Priče iz Inspira grupe

Upoznaj naš tim. Ovo su priče naših zaposlenih.

Za biznis.rs piše: Anja Tokić, HR biznis partner u Infostudu

Kompanijske beneficije – odraz kompanijske kulture, ali i potreba i želja zaposlenih

Beneficije su postale jedan od ključnih elemenata stategije za privlačenje, zadržavanje i motivisanje zaposlenih.

One nisu samo dodatak na platnu listu već predstavljaju suštinski deo radnog iskustva i imaju izuzetan uticaj na zadovoljstvo zaposlenih, njihovu produktivnost i dugoročnu lojalnost prema kompaniji.

Međutim, nije tako jednostavno implementirati beneficije koji oslikavaju vrednosti kompanije, a da su sa druge strane zaposlenima zaista vredne i korisne.

Kako raste kompanija, napreduje i sistem beneficija

Prilagođavanje beneficija kompanijskoj kulturi je suptilan, ali izuzetno bitan proces koji zahteva pažljivo razumevanje vrednosti, ciljeva i identiteta same kompanije.

To je preduslov da one postanu integralni deo ukupnog radnog iskustva i doprinose angažovanosti zaposlenih.

Na primer, ukoliko organizacija teži inovacijama i kreativnosti, beneficije bi trebalo upravo to da podstiču kroz podršku za obuke ili razvojne programe.

Sa druge strane, ako je kompanijska kultura fokusirana na timski rad i saradnju, beneficije mogu biti usmerene ka aktivnostima koje podstiču zajedništvo, poput tim bilding događaja.

Potrebe zaposlenih u kompaniji

Takođe je važno uzeti u obzir potrebe i preferencije zaposlenih.

To je moguće uraditi kroz:

  • anketiranje,
  • istraživanja zadovoljstva zaposlenih,
  • otvorene razgovore,
  • kao i kroz fokus grupe.

Na taj način, kompanija dobija dragocen uvid kako da beneficije zaista prilagodi interesovanjima i potrebama svojih ljudi.

Kako firma raste i menja se, tako i beneficije treba da idu u korak sa tim razvojem, i da prate promene u poslovanju, potrebama zaposlenih, ali i da uzimaju u obzir konkurenciju na tržištu rada.

Dok su nekada sto za stoni tenis ili voće u kancelarijama oslikavali inovativnost kompanije, danas to nije nešto po čemu će se istaći, a mesto su zauzele nove opcije poput beskamatnih pozajmica, učešća u akcijama kompanije ili ulaganja u privatne penzione fondove.

A kako smo mi to radili – filozofija beneficija u Inspira grupi

Inspira grupa je oduvek prepoznavala značaj beneficija za zaposlene, i trudili smo se da kroz tu oblast povećamo zadovoljstvo zaposlenih, ali i da pratimo trendove.

Međutim, kako je postojao veliki broj opcija, ali su se i i želje zaposlenih razlikovale, shvatili smo da nam je potrebna vodilja, odnosno filozofija beneficija u našoj kompaniji.

Na početku procesa bilo nam je važno da benefiti podržavaju misiju i viziju kompanije, naše vrednosti i kulturu, kao i da odgovaraju različitim ciljnim grupama u okviru sistema.

Ipak, odlučili smo da se ne vodimo samo osećajem, već da detaljno pristupimo procesu kako bismo što bolje pogodili suštinu.

Kroz razgovor sa menadžmentom došli smo do toga šta oni misle da je važno da postignemo beneficijama.

Zatim, analizirali smo trenutno korišćenje postojećih pogodnosti, a onda, kao najvažnije, organizovali smo seriju fokus grupa sa zaposlenima kako bismo dobili njihov uvid.

Nije nam prioritet bio samo da saslušamo želje, već da uhvatimo suštinu njihovih potreba i segmenata života gde bi im beneficije značile.

Beneficije u Inspira grupi

Iz svih podataka, došli smo do naše vizije beneficija.

1. Porodica i partnerstvo

Želimo da olakšamo zaposlenima život u važnim momentima u različitim oblastima. Drugim rečima, želimo da budemo uz naše zaposlene u bitnim trenucima i segmentima njihovih života i da znaju da na kompaniju mogu da računaju.

Za početak, fokus nam je bio na porodici i partnerstvu, pa smo obezbedili novčanu podršku za rođenje deteta, dotacije za jaslice, slobodan dan za roditelje đaka prvaka, rad na pola radnog vremena za pun iznos plate nakon povratka sa porodiljskog.

Bilo nam je bitno da podstaknemo kolege da se bave i brinu o svom zdravlju tako da su uvedeni paketi za privatno zdravstveno osiguranje, sportski i wellness programi, ali i bolovanje bez doznake u trajanju do pet dana i 100 odsto plaćeno bolovanje do 30 dana.

Kao što delimo lepe trenutke, želimo da budemo podrška i oslonac i u onim najtežim momentima, kao što je u slučaju gubitka užeg člana porodice.

2. Lični razvoj

Bitno nam je da omogućimo zaposlenima da prošire svoja iskustva, izađu iz zone komfora i konstatno pomeraju svoje lične granice.

Zato često organizujemo i odlaske na ekskurzije gde se destinacija bira kroz anketu među zaposlenima.

Koliko naši ljudi ovu opciju shvataju kao mogućnost da dožive nešto drugačije i novo govori i to što da se često putuje na neobična mesta kao što su Jordan ili Azerbejdžan, koje tako lako ne bismo samostalno posetili.

Idemo i na maratone i osvajavamo planinske vrhove, ali i kroz koučing i psihoterapiju imamo priliku da otklonimo blokade i zaista pomerimo lične granice.

beneficije inspira grupe

3. Kontinuiran razvoj

Važno nam je da se kontinuirano razvijamo, pa zato podstičemo zaposlene da odlaze na konferencije i obuke u zemlji i inostranstvu, posećuju platforme za online učenje, biblioteku, a obezbedili smo i dodatne slobodne dane za studente koji odlaze na ispite.

4. Fleksivilnost i balans između poslovnog i privatnog života

Kroz različite oblike rada želimo da omogućimo zaposlenima što veću fleksibilnost i lakšu organizaciju i u poslu i u privatnom životu.

Inspira grupa daje mogućnost svim seniorima da rade sa bilo koje lokacije dve nedelje godišnje.

Pored toga, zaposleni imaju opciju da izaberu da li će početi svoj radni dan u periodu od 7 do 9 časova ujutru, ali imaju i mogućnost da određenim danima rade od kuće.

Za biznis.rs piše: Anja Tokić, HR biznis partner u Infostudu 

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje

Povezane priče

Letopis sa ekskurzije u Jordanu

Vrednovanje timskog duha je jedan od ključnih principa kojim se vode zaposleni u ...

Pročitaj više

U susret šestom Subotičkom polumaratonu

„Trke su kao i sam život. Ne zaleći se na početku, napravi plan, odradi dobru pri...

Pročitaj više

Osvojili smo Via ferratu „Sokolov put”

Dobrim uslovima rada i beneficijama podržavamo ono u šta verujemo: rast i razvo...

Pročitaj više