Vesti

Donosimo novosti iz Inspira grupe.

Како је једног петка Инфостуд група постала Инспира група

  • Početna
  • Vesti
  • Како је једног петка Инфостуд група постала Инспира група

Ребрeндинг пројекти спадају међу најзахтевније, изискују већи ангажман агенције који се ретко када може мерити са класичним приступом комуникационим кампањама. Иако количина ресурса упослених на ребрeндингу, као и количина стреса, превазилазе оно на шта смо у редовном послу навикли, овим пројектима се креативне агенције често радују. Разлог вероватно лежи у чињеници да тиме агенција учествује у битном моменту у историји тог бренда који није тако пролазан и склон забораву као што су редовне комуникационе активности.

И агенција Friday је са истим тим жаром приступила пројекту ребрeндинг-а једне од највећих интернет компанија у региону – Инфостуд групи. А како је дизајн спринт као један од њихових главних алата помогао да кроз цео процес се прође без седих власи, кидања живаца и пробијања рокова, причају нам Бранислава Гајић Станојевић, оснивач и сувласник Инспира групе, и Ђорђе Јанковић, партнер и креативни директор агенције Friday Finally.

Када и како се створила потреба за новим именом Инфостуд групе?

Бранислава: Потреба се створила пре доста година, јер смо из 1-2 бизниса прерасли у групу бизниса, а људи су настављали да нас перципирају првенствено као сајт за запошљавање, а неки чак још увек и као сајт за студенте. Тај проблем није био акутан па смо дуго и живели са њим, али временом је растао. И порасла је наша потреба да у неким циљним групама, попут ИТ заједнице и у привредним круговима, будемо препознати као група бизниса, а не као један сајт. Такође, имали смо мало и збрку у брендирању јер је Инфостуд група имала своје кампање и циљеве промоције и брендинга, а исто је имао и наш сајт за запошљавање, популарно познат као Инфостуд, и било је захтевно усклађивати та два, а на моменте је стварало и тензије. Тако да, кад се створила сагласност да је куцнуо моменат да решимо тај проблем, издвојили смо време и загризли ову тему.

Колико је трајао дизајн спринт на тему новог имена Инфостуд групе?

Ђорђе: Због методологије најчешће практикујемо да дизајн спринт траје 5 дана, од понедељка до петка, али било је и ситуација у којима је спринт трајао краће. Тема осмишљавања новог имена Инфостуд групе окупила је десет спринтера који су се четири дана бавили креативним решавањем проблема. Простор у ком се спринт одржава игра битну улогу у процесу, па нас је то што смо два дана провели у Београду, а два у Суботици, додатно мотивисало. Током ребрендинг-а Инфостуд групе прошли смо много фаза, али је сигурно најзначајнија била дизајн спринт фаза током које смо потврдили неопходност промене имена како би се решили изазови у комуникацији свих бизниса групе, а затим одредили стратешке правце у којима ново име треба да се креће, генерисали предлоге назива, изабрали фаворите и припадајуће прототипове новог визуелног идентитета. Баш у петак назив Инспира изабран је за једног од фаворита који ће пар месеци касније угледати светлост дана. Цео процес је био забаван и динамичан, а са опипљивим резултатом и успешно лансираном ребрендинг кампањом добили смо сјајан епилог спринта који ћемо преточити у studiju slučaja. За Friday ово је био школски пример добро вођеног дизајн спринта и benčmark како би процес требало да изгледа.

Зашто Инспира група?

Ђорђе: Да бисмо разумели зашто баш Инспира, морамо прво бити свесни значаја који ова Група има за сваки од својих појединачних бизниса. У питању је компанија која представља дигиталног сапутника својим корисницима, сапутника који им кроз живот помаже дигиталним алатима и платформама, водећи рачуна да пред собом у сваком тренутку имају избор када су у питању битне одлуке из различитих сфера живота: едукација, запослење, становање, осигурање, превозно средство, итд. Суштина је била наћи предлог који ће својим именом и визуелним идентитетом обухватити све области пословања и пружити надахнуће у битним животним корацима. То је Инспира, формирана као синтеза типографског знака слова „и“, тј. његове тачке и варнице/изданка који настају из те тачке. Варница представља иновацију, раст и промену. Одступање од стереотипа и нову перспективу гледања на ствари. Инспира даје стабилност, али није крута, њено пословање је сигурно – отуда чврст и оштар тип слова, који се увек модификује, усавршава, мења.

Зашто је важан процес заједничког креирања клијента и агенције?

Бранислава: Пре ангажовања агенције, ми смо већ интерно урадили доста анализа. Међутим, мислим да је учешће Friday-a било изузетно важно и да је управо важно што је то била заједничка креација. Ја не верујем да бисмо само препуштањем целог процеса у руке консултанта или некога са стране добили скроз оно што желимо нити би нама било природно стајати по страни док неко други мућка формуле и прави рецепте за нов идентитет нечега што сте ви изнедрили и градили 22 године. Са друге стране, укључивање агенције тј. екстерног играча нас је врло усмерило – дало јасан и дефинисан процес, дало конкретне смернице, а такође нам је дало и свеж поглед са стране јер смо знали повремено да упадамо сувише у неке наше интерне дилеме, детаље и да некад не видимо дрво од шуме. Такође, креативност екипе Friday-a, као и Ђорђев сензибилитет за бизнис потребе, су нам уливали сигурност јер нам је било важно да знамо да смо урадили (скоро) све што смо могли и да смо изабрали заиста најбоље име.

Извор: Маркетинг мрежа

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje