Priče iz Inspira grupe

Upoznaj naš tim. Ovo su priče naših zaposlenih.

Vruće teme na predstojećoj Machine Learning konferenciji

Palić je i ovu, treću godinu zaredom domaćin Machine Learning konferencije koju organizuje Inspira Hab. U dva dana 19. i 20. maja Velika terasa na Paliću ugostiće više od stotinu posetilaca, profesionalaca i zaljubljenika u AI, mašinsko učenje i obradu podataka. Programom konferencije obuhvaćeno je preko 15 predavanja i panel diskusija sa mnoštvom studija slučaja u primeni najnovijih tehnologija (Computer Vision, Forecasting, Recommended Systems, ChatGPT, NLP, LLP, Transformers). Programski direktor konferencije Branko Kovač otkrio je šta posetioce čeka na ovogodišnjoj MLC 2023 konferenciji.

U svetu tehnoloških inovacija koliko je teško planirati teme konferencije imajući u vidu da nam na dnevnom nivou stižu vesti o novim mogućnostima primene AI?

Branko: Zanimljivo je, ne bih rekao teško. Velike teme su tu od samog početka – computer vision, deep learning, NLP. Zato nam nije teško da se samo prilagođavamo dodajući specifične teme koje su u određenom trenutku u apsolutnom fokusu. Trenutno su to generativni modeli, ChatGPT, pa smo se potrudili da imamo sadržaje koji će pokriti i te teme. Rekao bih da je teže napraviti dobar balans onog što je novo i predavanja koji se oslanjaju na tradicionalnije metode i tehnike koje se koriste u mašinskom učenju.

Koliko ova konferencija ima praktični značaj za profesionalce iz oblasti obrade podataka?

Branko: Još od kad smo prvi put pričali na temu organizacije ove konferencije, a to je bilo krajem 2018. godine čini mi se, cilj se nije promenio – dati priliku profesionalcima da čuju interesantna tehnička predavanja i konkretne slučajeve primene relevantnih tehnologija. Malo su nas Kovid godine omele da to radimo u kontinuitetu od 2019, ali zaista verujem da je događaj jedinstveno mesto u Srbiji za razmenu praktičnih iskustava u oblasti mašinskog učenja.

Gde je Srbija na AI mapi u odnosu na region?

Branko: E, ovo je teško pitanje. Nismo ni najbolji, ali ni najgori. Sve je veći broj kompanija koje razvijaju proizvode koji implementiraju mašinsko učenje, ne treba zanemariti ni one koji se bave pružanjem usluga u ovoj oblasti, a tu su i velike tehnološke kompanije sa svojim kancelarijama i razvojnim centrima. Profesionalna zajednica je opet aktivna i raste iz meseca u mesec, a uspostavljeni su i mehanizmi saradnje privrede i zajednice sa državnim institucijama.

Koliko ova konferencija znači za razvoj biznisa? Koliko su rešenja mašinskog učenja primenjiva za razvoj biznisa?

Branko: Rekao bih da 70% predavanja na konferenciji jesu fantastično dobri primeri upotrebe mašinskog učenja u biznisu – bilo da je u pitanju industrijska primena, ili govorimo o medijima, marketingu, finansijama i dr. U tom smislu, konferencija je dobro mesto ne samo za AI i ML stručnjake, već i za sve poslovno orijentisane ljude koji bi želeli da vide, čuju i diskutuju o primenama mašinskog učenja.

Po prvi put ove godine, MLC 2023 će imati i „nulti“ dan, 18. maja tokom kojeg ćemo organizovati besplatnu radionicu uvoda u mašinsko učenje za 30 studenata uz podršku organizacije DataKolektiv i njihovih stručnih predavača. Isti dan će biti održan i otvoreni besplatan meetup za sve zainteresovane posetioce u prostorijama Inspira Hab-a.

Budi deo velike zajednice profesionalaca iz oblasti AI i mašinskog učenja i saznaj najnovije trendove u primeni ovih tehnologija u poslu kojim se baviš.

Prijavi se: https://ml-conference.rs/#get-tickets

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje

Povezane priče

Studije o upravljanju softverskim proizvodima – direktan odgovor na potrebe IT firmi

Inspira grupa i Ekonomski fakultet u Subotici neguju partnerstvo više od petna...

Pročitaj više

BizKod 8: Razvoj, timski duh i preduzimljivost

Inspira grupa sad već decenijama raste zahvaljujući želji za rastom i razvojem na...

Pročitaj više

Šta da očekujemo od osmog BizKod takmičenja?

Pripreme za BizKod takmičenje su uveliko u toku, a ove godine nas očekuju određen...

Pročitaj više