Vesti

Donosimo novosti iz Inspira grupe.

Како су се продавали половни аутомобили у 2022. години?

  • Početna
  • Vesti
  • Како су се продавали половни аутомобили у 2022. години?

Значајан пад продаје половних аутомобила обележио је годину иза нас. Купци половњака и даље преферирају дизел мотор, а већина купљених возила је старија од 10 година.


Претходни период у аутомобилској индустрији обележио је поремећај ланца снабдевања и производње нових возила, као и дефицит сировина и компоненти. Услед тога, на тржишту се појавио дисбаланс понуде и потражње који датира још од појаве пандемије Корона вируса, а додатно је продубљен сукобима у Украјини и актуелним дешавањима у свету. Оваква ситуација одразила се и на тржиште половних аутомобила и резултирала мањом понудом, али и растом цена. Колико је целокупна ситуација утицала на саму продају половњака, открива део традиционалне годишње анализе тржишта сајта Половни аутомобили.


Ова анализа обухватила је продајне резултате у 2022. години, кретање цена половних аутомобила, као и анкету спроведену међу 11.400 корисника, односно купаца и 189 трговаца аутомобилима, којом су испитани њихови ставови и прогнозе за наредни период. Даље у овом тексту биће више речи о самој продаји, најпродаванијим брендовима и врсти горива.


Према поменутој анализи, коју је спровео сајт Половни аутомобили на основу података прикупљених у сарадњи са „CUBE Team“-ом, продаја половних аутомобила из увоза током 2022. године мања је за 15% у односу на продају остварену у током 2021. године. Податак који је донекле изненађујућ јесте да је продаја половних аутомобила из увоза у 2022. години мања за 8% од њихове продаје у 2020. години, када је на снази било ванредно стање и локдаун.

Значајно је да се осврнемо и на раније податке, односно анкету сајта Половни аутомобили реализовану током маја претходне године, у оквиру које су продавци аутомобила поделили своја очекивања од продаје, а која су већ тада указивала на могућност остваривања слабијих продајних резултата у 2022. години. Услед сукоба у Украјини, чак 74% тада анкетираних трговаца навело је да очекује пад продаје, 18% сматрало је да актуелна ситуација неће имати ефекте на продају, док је свега 7,5% очекивало раст продаје.

Ипак, с обзиром да се полако поново стабилизују ланци производње, није мала могућност да нам текућа година донесе нешто боље продајне резултате. Свакако, важно је истаћи да се то неће догодити преко ноћи, већ да је потребно време да се успостави нарушени баланс понуде и потражње, који даље диктира и цене.

У складу са тим су и резултати нове анкете коју је спровео сајт Половни аутомобили током јануара ове године. Они се веома разликују од њихових прогноза за 2022. годину. Наиме, чак 46% продаваца очекује раст продаје у наредном периоду. Око 30% њих ипак верује да ће продаја бити на истом нивоу као претходне године, а 24% наводи да очекује пад продаје.

Који половњаци су се највише продавали?

Као и ранијих година, у 2022. години највећи број купаца половних аутомобила одлучио се за куповину оних са дизел мотором. Стога, чак 65% продатих половних аутомобила чинила су возила са дизел мотором, а 31% на бензин.

Први на листи најпродаванијих половњака је и ове године Volkswagen, док га редом следе: Opel, Peugeot, Audi i Renault.

Када је реч о годишту, интересантан је податак да су се у прошлој години највише куповали половњаци произведени између 2007. и 2010. године, а управо ова годишта чинила су готово 38% укупне продаје половних аутомобила у претходној години. Тако, није зачуђујућ ни податак да је готово 80% свих продатих половних аутомобила у 2022. години старије од 10 година.

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje