Приче из Инспира групе

Упознај наш тим. Ово су приче наших запослених.

Да ли је програмски језик РОДНО СЕНЗИТИВАН?

Грофица Ејда, припадница аристократског миљеа у Великој Британији, трасирала је у првој половини 19. века пут жена у ИТ индустрији. Да се припадница нежнијег пола тог времена бави науком, била је права јерес, а у њеном случају није помагало ни то што јој је отац славни песник Лорд Бајрон. Ејда Лавлејс, мајка троје деце и талентована математичарка, радила је на пројекту аналитичке машине и дала немерљив значај настанку информатике.

Бавила се програмирањем 30 година пре изума прве сијалице и 130 година пре првих рачунара. Један програмски језик и носи њено име. И поред великог доприноса жена од индустријске до дигиталне револуције, и даље се сваког марта отвара расправа да ли смо за већа права жена или за равноправност полова, јер изгледа да није исто – само зависи од тога кога питате.

А кључно је, заправо, не подстицати разлике, али ни усиљено јурити статистику заступљености. Од самих почетака Инфостуда, пре више од две деценије, неписано правило је да се кандидату не прилази са позиције мушко/женско, већ се процењују искључиво квалификације, сет вештина и карактер. Има, додуше, једна ствар због које се интервјуи за посао заврше неславно (било да је реч о мушкарцу или жени), а то је да кандидат није тимски играч и да не игра фер. Некад, бирајући најбоље кандидате за дати посао, уђете у неуравнотеженост полова, али се и тад међусобна равнотежа природно успоставља. (Сад би пажљиви читаоци рекли да је мањи број жена, али да вреде за тројицу.)

Стопама прве програмерке

Инспира група је тренутно пример равнотеже у полној структури запослених – gotovo polovinu zaposlenih čine žene (48.7%*)  Међутим, и када није савршен баланс, ми пођеднако вреднујемо снагу тима. О тој снази и синергији говоре искуства жена на позицијама директора. Можда би нас боркиње и борци исправили због родно сензитивног језика, али и овде демонстрирамо принцип: суштина је важнија од форме.

*Prema podacima iz marta, 2023.

Браниславу, свакако, знате као једног од оснивача Инспира групе. На челу бизниса Половни аутомобили суверено влада Нада, Соња је директор Послова, Сузана је на челу Сектора за финансије, право и администрацију. Душица води Сектор за е-трговину, који обухвата сајтове prodajadelova.rs, autohub.rs и internet-prodaja-guma.com, Тања руководи сектором за ХР и корпоративне корпорације, а Милена је шеф продаје у osiguranik.com.

Исто тако, велики број колегиница у оквиру ИТ и развојних тимова ради на унапређењу корисничког искуства наших сајтова, али и креирању нових производа, док неке друге бележе фантастичне успехе у теренској продаји при бизнису Половни аутомобили. У Инфостуду су се добро поклопили амбициозност система и фокус на циљеве, са једне, и баланс приватног и пословног живота, са друге стране. Томе додатно доприноси то што већи број људи живи и ради у Суботици, а мањи град са собом носи мир и бољу логистику.

Више од половине дама у Инспира групи мајке су једног или два детета, а посебан аплауз за њих пет које имају по троје деце! Када кажемо да разумемо значај породице, то није протоколарна изјава, већ практична помоћ, и то: кроз субвенционисани износ за вртић, делимичан рад од куће, оправдан изостанак до пет дана и бројне друге погодности које су резултат онога што су запослени – и мушкарци и жене – навели да им је битно.

Кроз баланс посао‒кућа и бенефиције које запослене имају одајемо им и признање за посебне вештине додатно избрушене кроз родитељство: сјајна организованост, рад под притиском, вештина импровизације и способност ефикасног решавања конфликата.

Не гледамо једно у друго, већ у истом смеру

Жене – рецимо, и то гласно – имају благу предност у „меким” вештинама, преговарању, комуникацији, управљању конфликтима и емпатији. Али тек у садејству са својим колегама дају другачији скуп вештина, маштовитих перспектива и, што је још важније, структуралних и културних разлика, које покрећу ефикасна решења у пословању.

Јелена Хајдер, шеф корпоративних комуникација, Инспира група

Стога, питање жена у предузетништву не треба да буде „Мажино линија” између два пола, већ поље сарадње и позитивног надметања. Тако стварамо равнотежу, градимо узоре, подстичемо амбасадоре бренда и друштвено равноправну средину у којој се будућност заснива на знању и амбицији. За позицију у таквој компанији, верујем, конкурисала би и грофица Ејда, са почетка текста.

Originalni tekst: www.bizlife.rs/jelena-hajder-infostud-grupa-it-industrija-zene-u-preduzetnistvu/

Посао у Инспира групи

Погледај како је радити код нас и конкуриши на неку од отворених позиција, стипендију или праксу.

Упознај нас боље

Повезане приче

Интернет продаја гума – Трансформација навика купаца

Интернет Продаја Гума је 2009. била прва интернет продавница гума у Србији, а улас...

Прочитај више

11 успешних година сарадње: Одлазак на Међународну ПХП конференцију у Минхен

Сарадња са компанијом Инспира група (тадашња Инфостуд група) је започела 2012. год...

Прочитај више

У потрази за доктором за ауто-делове

Сајт ProdajaDelova.rs тражи нове чланове продајног тима Да ли се сећате како су се некад...

Прочитај више