Vesti

Donosimo novosti iz Inspira grupe.

На тржишту рада преговарачка моћ на страни квалитетних кандидата

  • Početna
  • Vesti
  • На тржишту рада преговарачка моћ на страни квалитетних кандидата

Бранислава Гајић Станојевић је оснивач, сувласник и члан УО Инспира групе (некадашње Инфостуд групе). Тренутно ради на позицији директора сајта за некретнине 4zida.rs. Диплому из области новинарства и комуникологије стекла је на Факултету политичких наука у Београду.

Осим тога, она је најмлађа добитница награде „Жена змај“ коју додељује Удружење пословних жена Србије, налази се у књизи „50 успешних пословних жена у Србији“ (под покровитељством Привредне коморе Србије) и добитник је почасног пасоша Републике Србије 2008. године.

Са својим тимом, од самих почетака учествовала је у изградњи Инфостуда, који је од студентског сајта прерастао у водећу платформу на тржишту запошљавања. Временом се група проширила и на области аутомобилизма, некретнина, осигурања, ауто-делова, а тим младих који су почели “из гараже”, у време када је интернет тек био новотарија, створио је бизнис који данас броји преко 300 запослених.

Питали смо је по чему ће памтити 2022. годину.

Бранислава Гајић Станојевић, оснивач, сувласник и члан УО Инспира групе

Догађај године

– Мислим да ту нема много дилеме када је у питању наш део света. Велике и многе промене, како у животима великог броја људи, тако и у привреди, започеле су сукобом Русије и Украјине. На привреду је то утицало кроз кризу енергената, цене транспорта и увоза сировина, кроз нестабилност на америчком тржишту која се, последично, прелила на европску привреду која ради за то тржиште…

А просечан човек, нажалост, све то теже проживљава кроз инфлацију, кроз раст каматних стопа, кроз турбуленције на тржишту издавања станова које су узроковане доласком платежнијих странаца. Тако у следећу годину улазимо са осећајем неке опште неизвесности. Са друге стране, у свакој кризи лежи и прилика, барем за фирме које умеју да се прилагоде, које су ликвидне и спремне на ризик.

Личност године 

– Узимајући у обзир да је свеже, прво ми пада на памет Илон Маск (Elon Musk), због начина на који је купио Twitter и првих пословних потеза након куповине. Морам да напоменем да је он за мене негативан пример и, из мог угла, лекција како треба прво стати на лопту и промислити, како треба више пазити шта се, где и како комуницира, посебно када имате толику медијску проходност јер, самим тим, ваша одговорност у комуникацији је много већа. Мислим да је он пример људи који могу заиста да постигну велике ствари, али он око себе не гради здраве системе већ се, како изгледа, код њега ствари врте око тог једног точкића – његове интелигенције, луцидности, екстремних одлука, посвећености и спремности на ризик. И то ради. Али, шта када тај један точкић закаже?

Најбољи пословни потез године

– Како не бих ствари сагледавала само из бизнис угла, овде бих погледала ситуацију из перспективе малог привредника или обичног човека, средњег или вишег материјалног статуса. У том смислу, рекла бих да је пословни потез године било улагање у квалитетне некретнине или још боље у земљиште, посебно почетком године. Наравно, то се односи на онога ко је имао новца на располагању, добру кредитну понуду и храброст да реагује у моменту када су се већ постављала питања: “Да ли је могуће да ће цене још расти? Хоће ли ускоро пасти?”

Додуше, можда то и није најбољи пословни потез, али свакако један од најједноставнијих начина улагања.

Пословни промашај године

– Ако сте имали бар мало биткоина или ethera и нисте ништа од тога уновчили или искористили пре драстичног пада вредности.

Очекивања у 2023. години

– Посматрано из перспективе Инфостуда и тржишта рада, у кризним временима, посебно онаквим каква се предвиђају, типично се смањује запошљавање јер су плате и маркетинг обично највећи трошкови фирме. Са друге стране, у Србији већ имамо солидан дефицит људи у разним областима рада, од програмера до мајстора, тако да не верујем да ћемо говорити о масовним отпуштањима.

Имајући управо то у виду, мислим да ће фирмама бити још битније да пронађу и задрже добре и квалитетне људе, тако да ће преговарачка моћ и даље бити на страни кандидата за посао, али оних квалитетних. Ту може да дође до промене – да фирме, поготово, рецимо, у ИТ индустрији, коју су пратила масовна запошљавања и масовне преквалификације, постану мало строже у процени нивоа сениоритета, квалитета рада, праћењу учинка.

Што се остатка бизниса унутар Инспира групе тиче, ситуације су различите, узимајући у обзир да имамо и бизнисе који су e-commerce типа, као што су Интернет продаја гума или Продаја делова. Ту су и наши најпопуларнији сајтови: Половни аутомобили, 4зида и Осигураник. На све, наравно, утиче економска ситуација, али добра ствар у вези са Инспира групом јесте то што се бавимо практичним областима живота и стварима које су људима стварно потребне. Ту потреба и тржиште могу да се смање током неизвесних периода, али неће нестати.  

Увоз половних аутомобила је већ неко време под утицајем смањене производње у свету, али потражња је код нас велика, посебно за половним аутомобилима. Слично је и са некретнинама – можда ће се смањити куповине које нису неопходне или, на пример, преласци из мањих у веће станове. Можда ће опасти тражња за новоградњом, а порасти за староградњом ако се ту мало коригују цене, али људима и даље, на овај или онај начин, треба место где ће да живе.

А осигурање? То је једна од оних ствари која је врло корисна баш тад кад је неизвесно и баш тад људима треба саветник који ће их упутити како да одаберу најбољу понуду.

Извор: Biznis.rs

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje