Vesti

Donosimo novosti iz Inspira grupe.

Лансирана иницијатива Дигитална Србија

  • Početna
  • Vesti
  • Лансирана иницијатива Дигитална Србија

Иницијатива дигитална Србија је непрофитно удружење, основано са циљем унапређења српског друштва и привреде у добу дигиталне трансформације. Организацију су основале неке од најпознатијих (технолошких) фирми из Србије: Nordeus, Seven Bridges, Microsoft и Infostud, заједно са нешто традиционалнијим компанијама: Ringier Axel Springer, Telenor, Telekom и Price Waterhouse Coppers.

(Преузето са сајта Старт-ит – 30. 05. 2017.)

На догађају у Дому омладине Београда, званично је лансирана нова супер-организација за развој домаћег ИТ-а, Иницијатива дигитална Србија.

Иницијатива дигитална Србија је непрофитно удружење, основано са циљем унапређења српског друштва и привреде у добу дигиталне трансформације. Организацију су основале неке од најпознатијих (технолошких) фирми из Србије: Nordeus, Seven Bridges, Microsoft и Infostud, заједно са нешто традиционалнијим компанијама: Ringier Axel Springer, Telenor, Telekom и Price Waterhouse Coppers. Стартит је такође имао ту част да буде међу оснивачима овог удружења.

Како је навео Бранко Милутиновић, генерални директор и суоснивач Нордеуса и председник управног одбора Дигиталне Србије, визија организације је да Србија постане водећа земља у 21. веку чија се привреда успешно трансформисала у дигиталну економију. Иницијатива дигитална Србија то жели да постигне стварањем оптималног окружења за развој дигиталне економије у ком ће наше компаније постати технолошки лидери, дигиталне услуге бити доступне свим грађанима и стварати се нова радна места.

„Дигитализација ће свет оставити онаквим каквим сада не можемо да га замислимо. Неки ће из тог процеса изаћи као победници, а неки ће извући дебљи крај. Наш циљ је да Србија не извуче дебљи крај и зато смо данас овде.

Видимо шансу да сви ти млади људи који су потомци Тесле, Пупина и других научника, допринесу да наша земља буде много релевантнија него што је данас.

Знамо у ком правцу хоћемо да идемо, а то је стварање подршке за развој дигиталне економије и стварања услова за дигитализацију целог друштва.“

Са публиком су своја искуства у дигиталној поделили и гости из Ирске (Ентерприсе Иреланд) и Швајцарске (Дигитал Сwитзерланд).

Игор Богићевић, ЦТО и суоснивач Seven Bridgesa, говорио је о значају трансфера знања за просперитет једног друштва и изузетном потенцијалу који лежи у људском капиталу који Србија поседује.

„Знање је ултимативни капитал нације. Битно је да нађемо начин да то знање употребимо и институционализујемо кроз активну колаборацију између академије и индустрије. Добра вест је да се сарадња између индустрије и факултета у последње време заиста побољшава, али потребно је да урадимо још много више.“

Публици се обратила и Весна Бенгин из БиоСенсе института која је говорила о потенцијалу и значају сарадње између ИТ-а и пољопривреде, две најздравије привредне гране које чине основу српског БДП-а.

Оснивачи Иницијативе дигитална Србија позвали су све заинтересоване компаније да им се придруже истичући значај сарадње између свих актера домаће привреде за превазилажење изазова дигиталне трансформације који нам предстоје.

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje