Приче из Инспира групе

Упознај наш тим. Ово су приче наших запослених.

Од скице на папиру до иновативног сајта за 60 дана

Рад на новом сајту за Инспира групу се може описати у 3 речи: узбуђење, изазов и задовољство. Већ на почетку сарадње смо били упознати са очекивањима под којима ће се пројекат обавити попут:

– екстремно кратак временски рок за завршетак
– без компромиса када су перформансе и pixel-perfect development у питању
– дизајн који мора бити иновативан и футуристички

Знали смо да је добра организација кључ успеха за овако специфичан пројекат. Зато је било битно имати јасан мајндсет, али и одабрати праве људе за посао.

Састављање Дреам тима

Владимир Вучковић (директор операција у W3 Lab-у), као вођа пројекта је имао тај задатак да испланира пројекат и организује чланове тима који ће се ухватити у коштац са задатим условима.

Избор је пао на Стефана Живковића (web дизајнер у W3 Lab-у) и Дејана Крстића (web девелопер W3 Lab-а). Пре самог почетка, одржан је интерни састанак на ком су откривени детаљи пројекта, одређене улоге и распоређени задаци.

Када смо одржали састанак и кад сам им представио пројекат упитао сам их да ли мисле да је изводљиво обавити задатак у датом року и да ли желе да прихватимо пројекат? Од обојице сам добио потврдан одговор и одмах сам видео велику жељу да покажу шта знају и умеју. Стефан је само рекао “прихвати све што мислиш да треба”. Једва су чекали да почну са радом.

Владимир Вучковић, вођа пројекта

Са Инспира групом се познајемо од раније, и управо су Стефан и Дејан имали успешну сарадњу са њима, тако да је избор њих двојице био логичан.

Агиле приступ пројекту као звезда водиља

Кратак рок је значио да смо морали да се прилагодимо и да у потпуности искористимо предности агилног приступа вођењу пројеката којим се водимо.

Процес рада је већ био јасан, а чини га одређени број итерација Дизајн > Феедбацк > Имплементација феедбацк-а. Развој странице је стартовао одмах након што би дизајн био одобрен. Скоро па оточетка се радило паралелно на дизајну и девелопмент-у.

Доста нам је помогао феедбацк који смо добијали истог дана, па и након радног времена или за време празника. На тај начин су се избегли разни потенцијални проблеми у комуникацији који иначе настају код оваквог типа пројеката.

Дата нам је велика слобода при одлучивању и изради креативних решења, а у читавој ситуацији је помогло то што и поред већег броја чланова њиховог тима, углавном једна особа са супротне стране била та која је одлуке преносила нама.

Овакав приступ је захтевао висок ниво поверења између обе компаније. То поверење је остварено на претходном пројекту, а учвршћено на овом. Систем који смо успоставили је фунцкионисао и није било никаквих “спотицања” до краја пројекта.

Комуникација је кључ

Због лакше и брже комукације, преписке су се водиле преко Whats App-а, а и недељни “review састанци” су били редовни и конструктивни.

Како би процес феедбацк-а убрзали што је више могуће, Стефан је за већину ствари слао већи број решења. Сваки предлог и варијација главне верзије дизајна је била пропраћена и засебним примером.

Мој лични систем рада је био такав да сам се трудио да процес феедбацк-а (који када је укључен велики број људи уме да буде нешто што зна да потраје) убрзам максимално.

Стефан Живковић, web дизајнер

То је клијенту скратило процес размишљања и давања феедбацк-а јер је унапред могао да види више предлога решења. Како и сам Стефан каже, дизајн је више математика него уметност.

Трудили смо се да сваки дизајн који добију буде анимиран и што ближе делује као већ готова, развијена страница. Уз помоћ старе добре Фигме, клијент је могао да уживо прати комплетан развој дизајна и благовремено даје коментаре.

Идеја је била таква да девелопер увек има спреман дизајн наредне стране како би могао да ради без празног хода. У неким тренуцима је било помало напорно, али ни у једном тренутку оптерећујуће, досадно и тешко.

Пут до успеха је препун изазова

Један од највећих изазова са којима смо се суочили био је инкорпорација новог брендинга Инспира групе на web сајт. Ово је укључивало доста разговора са клијентом како бисмо били сигурни да смо “сконтали” суштину њиховог бренда и тачно је представили на сајту.

Тим W3 Lab-а је имао пуно међусобних разговора како бисмо осигурали да је дизајн изводљив и да се може имплементирати у датом року. Сво слободно време које смо имали смо користили за истраживање и прикупљање нових идеја и решења.

Потешкоћа током развоја је било доста, највише код девелопмент фазе, односно имплементације одређених анимација које смо имали на дизајну, а које нису стандардне.

Још један изазов био је рад у “трећој смени”, бар за један део нашег тима (Деки). “Девелоперима” (опет Деки) то није тешко јер најбоље кодове избаце “ту негде око поноћи”, али је дизајнеру било мало теже због већ устаљеног начина рада преко дана.

Не баш толико речит, наш главни web девелопер Дејан је овог пута одлучио да отвори душу и каже нешто о свом виђењу ове ситуације.

Понекад је рад у трећој смени био прави сан. Једноставно се искључиш од свега и фокусираш на решавање задатка. То је идеално доба за рад, јер знам да не постоји никаква тензија, фокус је увек ту, чак је понекад решавање проблема било знатно лакше.

Дејан Крстић, web девелопер

Изгледа да је био баш ИНСПИР(ис)А(н).

Једна од ствари која нам је помогла да превазиђемо ове изазове била је изузетна комуникација и сарадња између W3 Lab тима и тима Инспира групе.

Чести састанци са Луком, Јеленом и остатком тима Инспира групе (чак и након радног времена) су умногоме допринели томе што је испоштован први рок за лансиранје сајта.

На крају смо успели да испоручимо web сајт који је испунио очекивања клијента и који је тачно представљао њихов бренд.

Заједно смо бирали фотке за сајт, сцене за херо видео. Сајт је дефинитивно производ једне јако успешне и флексибилне сарадње двеју фирми.

Уосталом, уколико читате ово сада, можете се и лично уверити у то.

Посао у Инспира групи

Погледај како је радити код нас и конкуриши на неку од отворених позиција, стипендију или праксу.

Упознај нас боље