Priče iz Inspira grupe

Upoznaj naš tim. Ovo su priče naših zaposlenih.

Milenko Jarić, Produkt menadžer @internet-prodaja-guma.com

Internet prodaja guma – Transformacija navika kupaca

Internet Prodaja Guma je 2009. bila prva internet prodavnica guma u Srbiji, a ulaskom u Infostud grupu 2011, sajt postaje deo ove najpoznatije domaće digitalne kompanije.

Danas internet-prodaja-guma.com uz prodajadelova.rs čini platformu za e-trgovinu u okviru Inspira grupa koja je uz to i lider u niši e-oglasnika.

Milenko Jarić je već 7 godina u kompaniji i na poziciji produkt menadžera sa svojim timom radi na poboljšanju iskustva korisnika u online kupovini guma.

Gume kao najbolji proizvod za kurirsku službu

U prvim godinama osnivanja, IPG (Internet Prodaja Guma) je bio jedan od retkih internet portala za trgovinu putem interneta.

Kupci nisu imali naviku da bilo šta kupuju online, a posebno gume. Ali sada vidimo da je guma idealna za takvu trgovinu – proizvod možete da bacite bilo kako i on se neće oštetiti u transportu.

Takođe, jedan od bitnih faktora u e-trgovini je logistika; u tom periodu, brze pošte su tek krenule da se usmeravaju na B2C sektor. Maloprodaja bilo koje robe putem interneta nije bila moguća bez uvoznika i veleprodaje koji su bitan faktor u lancu e-trgovine.

Ipak najvažnije je bila spremnost na promene i tehnološka unapređenja, što je u našem slučaju odigralo važnu ulogu u digitalizaciji i automatizaciji posla, ali i kompletnog ekosistema elektronske trgovine.

Možda i najvažniji faktor je širenje svesti o e-trgovini svih nas kako bi kreirali svest kod korisnika i postavljali očekivanja, a sada gledali i da budemo korak ispred želja kupaca.

Digitalna prodaja guma, analogna obrada podataka

Internet prodaja guma je sezonalan biznis, koji prodaje proizvod čija je upotreba čak i zakonom regulisana, a najveće skokove u prodaji uvek beleži u toku zimske sezone.

Kada se vratimo na 2009. godinu, prve porudžbine koje su pristizale u sistem su izgledale nestvarno. Međutim, kada pogledamo proces za obradu porudžbina možemo reći da je skoro potpuno bio analogan, iako je biznis bio digitalan.

Kako je vreme odmicalo, tako je i broj porudžbina rastao, i nešto je u procesu obrade moralo da se promeni.

Prvih 100 porudžbina u jednom danu za vreme zimske sezone bio nam je svojevrsan stres test koji nam je pokazao granice.

Nešto je moralo da se promeni; i krenuli smo polako da revidiramo proces po proces. Tako smo dobili potpuno autonoman i automatizovan sistem koji 2/3 porudžbina samostalno obrađuje i predaje na isporuku poručenu robu.

Prethodna godina (2023.) je bila apsolutno rekordna, u jednom danu preko 600 porudžbina. Sistem koji smo postavili je uspešno odmenio skoro sav posao čoveka i što je najvažnije, uštedeo i vreme i energiju ljudi u timu, pa su mogli da se bave drugim aktivnostima u prodaji.

Kao i sistem automatizacije koji smo mi integrisali, AI (veštačka inteligencija) bi po nekim našim iskustvima trebalo da nađe primenu upravo u daljem povećanju efikasnosti kroz odmenjivanje repetitivnog ljudskog rada koji zahteva malo znanja i radi se šablonski.

internet prodaja guma

Prosečan kupac guma u Srbiji

Naša statistika kaže da se na sajtu IPG-a proda u proseku 70% budžet guma, 20% „value“ i oko 10% premium, što daje jasan foto-robot prosečnog korisnika našeg sajta, ali i opšteg tržišta.

Kada nas pitaju zašto kupiti gume online, mi odgovaramo:

  • Biraš mesto isporuke (kuća ili vulkanizer)
  • Imaš Atlas paket pomoći na putu
  • popust na rezervne delove,
  • popust na tehnički pregled,
  • popuste na vulkanizerske usluge kod odabranih vulkanizera,

I da, u našem call centru i dalje rade ljudi. 😊

Milenko Jarić, Produkt menadžer @internet-prodaja-guma.com

Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /home/inspira/domains/inspiragrupa.com/public_html/wp-content/themes/inspira/single-stories.php on line 368

Posao u Inspira grupi

Pogledaj kako je raditi kod nas i konkuriši na neku od otvorenih pozicija, stipendiju ili praksu.

Upoznaj nas bolje

Povezane priče

11 uspešnih godina saradnje: Odlazak na Međunarodnu PHP konferenciju u Minhen

Saradnja sa kompanijom Inspira grupa (tadašnja Infostud grupa) je započela 2012. god...

Pročitaj više

U potrazi za doktorom za auto-delove

Sajt ProdajaDelova.rs traži nove članove prodajnog tima Da li se sećate kako su se nekad...

Pročitaj više

Da li je programski jezik RODNO SENZITIVAN?

Grofica Ejda, pripadnica aristokratskog miljea u Velikoj Britaniji, trasirala j...

Pročitaj više