Vesti

Donosimo novosti iz Inspira grupe.

Lansirana inicijativa Digitalna Srbija

Inicijativa digitalna Srbija je neprofitno udruženje, osnovano sa ciljem unapređenja srpskog društva i privrede u dobu digitalne transformacije. Organizaciju su osnovale neke od najpoznatijih (tehnoloških) firmi iz Srbije: Nordeus, Seven Bridges, Microsoft i Infostud, zajedno sa nešto tradicionalnijim kompanijama: Ringier Axel Springer, Telenor, Telekom i Price Waterhouse Coppers.

(Preuzeto sa sajta Start-it – 30. 05. 2017.)

Na događaju u Domu omladine Beograda, zvanično je lansirana nova super-organizacija za razvoj domaćeg IT-a, Inicijativa digitalna Srbija.

Inicijativa digitalna Srbija je neprofitno udruženje, osnovano sa ciljem unapređenja srpskog društva i privrede u dobu digitalne transformacije. Organizaciju su osnovale neke od najpoznatijih (tehnoloških) firmi iz Srbije: Nordeus, Seven Bridges, Microsoft i Infostud, zajedno sa nešto tradicionalnijim kompanijama: Ringier Axel Springer, Telenor, Telekom i Price Waterhouse Coppers. Startit je takođe imao tu čast da bude među osnivačima ovog udruženja.

Kako je naveo Branko Milutinović, generalni direktor i suosnivač Nordeusa i predsednik upravnog odbora Digitalne Srbije, vizija organizacije je da Srbija postane vodeća zemlja u 21. veku čija se privreda uspešno transformisala u digitalnu ekonomiju. Inicijativa digitalna Srbija to želi da postigne stvaranjem optimalnog okruženja za razvoj digitalne ekonomije u kom će naše kompanije postati tehnološki lideri, digitalne usluge biti dostupne svim građanima i stvarati se nova radna mesta.

„Digitalizacija će svet ostaviti onakvim kakvim sada ne možemo da ga zamislimo. Neki će iz tog procesa izaći kao pobednici, a neki će izvući deblji kraj. Naš cilj je da Srbija ne izvuče deblji kraj i zato smo danas ovde.

Vidimo šansu da svi ti mladi ljudi koji su potomci Tesle, Pupina i drugih naučnika, doprinesu da naša zemlja bude mnogo relevantnija nego što je danas.

Znamo u kom pravcu hoćemo da idemo, a to je stvaranje podrške za razvoj digitalne ekonomije i stvaranja uslova za digitalizaciju celog društva.“

Sa publikom su svoja iskustva u digitalnoj podelili i gosti iz Irske (Enterprise Ireland) i Švajcarske (Digital Switzerland).

Igor Bogićević, CTO i suosnivač Seven Bridgesa, govorio je o značaju transfera znanja za prosperitet jednog društva i izuzetnom potencijalu koji leži u ljudskom kapitalu koji Srbija poseduje.

„Znanje je ultimativni kapital nacije. Bitno je da nađemo način da to znanje upotrebimo i institucionalizujemo kroz aktivnu kolaboraciju između akademije i industrije. Dobra vest je da se saradnja između industrije i fakulteta u poslednje vreme zaista poboljšava, ali potrebno je da uradimo još mnogo više.“

Publici se obratila i Vesna Bengin iz BioSense instituta koja je govorila o potencijalu i značaju saradnje između IT-a i poljoprivrede, dve najzdravije privredne grane koje čine osnovu srpskog BDP-a.

Osnivači Inicijative digitalna Srbija pozvali su sve zainteresovane kompanije da im se pridruže ističući značaj saradnje između svih aktera domaće privrede za prevazilaženje izazova digitalne transformacije koji nam predstoje.

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje