Вести

Доносимо новости из Инспира групе.

Отворена је лабораторија „Стјепан Хан“ која ће представљати Центар изврсности за Software Product Management на Економском факултету у Суботици

  • Почетна
  • Вести
  • Отворена је лабораторија „Стјепан Хан“ која ће представљати Центар изврсности за Software Product Management на Економском факултету у Суботици

Окупљањем студената, професора и представника компаније Инспира група
званично је отворена лабораторија „Стјепан Хан“,на Економском факултету у Суботици, коју је реновирала и опремила Инспира група (некадашња Инфостуд група).

Лабораторија носи име чувеног професора Економског факултета – Стјепана Хана, јер је управо он био зачетник развоја Пословне информатике на територији бивше Југославије.

Захваљујући професору Хану, Суботица и Економски факултет могу да се похвале дугом традицијом образовања студената у области Пословне информатике, тачније од 1973. године, а до данас је из ове области дипломирало око 1800 студената.

Пословна информатика представља интердисциплинарну област јер обједињује информатичка, менаџерска и пословно-економска знања и вештине. Пословни информатичар је једна од најтраженијих професија последњих година, са сталним трендом раста.

Лабораторија „Стјепан Хан“ ће Економском факултету служити за одржавање вежби и предавања у оквиру редовних наставних активности, али је у плану и да у што краћем периоду израсте у Центар изврсности за управљање софтверским производима.

Лабораторија “Стјепан Хан” носи име нашег бившег професора и декана Стјепана Хана који се сматра пиониром Пословне информатике не само на нашем факултету већ и на територији целе бивше Југославије. Захваљујем се Инспира групи која је наш факултет препознала као адекватног партнера на овом пројекту. Отварањем овог Центра, пре свега, побољшавају се услови рада и студирања на нашем факутету, остварује се чвршћа сарадња са привредом, прате се потребе привреде кроз развој и промоцију управљања софтверским производима.

Декан проф. др Небојша Гвозденовић

Бранимир Гајић, директор Инспира групе је оценио да је за будућност тржишта рада у Суботици јако важно пратити потребе привреде, те наставне програме прилагођавати томе. Због тога је важна синергија на релацији просвета – привреда, што је и један од циљева организације ИТ Суботица 2030. Њу, осим Инспира групе чини још пет компанија и образовних институција, укључујући и Економски факултет. У циљу боље едукације каодрова, ова компанија ставила је на располагање своје време, искуство, знање и експертизу.


Предности дигиталног доба у ком живимо нису резервисане само за програмере, него и за друга технолошка и не-технолошка занимања, јер са зрелошћу наше ИТ индустрије развијају се комплексне ИТ услуге као и развој сопствених производа што повећава потребу за другим технолошким, али и не-технолошким занимањима. То смо препознали унутар Инспира групе, па смо посебну пажњу посветили улагању у продукт менаџере, свесни да званична едукација за ову позицију не постоји у образовном систему. Овом сарадњом са Економским факултетом усмерени смо на дефинисање компетенци за будући профил који ће пословној заједници помоћи да добије добар кадар, а Економском факултету да подигне квалитет наставе новим профилом који је занимање будућности.

Бранимир Гајић, Директор Инспира групе

Центар изврсности је својеврстан омаж пиониру информатике на овим просторима проф. Стјепану Хану о чијем раду и наслеђу је говорио његов некадашњи колега и пријатељ проф. др Стеван Васиљев, редовни професор Економског факултета у пензији и један од пионира маркетинга на простору бивше Југославије.

Координатор Центра изврсности за управљање софтверским производом доц. др Мирјана Марић истакла је да се убрзано ради на дефинисању компетенци и неопходних знања које будући профил продукт менаџера треба да савлада, како би били добри кандидати за посао у некој од компанија из области технологија и интернет пословања што ће дугорочно омогућити напреднији развој српске дигиталне индустрије.


Лабораторија посвећена професору Стјепану Хану, настала је као један од резултата вишегодишње сарадње Економског факултета у Суботици и Инспира групе. Сама идеја је осмишљена и уобличена кроз сарадњу руководиоца Катедре за пословну информатику проф. др Предрага Матковића и оснивача и директора Инспира групе Бранимира Гајића. Свакако да ова идеја није само у рачунарима и клупама, које се налазе у лабораторији Стјепан Хан. Она се простире много даље, а њена реализација захтева озбиљан рад на развоју Центра изврсности у области управљања софтверским производима.

Доц. др Мирјана Марић, Координатор Центра изврсности за управљање софтверским производом

Инспира група и Економски факултет у Суботици су препознали растући значај профила продукт менаџера и потребу факултета да такве профиле у будућности гради. Центар изврсности ће управо бити то место које ће окупљати истраживаче са нашег факултета из области економије, менаџмента и пословне информатике, практичаре из привреде и студенте заинтересоване за развој сопствених компетенци у области управљања
софтверским производима. Тренутно смо у фази истраживања, дефинисања и класификовања компетенци које будући профил продукт менаџера треба да има. По завршетку ове фазе дефинисаћемо неопходна конкретна знања, вештине и
способности менаџера, а потом и сет курсева које бисмо понудили и нашим студентима и свима заинтересованима који желе да развијају компетенце у овој области. Неформални курсеви ће бити први корак у едукацији, са идејом да се у блиској будућности кроз иновирање студијских програма ови садржаји уведу у процес формалног образовања, рекла је доц. др Мирјана Марић, координатор Центра.

Др Мирјана Марић нагласила је да ће Центар поред курсева, област управљања софтверским производима развијати и кроз низ других активности:

▪ Сарадњом Факултета и привреде у дефинисању предмета и проблема истраживања приликом израде докторских дисертација и мастер теза студената;
▪ Сарадњом Факултета и привреде у реализацији емпиријских истраживања везаних за ову област, а у циљу писања научно истраживачких радова;
▪ Спровођењем истраживачко-развојних пројеката у сарадњи са привредним партнерима,
финансираних из трећих извора финансирања (покрајински, републички, европски фондови и слично);
▪ Спровођењем истраживачко-развојних пројеката у сарадњи са привредим партнерима,
финансираних и усмераваних од стране привредних субјеката.

Notice: Undefined variable: tag_s in /home/inspira/domains/inspiragrupa.com/public_html/wp-content/themes/inspira/single.php on line 258

Посао у Инспира групи

Погледај како је радити код нас и конкуриши на неку од отворених позиција, стипендију или праксу.

Упознај нас боље