Priče iz Inspira grupe

Upoznaj naš tim. Ovo su priče naših zaposlenih.

Не мамите програмера слађом шаргарепом

Плата ми није важна. Рече нико никад. Ипак, сигурна сам да ИТ-евце мотивишу (и) неке друге ствари. У мит да су програмери похлепни, а већ имају високе плате, одавно не верујем. Стога ме је радозналост довела до следећег питања: шта то покреће и мотивише домаће ИТ-евце?

Плата ми није важна. Рече нико никад. Ипак, сигурна сам да ИТ-евце мотивишу (и) неке друге ствари. У мит да су програмери похлепни, а већ имају високе плате, одавно не верујем. Стога ме је радозналост довела до следећег питања: шта то покреће и мотивише домаће ИТ-евце?

Домаће компаније се утркују ко ће уловити то дефицитарно благо од ресурса, а и даље се питају чиме да их привуку и како да креирају радне услове за задовољење потреба запослених. Па, хај’мо испочетка.

Мотивација одређује количину напора коју човек улаже у одређену активност. Ипак, упитно је да ли онај стари принцип шаргарепе и штапа може да доведе до адекватних резултата у ИТ свету.

Абрахам Маслов, амерички психолог, направио је пирамиду људских потреба, хијерархијски поређаних у пет нивоа. ЊикиТамара: Масловљева теорија мотивације истиче да се људске потребе могу разврстати у групе, хијерархијски устројене. Нижи нивои потреба се морају задовољити пре него што се активирају потребе виших нивоа. На дну пирамиде потреба је опстанак, затим сигурност и безбедност, следи припадност, након тога поштовање и на крају самоактуелизација.

Пирамидални приказ ове теорије изгледао би овако:

Редит ову пирамиду шаљиво преводи:

Седамдесетих година ова пирамида је допуњена следећим ставкама:

· Когнитивне потребе – подразумевају жељу за знањем, разумевање и радозналост

· Потребе везане за естетику – потреба за лепотом, балансом, формом

· Потребе које превазилазе саму индивидуу – нивои људске свести и понашања везани за космос, природу, човечанство

Самоактуелизација се, по Масловљевој теорији, односи на развој сопствених потенцијала у подручју којим се појединац бави.

Карактеристике ИТ позиција су такве да захтевају интелектуалну радозналост и склоност креативности, која захтева и логичко и аналитичко размишљање, па је за одабир ове професије унутрашња мотивација веома значајна.

Унутрашња мотивација

У својој књизи “Дриве” Даниел Пинк објашњава да већа зарада и бонуси резултирају бољим перформансама само ако се ради о механичком, репетитивном послу. Међутим, ако задатак укључује когнитивне вештине и креативност, већа зарада доноси лошије резултате.

Он верује у нови приступ, тзв. интринзичну (“унутрашњу”) мотивацију – жељу да се раде ствари јер нам се свиђају, јер су занимљиве, јер су део нечег важног. Такав систем дели на три елемента:

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje