Приче из Инспира групе

Упознај наш тим. Ово су приче наших запослених.

Вредности нису лепе речи, већ позив на акцију

Да ли јака компанијска култура привлачи кандидате који деле сличне вредности и уверења или људи прилагођавају своје вредности како би се уклопили у компанијску културу?

Када бих вас питала да са мном поделите ситуацију у којој сте били храбри да ли бисте имали шта да издвојите? Да ли сте некада размишљали о томе шта је храброст и да ли себе сматрате храбром особом?

А када би се иста питања односила на предузимљивост, шта бисте ми рекли? Или шта кажете себи; да ли себе видите као предузимљиве?

“Храбри смо” је једна од две вредности коју је Група за брендирање послодавца промовисала међу запосленима током 2022.. “Предузимљиви смо” је друга. И све то у врло изазовном периоду: у моменту када се као компанија бавимо ребрендирањем. Један од циљева је био и да кроз промоцију вредности као везивно ткиво премостимо пут од Инфостуд групе ка Инспира групи.

Желели смо да освестимо, али и охрабримо наше људе да вредности препознају у свакодневном пословном, али и приватном животу. Да их виде у одлукама које доносе, понашањима према колегама и клијентима, односу према свом, али и развоју бизниса. У амбицији, отворености и агилности.

И шта је најбољи начин да неко разуме и прихвати?

Да се укључи.

Зато смо причу о вредностима започели првом: Храбри смо! и позвали колеге да на интерним каналима поделе свој чин храбрости.

Бројне су ситуације у којима смо храбри, а да тога нисмо свесни. За некога је храбро обратити се групи људи, док је за некога то скакање падобраном. Храбри смо сваки пут када улазимо у нове и непознате пројекте и преузимамо промишљене ризике. Храбри смо и када поставимо амбициозне циљеве због којих расте бизнис – а и ми са њим (мало због стеченог знања и искуства, а мало и због поноса).

Кад се аргументовано супротставимо колеги (чак и када је он надређени), наравно с поштовањем и одржавајући добре односе – да, храбри смо! И на крају за све оне мале и велике одлуке донете самостално, као и суочавање са проблемима/трзавицама свакодневице – све је то храброст.

И какав је био одзив?

Наше колеге, прави цареви, на интерним каналима поделиле су преко тридесет личних прича! Заправо, помогли смо им да се из улоге некога ко пролази кроз неку велику промену, животну недаћу или адреналинску акцију изместе и освесте утисак: човече, па ја сам заиста храбар! Ми који смо читали смо имали прилику да упознамо људе са којима делимо радни дан из неког сасвим другачијег угла.

Схватили смо да се иза позитивног погледа на живот наших колегиница воде озбиљне битке за здравље. Осетили смо тежину терета који носи мајка држећи за ручицу дете са чијом дијагнозом треба да научи да живи на другом крају света, остављајући све познато иза себе. Са чиме се носи особа која након факултета схвати да је позив за који је мислила да је њен – у ствари није – затвара то поглавље живота и улази у ново. Колико је храбро признати себи и другима да си погрешио. Како се носиш са својим изборима и шта си научио из њих. “Летели смо” (без даха) и на крилима адреналинских зависника.

А након ових, личних прича, наше колеге су поделиле са нама храбре приче из свог радног окружења. Како су се носили са амбициозним циљевима, великим пројектима и бројним одлукама на свакодневном нивоу.

Подршка њиховом отварању била је невероватна. Оне чије су приче допрле до највећег броја запослених, наградили смо тандемским скоком из падобрана. А све који су учестовали – тимбилдингом у стрељани.

Охрабрени успехом ове акције, нашу другу вредност “Предузимљиви смо”, покушали смо да приближимо на сличан начин. Идеја је била да људе мотивишемо на акцију. Имајући на уму промену у свом микроокружењу, запослени су добили буџет и подршку за своје пројекте и идеја је прерасла у лавину добрих дела.

А какве то има везе са културом Инспира групе? Нашим ангажманом показали смо да Покрећемо ствари – предузимамо акције и не чекамо да промену направи неко други. Или да нам неко други каже шта треба да радимо. Унапређујемо – преиспитујемо постојеће стање и самоиницијативно побољшавамо свој посао или алате које користимо. Агилни смо – планирамо, али се и прилагођавамо новим околностима. Прилагођавамо начин рада, комуникацију или сам циљ.

И како су наше колеге показале да су предузимљиве?

Тако што су покренуле пројекте окупивши истомишљенике у систему. Од пројеката хуманитарног карактера гардеробе и опреме за Свратиште у Београду и Сигурну женску кућу у Новом Саду. Затим дечије пијаце у коју смо укључили и наше породице, а децу научили и вредности новца; мењаже гардеробе у фирми до покретања дугорочних пројеката с циљем да освестимо важност превентиве и бриге о здрављу.

Највећа вредност ове интерне промоције показала се у могућности да људи искоче из своје зоне комфора, повежу се са колегама из других бизниса и добију онај осећај испуњености због промене. Сада желимо да се овај осећај прелије и ван Инспира групе. И подстакне у свима нама мисли када сам био храбар/предузимљив и како могу да, макар биле и ситне, променим ствари на боље.

Љиљана Бориловић, Специјалиста за интерну комуникацију Инспира групе

Посао у Инспира групи

Погледај како је радити код нас и конкуриши на неку од отворених позиција, стипендију или праксу.

Упознај нас боље