svaka faza trajala je otprilike deset godina, one nisu jasno odvojene i prepliću se, ali imaju i svoje pravilnosti. Nadam se da će ova priča biti korisna, posebno onima koji kreću u digitalnu avanturu.

U prvom delu smo se najviše osvrnuli na fazu opstanka Infostuda u kojoj smo načinili prve korake, savladali prve izazove i na kraju postavili čvrste temelje za dalji razvoj i naredne dve faze kroz koje prolazi naša kompanija. Dolazimo do druge faze, u kojoj smo na čvrstim temeljima krenuli da razvijamo naše biznise, da unapređujemo postojeće i rastemo kao kompanija.

Druga faza razvoja – FAZA ŠIRENJA

Nakon prve faze, ne samo da smo opstali nego smo imali dovoljno novca i znanja da započnemo sledeći korak u razvoju Infostud grupe – ekspanziju. Krenuli smo da se širimo. Kako je teklo naše razmišljanje i donošenje odluka o ekspanziji i razvoju novih biznisa koje je usledilo u toj fazi?

Dakle, prvi biznis koji smo imali je Startuj – studenti i obrazovanje. Sa tog stanovišta, počeli smo da razmišljamo šta to studenti žele? – Posao.

A šta radite kada imate posao? – Kupujete automobil.

Kada imate automobile – potrebne su vam gume, pa smo ušli u prodaju guma za vlasnike automobila.

Zatim je nastao “Hello World” – sajt za IT oglase za posao.

Za automobile i zaposlene potrebna su osiguranja – za te namene smo razvili sajt “Osiguranik”.

Sledeća stvar za ljude kada imaju auto i posao je ulaganje u nekretnine – nastao je sajt “4zida.rs”.

Koja je logika kojom smo išli pri razvoju naših biznisa? – Pratili smo naše korisnike.

Širili smo se, probali i puno toga uspeli, ali takođe, puno toga i nismo uspeli. Imali smo biznise koji se nisu ispostavili kao pravi potezi tokom razvoja, ali to nas nije zaustavilo. Bitna star koju treba shvatiti u borbi sa neuspesima jeste da je poenta da ustanete više puta nego što padnete, a da kad padnete, taj pad ne bude prejak da ne možete da nastavite dalje. Govorimo o pristupu neuspehu na naučnom načinu – U ekonomiji i u biznisu, okruženje često od nas očekuje da moramo da uspemo. Međutim, ključna stvar je shvatiti da ne treba da propadnete, ali i da ne morate od početka i u svemu da uspete. Probali smo, rizikovali smo, propali smo na puno projekata, ali iz svega toga stvorili smo i puno uspešnih.

Neke od karakteristika druge faze našeg razvoja su i decentralizacija, produbljivanje znanja, upravljanje finansijama, kao i razdvajanje vlasništva od upravljanja.

Decentralizacija – Nakon što smo se proširili, morali smo da se decentralizujemo. Ovu fazu je karakterisala gradnja decentralizovanog menadžmenta za svaki biznis. Svaki biznis je dobio svoj marketing, PR i IT tim, dok su na nivou centrale ostali nabavka, HR i administracija.

Dalje produbljivanje znanja – Kada smo došli do veće količine novca, tada smo još više počeli da ulažemo u znanje. Nismo više bili orijentisani samo na Srbiju već smo počeli da šaljemo učesnike na najstručnije konferencije iz oblasti oglašavanja poslova, automobila, osiguranja… Mi smo firma koja šalje u najvećem broju učesnika po firmi jer ih šaljemo kako bismo širili znanje i iskustvo. Povratna investicija je jako velika.

Finansije – U drugoj dekadi imamo sporiji rast usled ulaganja u decentralizaciju, znanje, širenje, ali opet dolazi do nivoa eksponencijalnog rasta – kada nas trud u ulaganje i dizanje na viši nivo dolazi na naplatu i realizaciju.

Razdvajanje vlasništva od upravljanja – Ovo predstavlja jako emotivan i izazovan zadatak za preduzetnike, ali neophodan. Najveći interes za vlasnika jeste da njegovu firmu vodi neko koji će napraviti nešto vredno od kompanije. Zato je potrebno izvršiti jasno razdvajanje prava vlasnika i prava upravljanja. Laptop koji koristim u firmi nije moj, nego vlasništvo kompanije i njime upravlja menadžment. Ja sam vlasnik 37,5% firme i kao vlasnik mogu da ih prodam i da učestvujem u postavljanju menadžmenta. U strukturi donošenja odluka u vezi toga ko je direktor, ja sam se odrekao apsolutnog prava na to, jer je napravljena struktura upravnog odbora koja mene može da smeni. Da li ću ja ostati direktor ne zavisi samo od mene, već i od njih. S druge strane, ono što zavisi od mene jeste to da li ću biti dovoljno dobar kao direktor i da li ljudi veruju da ja jesam dovoljno dobar i da sam najbolja osoba u ovom trenutku ili u budućnosti koja treba da vodi Infostud.

Moj cilj kao direktora jeste da postanem zamenljiv. Za tri do pet godina vrlo aktivno ću početi da radim na svojoj sukcesiji i da gradim ljude koji će moći da preuzmu posao od mene jer to je način daljeg rasta kompanije.

Šta nismo uradili dobro u ovoj drugoj fazi/dekadi?

Ali mi smo drugačiji – Mislili smo da smo drugačiji do trenutka kada sam pročitao knjigu “The effective executive” Pitera Drakera iz 1967. godine. Ova priča o donošenju odluka i organizaciji primenljiva je na 90% tema kojima se mi bavimo sada. Iako je napisana 1967. godine, sve je apsolutno validno primenljivo na Infostud i danas. Počeli smo radikalnije da primenjujemo dokazane prakse iz oblasti menadžmenta i organizacionog dizajna, a kasnije stvari smo radili u domenu razvoja proizvoda i pravljenja onoga što treba da bude naše. Prestali smo da mislimo da smo različiti i da izmišljamo kako se rade stvari i rešavaju problemi koje je neko drugi već imao i rešio hiljadu puta. Nema potrebe da sve radite sami od početka, nešto možete sami ali puno toga možete i da uzmete gotovo.

Nejasna strategija – Nismo jasno znali šta želimo da budemo. Posledično, imali smo nejasnu organizaciju, nejasan organizacioni dizajn koji to treba da postigne i kasnili smo sa nekim organizacionim promenama. Ovo vam pričam jer je ovo potpuno normalno. Ako stvarate nešto novo, pogotovo ako ste preduzetnik i stvarate nešto od nule, magloviti put je normalna stvar.

Treća faza razvoja – SAMOSPOZNAJA

Sada smo u trećoj fazi našeg razvoja i mnogo jasnije znamo šta smo. Infostud grupa olakšava život ljudima u važnim i praktičnim životnim pitanjima i predstavlja digitalni životni saputnik naših korisnika. Imamo biznise u oblasti oglašavanja, finansija i osiguranja, e-trgovine, bavimo se rizičnim (venture) plasmanima, a posebno smo ponosni na naše aktivnosti za unapređenje društva i zajednice.

Infostud grupa pomaže biznisima da dođu do svog punog potencijala i ostvare sinergiju sa ostatkom grupe, kako bi kao celina bili uspešniji nego kao pojedini delovi.

U treću dekadu smo ušli tako što smo definisali svoje igralište i nema više potrebe da eksperimentišemo. Jasno znamo čime želimo da se bavimo a čime ne, a to čime želimo je dovoljno veliko da nam omogućava ostvarivanje ekonomije obima. Naša konkurencija su veliki igrači, ali sa širenjem i pozicioniranjem naših oblasti imamo tržište koje je dovoljno branjivo i nemamo potrebu da se širimo više horizontalno nego idemo u akviziciju, produbljivanje i konsolidaciju naših pozicija i našeg znanja.

Međutim, novi izazovi stoje pred nama. Neke od stvari sa kojima tek treba da se izborimo i savladamo su kompleksnost, visok nivo razvoja i promena i globalna konkurencija. U narednoj dekadi bavimo se produbljivanjem našeg znanja, naše ekspertize i učvršćivanjem temelja.

Opstanak, širenje i samospoznaja su faze kroz koje mnoge kompanije prolaze na manje ili više sličan način. Tokom naše prve 22 godine, sve što smo učinili bilo je u cilju da našim korisnicima budemo uvek od pomoći za mnoge velike i male životne pobede. Na tom putu se nadamo da smo uspeli, i da ćemo nastaviti da unapređujemo svoje usluge i da ćemo još spremniji ući i u sledeću fazu razvoja.

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje